De onderdanige vrouwen van TikTok zetten het feminisme tientallen jaren terug

0
42


Vrouw bij Strijkplank

Ze beweren dat ze feminisme dumpen ten gunste van ‘vrouwelijkheid’ en de meer traditionele rol van onderdanige huisvrouw op zich nemen (Foto: Getty Images)

Ik mis de goede oude tijd van het videodeelplatform.

Robotachtige dansroutines tot irritante oorwormen, make-up tutorials, huisdieren die van meubels vallen.

Maar nu is er een nieuwe trend in de app ontstaan, een trend die teruggrijpt op de niet-zo-goede-oude tijd waarin van vrouwen werd verwacht dat ze zich aan hun man onderwerpen, zijn avondeten koken, zijn was doen en al zijn behoeften vervulden.

Dat klopt dames, volgens de ‘onderdanige echtgenotes’ van TikTok is het tijd om je financiële onafhankelijkheid te dumpen en je schort aan te trekken want feminisme is zoooo 2017.

Contentmakers van ‘onderdanige echtgenotes’ scheppen online op over de vreugde van het opzeggen van hun baan en het besteden van tijd en aandacht aan hun wederhelft. Ze beweren dat ze feminisme aan het dumpen zijn ten gunste van ‘vrouwelijkheid’ en de meer traditionele rol van onderdanige huisvrouw op zich nemen.

Maar ik wil dat deze vrouwen weten dat feminisme en vrouwelijkheid elkaar niet uitsluiten; evenmin is wachten op een man gelijk aan wat vrouwelijkheid betekent.

In één clip wordt aan zo’n vrouw gevraagd wat een onderdanige vrouw voor haar man doet. Haar antwoord? ‘Alles’.

‘Je weet wel, zijn tas inpakken, zijn tas uitpakken. Ik heb zo ongeveer net zijn gedachten gelezen. Ik ken je en ik bestudeer je, zoals ik weet hoe je ’s ochtends bent, ik weet hoe je bent over de middag, ik weet wanneer je in deze stemming bent, wat je nodig hebt. Voordat je me ooit iets kunt vragen, ben ik er al mee bezig.’

Het zou je vergeven zijn als je denkt dat ze het heeft over een baby, of een chihuahua, of een baby-chihuahua, maar nee, dit is een volwassen volwassen man waar ze achter aan rent.

Ondanks mijn toon ben ik hier niet om de levensstijlkeuze van een andere vrouw te beoordelen; als het voor haar werkt – geweldig! Maar om een ​​levensstijl te promoten die draait om onderwerping en onderdanigheid op een platform dat wordt bekeken door jonge vrouwelijke gebruikers? Verontrustend. En het doet weinig om de problemen aan te pakken die inherent zijn aan co-afhankelijkheid.

Niet alle vrouwen hebben het geluk – en het komt zo vaak neer op geluk – om een ​​relatie te hebben met een man die financiële steun kan bieden zonder de situatie of zijn partner uit te buiten door haar rol te dicteren en wat ze wel en niet kan doen.

Nu we het er toch over hebben, sommige TikTok-gebruikers scheppen op over hun financiële afhankelijkheid van hun echtgenoten, waarbij iemand zegt dat ze een toelage heeft gekregen en, als ze goed budgetteert, de restjes voor zichzelf mag houden.

Ik wanhoop dat vrouwen op sociale media pleiten om onderdanig te worden

Als vrouwen het geluk hebben een partner te hebben die genoeg geld verdient om hun beide levensstijlen te financieren, dan is dat goed voor hen. Het is gewoon een taakverdeling.

Misschien reageren onderdanige – of traditionele – echtgenotes gewoon op het feit dat, zoals de zaken er nu voor staan, vrouwen die werken ook het grootste deel van het huishouden doen.

Volgens een onderzoek uit 2019 doet 45% van de vrouwelijke kostwinners de meeste huishoudelijke taken, vergeleken met slechts 12% van de mannelijke kostwinners. De gemiddelde vrouwelijke kostwinner besteedt naast haar fulltime baan 7,5 uur extra per week aan het huishouden – dat staat gelijk aan een volledige werkdag.

Dus hebben deze vrouwen, in plaats van werk te moeten combineren met de gendergerelateerde verwachting van huishoudelijk werk, gewoon een baan in hun eigen huis aangenomen waar ze door hun echtgenoten worden betaald om het laatste te doen?

Ik begrijp de logica, maar de manier om deze ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan te pakken, is door mannen aan te moedigen uit hun reet te stappen, in plaats van vrouwen aan te moedigen hun onafhankelijkheid op te offeren, zoals blijkt uit deze trend?

Feminisme is geen ideologie die de levensstijlkeuzes van een vrouw probeert te beperken, maar eerder een ideologie die zoveel mogelijk opties probeert te bieden als hun mannelijke tegenhangers.

Helaas denk ik niet dat deze trend voortkomt uit het feit dat vrouwen mannen overhalen. In plaats daarvan lijkt het voort te komen uit orthodox-christelijke tradities en overtuigingen, waarbij een vrouw geparafraseerde bijbelcitaten aan haar volgelingen postte, waaronder: ‘Laat hem de beslissingen nemen en je leiden’, ‘dien zijn behoeften seksueel/fysiek’ en ‘heb een zachte en stille geest’.

Ik wanhoop dat vrouwen op sociale media pleiten om onderdanig te worden.

Als reactie op de overduidelijke verontwaardiging over de inhoud van onderdanige echtgenotes, zijn velen van hen doorgegaan met het plaatsen van uitlegvideo’s in een poging op te helderen wat volgens hen een misverstand over de levensstijl is.

‘Sommige mensen denken dat onderwerping betekent dat als mijn man me vraagt ​​een stuk afval van de grond op te rapen, ik het moet oprapen’, zegt D’Audrea Smith, voordat hij verder uitlegt wat ze denkt dat het echt betekent.

‘Een onderdanige vrouw zijn is een vrouw zijn die onder het leiderschap van haar man staat en hem toestaat te leiden. Je draagt ​​de broek niet in je huwelijk. Uw man is de man van God. Hij is het hoofd van het huishouden’.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben verontwaardigd.

Ik maak me zorgen dat deze trend de Andrew Tate-school van TikTok-filosofie ondersteunt – en geloof geeft – die vrouwonvriendelijke tropen uitdraagt ​​en zowel alfamannetjes als onderdanige vrouwen prijst boven niet-dominante mannen en onafhankelijke vrouwen.

Niemand in de samenleving is minder dan wie dan ook, maar met vrouwen die zichzelf als zodanig positioneren, geeft het munitie aan mannen die seksisme als legitiem bestempelen. Het zendt de boodschap uit dat het de rol van een vrouw is om haar partner te dienen – en ik haat de gedachte dat jonge mannen en vrouwen dit standpunt overnemen.

Vrouwelijkheid moet niet worden gedefinieerd als onderdanig aan mannelijkheid, maar als daaraan gelijk. Binnen het feminisme bestaat vrouwelijkheid. De twee sluiten elkaar niet uit, in tegenstelling tot de bankrekeningen van mij en mijn wederhelft.

In het jaar 2022 zou je denken dat de inhoud van sociale media vrouwen zou aanmoedigen om tegen het patriarchaat te vechten, niet om de was te doen.

Heb je een verhaal dat je wilt delen? Neem contact op door een e-mail te sturen naar jess.austin@metro.co.uk.

Deel uw mening in de opmerkingen hieronder.

MEER : Kerry Katona terug op TikTok na ’ten onrechte verbannen’ na brutale video

MEER: Tiener doodgeschoten tijdens het filmen van TikTok-dansvideo met vrienden

MEER : Vreemdeling diagnosticeert vrouw met infectie na het zien van uitslag in TikTok-videoLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in