De politie zegt dat een dodelijk auto-ongeluk verband houdt met TikTok ‘Kia Challenge’

0
15


  • Bij een dodelijk auto-ongeluk in Buffalo, New York, op 24 oktober vielen vier doden en raakten twee tieners gewond.
  • De zes passagiers zaten in een Kia-auto die volgens de politie als gestolen was opgegeven.
  • Onderzoekers denken dat de crash verband hield met de zogenaamde “Kia Challenge” op TikTok.

De politie heeft gezegd dat een dodelijk auto-ongeluk in Buffalo, New York, waarbij een gestolen Kia-auto betrokken was, in verband kan worden gebracht met TikTok, daarbij verwijzend naar een zogenaamde “Kia-uitdaging” waarvan verkooppunten hebben gemeld dat gebruikers worden aangemoedigd om Kia- en Hyundai-voertuigen te stelen.

Zes tieners zaten in een auto die… neergestort op Route 33 in BuffaloNew York, op 24 oktober, wat leidde tot vier doden en twee gewonden.

Tijdens een persconferentie op maandag zei politiecommissaris Joseph Gramaglia van Buffalo: “Ik weet dat Kias veel publiciteit krijgt – de ‘Kia-uitdaging’, zoals het wordt genoemd.”

Meldingen van een “Kia-uitdaging” kwamen in juli naar voren, toen TikTok-video’s waarin autodieven te zien waren die zich richtten op ontgrendelde Kia- en Hyundai-voertuigen en een USB-kabel gebruikten om de ontsteking te starten, viraal gingen. Een reeks artikelen over de uitdaging verscheen in verkooppunten, waaronder Newsweek en de New York Post. Insider kon de video’s op dat moment echter niet verifiëren en vond geen bewijs dat ze een “uitdaging” of “trend” hadden veroorzaakt.

Een huidige zoekopdracht naar ‘Kia Challenge’ of de hashtags #KiaBoys of #KiaBoyz, die beide meer dan 25 miljoen keer zijn bekeken, leverde veel TikTok-video’s op van mensen die beweerden slachtoffer te zijn van de uitdaging of video’s die het idee van mensen lijken te bespotten het stelen van Kia- en Hyundai-voertuigen.

Sommige video’s laten zien dat auto’s worden gestart met een USB-kabel, maar niet hoe iemand het contact opnieuw kan bedraden om dit te doen, en Insider kon geen bewijs vinden van een “uitdaging” die op TikTok werd verspreid en de diefstallen aanmoedigde.

Toch hebben verschillende politiediensten verwezen naar de zogenaamde uitdaging.

Op 26 augustus heeft de politie van Los Angeles getweet dat diefstallen van Kia- en Hyundai-voertuigen tussen 2021 en 2022 met 7% waren toegenomen, en zei dat “de huidige Tik-Tok Kia / Hyundai-uitdaging voor sociale media” een factor was.

Politiebrigadier Cody Lance, die autodiefstallen in St. Petersburg, Florida onderzoekt, vertelde eerder aan de Tampa Bay Times dat hij een toename van diefstallen hij geloofde dat het ook aan TikTok lag.

In september vertelde Cook Country Sheriff Tom Dart aan CNBC dat zijn rechtsgebied een 800% toename van autodiefstallen had gezien. Hij zei: “Het virale karakter van hoe dit een vlucht heeft genomen op sociale media – het heeft dit versneld zoals we nog nooit hebben gezien.”

Dit is niet de eerste keer dat een crash wordt gekoppeld aan de ‘Kia Challenge’. Twee 14-jarige jongens werden gedood en een derde werd opgenomen in het ziekenhuis na het crashen van een gestolen Hyundai Sonata in Columbus, Ohio, volgens The Columbus Dispatch.

“Voor deze kinderen is het een spel, het is een statussymbool om te zien hoeveel ze er op een dag kunnen stelen, en ze gebruiken deze auto’s om een ​​reeks andere misdaden te plegen”, vertelde politiecommandant Duane Mabry van Columbus aan NBC4 Columbus. Mabry zei dat de afdeling dit jaar een toename van 40% in Kia- en Hyundai-diefstallen had gezien.

Na de crash in Buffalo werd een 14-jarig meisje dat in de auto zat in het ziekenhuis opgenomen en de bestuurder, die 16 was, werd vrijgelaten in hechtenis van de politie van Buffalo. Sindsdien is hij beschuldigd van derdegraads ongeoorloofd gebruik van een voertuig en vierdegraads crimineel bezit van gestolen eigendommen, meldde AP News.

Een aantal vermeende TikTok-uitdagingen bleken nep of enorm overgerapporteerd te zijn nadat ze zowel op als buiten sociale media veel schade hebben aangericht. Het beroemdste is dat er in september 2021 ongegronde berichten over een “slap a teacher”-uitdaging naar voren kwamen, wat leidde tot wijdverbreide paniek en zelfs waarschuwingen van politie en scholen. Insider kon echter geen enkel bewijs vinden dat een dergelijke uitdaging bestond of werd verspreid op TikTok.

Vertegenwoordigers van Hyundai, Kia en de politie van Buffalo reageerden niet onmiddellijk op de verzoeken van Insider om commentaar.

Bekijk hier de berichtgeving van Insider’s Digital Culture-team voor meer van dit soort verhalen.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in