De politie geeft TikTok de schuld van diefstallen van Hyundai en Kia – en geeft tips

0
167


“De toename is ook een landelijk probleem en is een trend geworden op sociale-mediaplatforms”, zei een politiebureau.

AP

Officieren in het hele land hebben augustus tot op de knieën doorgedrongen in meldingen van gestolen Hyundai- en Kia-voertuigen – een zorgwekkende trend die werd gelanceerd door een TikTok-uitdaging.

Dieven gebruiken USB-kabels om tussen 2010 en 2021 bepaalde Hyundai- en Kia-modellen te kapen, zo meldt de politie van Los Angeles. Tot eind augustus waren bijna 20% van alle autodiefstallen in de stad Kias en Hyundai.

“De toename is ook een landelijk probleem en is een trend geworden op sociale-mediaplatforms”, zei de politie van Omaha, Nebraska in een persbericht. “Video’s van ‘Kia Boyz’ die voertuigen steelt en zichzelf filmt terwijl ze roekeloos rijden, in en uit het verkeer weven en ternauwernood andere voertuigen missen, worden op TikTok en andere sites geplaatst.”

De eerste video in de “Kia Challenge” is op 12 juli geüpload naar TikTok met de tag #kiaboyz, meldde McClatchy News.

In de weken en maanden die volgden op de circulerende trends, verschenen er video’s van betraande Kia- en Hyundai-bezitters op TikTok, die hun verhalen deelden en licht wierpen op de impact van de trend.

“Mijn auto is twee nachten geleden op dezelfde manier gestolen”, deelde een vrouw op TikTok. “Ik ben zo kapot.”

“Ik sleep Columbus aan”, zei een commentator op een Kia Challenge-video. “We krijgen 3-4 keer per week politie-oproepen om deze teruggevonden gestolen (voertuigen) in beslag te nemen. Het is krankzinnig.”

Politiediensten delen gegevens over het aantal gestolen voertuigen – soms wel 20 in één weekend – en geven eigenaren tips om hun auto’s te beschermen, waaronder:

  • “Doe je deuren op slot”
  • “Haal uw sleutels uit het voertuig”
  • “Laat geen reservesleutel achter in de buurt van uw voertuig”
  • “Sluit de ramen”
  • “Parkeer op goed verlichte plekken”
  • “Installeer een akoestisch alarmsysteem en antidiefstalvoorziening”
  • “Installeer een startonderbrekersysteem”
  • “Installeer een volgsysteem”

De Puget Sound Auto Theft Task Force in Washington vertelde de gemeenschap dat van de vele Kia- en Hyundai-voertuigdiefstallen waarop het reageerde, velen plaatsvonden in appartementencomplexen, verschillende ramen hadden gebroken en sommige vergrendelde voertuigen en alarmen succesvolle diefstallen verhinderden.

Hyundai- en Kia-functionarissen werken samen met lokale wetshandhavingsafdelingen om gratis stuurvergrendelingen te leveren om diefstal af te schrikken, meldde KTLA.

In de tussentijd hebben sommige eigenaren van Kia en Hyundai een rechtszaak aangespannen tegen de bedrijven, met het argument dat de voertuigen “te gemakkelijk te stelen zijn”, meldde McClatchy News.

“Om klanten te helpen met voertuigen van eerdere modellen zonder startonderbreker, heeft Hyundai samengewerkt met en zal doorgaan met het ondersteunen van lokale politiediensten om stuursloten beschikbaar te maken voor getroffen Hyundai-bezitters”, vertelde Hyundai in een eerdere verklaring aan McClatchy News. “Bovendien heeft Hyundai een Firstech/Compustar-beveiligingskit geïdentificeerd die zich richt op de methode van toegang die dieven gebruiken om toegang te krijgen tot deze voertuigen.”

Kia werkt ook samen met wetshandhavers om “stuurwielvergrendelingen gratis te leveren aan wetshandhavers in de getroffen gebieden om vandalisme en diefstal te voorkomen”, meldde KTLA.

“Die inspanning zal worden voortgezet in nauwe samenwerking met de lokale politiediensten voor distributie aan bezorgde eigenaren van Kia-voertuigen die oorspronkelijk niet waren uitgerust met een startonderbreker”, vertelde Kia in een verklaring aan KTLA.

Volgens TikTok schenden video’s van mensen die auto’s starten met USB-kabels, zoals in de Kia Challenge, de richtlijnen van het bedrijf en worden verwijderd, meldt McClatchy News.

Profielafbeelding van Alison Cutler

Alison Cutler is een National Real Time Reporter voor het zuidoosten bij McClatchy. Ze studeerde af aan de Walter Cronkite School of Journalism and Mass Communication aan de Arizona State University en werkte eerder voor The News Leader in Staunton, VA, een tak van USAToday.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in