De muziek van Fiona Apple is op mysterieuze wijze van TikTok . geschrapt

0
133


Fiona Appel

Fiona Appel
Foto: Kevin Winter (Getty Images)

Tot grote ergernis van Fiona Apple-fans die humeurige, poëtische TikToks met haar muziek willen maken, hebben gebruikers op sociale-mediaplatforms ontdekte dat bijna haar hele discografie uit de app is verwijderd. Muziekpoortwachters winnen deze ronde.

Op dit moment zijn enkele van de enige nummers die voor officieel gebruik in de app beschikbaar zijn, haar covers van The Beatles’ ‘Across The Universe’ en het kerstnummer ‘Frosty The Snowman’. Niets van Wanneer de pion. Nee Getijde. Nee Buitengewone machine.

Voorafgaand aan de verwijdering van de discografie, fragmenten uit nummers zoals “Paper Bag” en Haal de boutensnijder op “Under The Table” maakte vaak hun rondes op de app als een manier voor meisjes om hun frustraties over de patriarchale dynamiek te uiten en de resonantie van Apple’s muziek te prijzen.

Sommigen gebruiken haar liedjes echter om in de stijlvol van de manische, verdrietig meisje, een label waar Apple zelf bijna haar hele carrière mee bezig is geweest. Een aantal TikTok-gebruikers is zelfs zo ver gegaan als om Apple’s muziek te gebruiken in de context van zichzelf te labelen als “vrouwen” en “vrouwelijke manipulatoren” (dwz de “nors meisje‘), waardoor een grove en reductieve lezing over de lyriek van de zanger populair werd.

Sommige Apple-fans zijn naar sociale media gegaan om applaudisseren het verwijderen van haar muziek uit de app, het presenteren van hun eigen theorieën voor het schrobben van de discografie. In één virale tweet noemde één gebruiker van sociale media Grace schrijft“Fiona Apple zag dat mensen op tiktok zich haar muziek toe-eigenden vanwege hun oppervlakkige, reducerende esthetiek die niets anders doet dan vrouwelijke pijn fetisjen en ze zei absoluut verdomme niet en ik hou zoveel van haar en respecteer haar daarom.”

Een andere gebruiker genaamd Keira gewoon schrijft: “Fiona Apple die al haar muziek van tiktok haalt, is zo iconisch lol dat ze jullie allemaal haat.”

Wat onduidelijk blijft, is of dit opzettelijk door Apple zelf is geschrobd als reactie op de manier waarop het in de app is gebruikt, of dat het gewoon een kwestie is van licenties en auteursrechten. Echter, TikTok en Sony Music Entertainment (Apple’s muziek wordt uitgebracht via het Sony-activum Epic Records), een overeenkomst getekend in 2020 waardoor het wijdverbreide gebruik van de muziek van de artiesten op de app mogelijk is, waardoor dit een onwaarschijnlijk probleem is.

Sony Music heeft niet onmiddellijk gereageerd tot De AV Club’s verzoek om commentaar.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in