De opnieuw opgestarte Beavis and Butt-Head is dol op ASMR en TikTok. We zouden ons waarschijnlijk zorgen moeten maken

0
163


Nirvana was net gevallen in baarmoeder, het zinderende derde studioalbum dat hun laatste zou blijken te zijn. Een film die even gezond en belachelijk is als Mevrouw Doubtfire was absoluut verpletterend het in bioscopen. En mensen waren gekleed, nou, eerlijk gezegd, precies zoals ze nu gekleed zijn: crop tops, gescheurde denim en plateauzolen in bij elkaar passende kleurencombinaties. Maar misschien vat niets 1993 meer tot de verbeelding dan de lancering van MTV’s Beavis and Butthead, een show met de nihilistische drang om te bewijzen dat sitcoms niet rond charismatische leidende mannen hoeven te draaien om succesvol te zijn. Ze hebben zelfs amper grappen nodig.

Een paar jaar later gelanceerdThe Simpsons, Beavis and Butthead was een van de meest bepalende tekenfilms van die tijd, zelfs toen moeders in de VS en het VK hun kinderen verbieden ernaar te kijken. Het was ruiger dan The Simpsons en ook onzinniger. Bovendien was er de kwestie van hun onaangename lach, een onaantrekkelijk keelgeluid dat hun automatische reactie was op alles en niets.

Ik veronderstel dat ik moet zeggen “is” hun automatische reactie. Ja, het geliefde en verafschuwde animatieduo Beavis en Butt-head heeft zich aangesloten bij de personages die zijn gered uit de donkere wateren van de tv-geschiedenis en opnieuw zijn opgestart omdat, nou ja, dat is wat we nu doen. In de nieuwe serie van 12 afleveringen van Paramount+ dragen de jongens – dom, onaangenaam en tieners als ze ooit waren – dezelfde band-T-shirts (AC/DC en Metallica) en zitten ze op dezelfde aftandse bank beledigingen naar de tv te slingeren, nu opgewaardeerd tot een flatscreen.

Het is de wereld om je heen Beavis and Butthead dat is veranderd. Ze waren vroeger amateur rockvideo-experts, maar sinds we ze voor het laatst zagen – er was nog een korte revival van de Mike Judge-hit in 2011, plus twee films – is hun culturele taak uitgebreid met acceptatievideo’s van de universiteit (ineenkrimpen), gevangenis TikTok ( vreemd informatief) en ASMR-inhoud van YouTube-ster Gibi (later meer).

Ik heb de show niet vaak bekeken tijdens de oorspronkelijke zeven seizoenen op MTV. Mijn moeder, die cartoons voor volwassenen verontrustend vond, was een van degenen die het verbood – een lame keuze die slecht ouder werd (sorry, moeder). Samen met The Simpsons en de sci-fi tekenfilm van MTV Aeon Flux, Beavis and Butthead maakte deel uit van een vroege golf van geanimeerde sitcoms die volwassen genoeg waren om in het primetime-blok te worden uitgezonden. De productieve rechter zou doorgaan met het maken van: koning van de Heuveldie in hetzelfde jaar in première ging als Familieman en South Park. Voordat er het hartverscheurende pathos was van Bojack Horseman of de bittere humor van Boogschutterwaren deze twee idioten aan het praten – vergeefs – over hoeveel ze zouden willen scoren met een paar “kuikens”.

Afgaande op de eerste twee afleveringen van de nieuwe serie, ben ik geneigd te zeggen dat Beavis en Butt-head hun tijd vooruit waren. Het waren internettrollen voordat internet beschikbaar was voor openbaar gebruik. Ze waren gefrustreerde maagden vóór de uitvinding van incels. Ze waren de OG-shitposters van echte analoge gesprekken.

Nooit is dit duidelijker dan in de tussenruimten van de serie – de vreemde onderbrekingen tussen en binnen de twee langere schetsen die het grootste deel van een Beavis and Butthead aflevering. In de meest veelzeggende aflevering die tot nu toe is uitgezonden, gaat het paar in de woonkamer van Beavis zitten om een ​​ASMR-video te bekijken.

Voor niet-ingewijden staat ASMR voor autonome sensorische meridiaanrespons en verwijst het naar het aangename tintelende gevoel dat mensen kunnen ervaren wanneer ze zachte geluiden horen zoals tikken, krabben en gefluisterde plosieven. De jongens kijken naar een video van een echte ASMR-artiest genaamd Gibi, die meer dan 4 miljoen abonnees heeft op YouTube. In de beslist unsexy clip haalt Gibi haar gelakte nagels door een plastic haarborstel en opent ze steeds weer een doos van spaanplaat met kinderstiften. Om je een idee te geven van de populariteit van ASMR: deze ene video – van de 946 Gibi’s die zijn gepost – duurt 30 minuten en heeft 1,3 miljoen views. Beavis en Butt-head worden meteen verleid door haar acties. Hun stemmen worden zachter als ze reflexmatig Gibi’s spiegelen. Hun irritant irritante lach wordt gedegradeerd tot schurend. Natuurlijk verpest Beavis het moment door zijn “boner” te noemen.

(Getty)

Maar het valt op omdat Beavis en Butt-head meestal een hekel hebben aan wat ze kijken, van slappe countrymuziekvideo’s tot plakkerige clips van kinderen die leren dat ze op Harvard zijn gekomen. Als kijker voelt het over het algemeen goed om te haten wat Beavis en Butt-head haten. Maar wat betekent het dat dit het deel is van de hedendaagse cultuur waar deze twee idioten van houden?

De originele Beavis and Butt-head werd (soms) geprezen als intelligente satire, zelfs als moeders het niet begrepen. Om eerlijk te zijn, het werd ook wel ‘ruw’, ‘lelijk’, ‘zelfvernietigend’ en ‘sociaal verderfelijk’ genoemd – kritiek die we ongetwijfeld zullen zien herhaald. Want toen Beavis en Butt-head in het midden van de jaren 90 beledigingen naar Korn-video’s smeten, leken ze ineffectieve kleine punks. Wat maakt het uit wat ze leuk vinden? Zeker niet de MTV-programmeur die beslist welke band in roulatie moet worden gebracht. Maar cultuur is nu direct democratisch: we stemmen met onze clicks. Online zijn twee maagdelijke losers met dubieuze hygiëne net zo belangrijk als ieder ander.

Voor beter of slechter, het milieu waarin we opnieuw bezoeken Beavis and Butthead eist dat we meer aandacht besteden aan de nutteloze gedachten van tienerjongens. Tieners zijn opgegroeid op internet en nu maken ze internet. Ze beslissen wat cool is op TikTok, en als ze een half uur kijken naar een mooie vreemdeling die met haar vingernagels over plastic stiften gaat alsof ze een nauwelijks hoorbare harp bespeelt, dan krijgen we daar meer van.

Wat maakt het uit wat Beavis en Butt-head leuk vinden? In 2022 is het antwoord: iedereen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in