De medeoprichters van Instagram lanceren Artifact, een soort TikTok voor tekst

0
69


Kevin Systrom en Mike Krieger zijn terug.

De mede-oprichters van Instagram, die Facebook in 2018 verlieten te midden van spanningen met hun moederbedrijf, hebben een nieuwe onderneming opgericht om ideeën voor sociale apps van de volgende generatie te onderzoeken. Hun eerste product is Artifact, een gepersonaliseerde nieuwsfeed die gebruikmaakt van machine learning om uw interesses te begrijpen en waarmee u binnenkort die artikelen met vrienden kunt bespreken.

Artifact – de naam staat voor het samenvoegen van artikelen, feiten en kunstmatige intelligentie – stelt vandaag zijn wachtlijst open voor het publiek. Het bedrijf is van plan gebruikers snel binnen te laten, zegt Systrom. U kunt zich hier zelf aanmelden; de app is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

De eenvoudigste manier om Artifact te begrijpen is als een soort TikTok voor tekst, hoewel je het ook Google Reader herboren zou kunnen noemen als een mobiele app of misschien zelfs een verrassingsaanval op Twitter. De app wordt geopend voor een feed met populaire artikelen gekozen uit een samengestelde lijst van uitgevers, variërend van toonaangevende nieuwsorganisaties zoals De New York Times tot kleinschalige blogs over nicheonderwerpen. Tik op artikelen die u interesseren, en Artifact zal u in de toekomst soortgelijke berichten en verhalen aanbieden, net zoals het bekijken van video’s op TikTok’s For You-pagina het algoritme in de loop van de tijd afstemt.

“Elke keer dat we machine learning gebruiken om de consumentenervaring te verbeteren, ging het heel snel heel goed.”

Gebruikers die vandaag binnenkomen vanaf de wachtlijst, zien alleen die centraal gerangschikte feed. Maar Artifact-bètagebruikers testen momenteel nog twee functies waarvan Systrom verwacht dat ze de belangrijkste pijlers van de app zullen worden. Een daarvan is een feed met artikelen die zijn gepost door gebruikers die u hebt gekozen om te volgen, samen met hun commentaar op die berichten. (Je kunt geen onbewerkte tekst plaatsen zonder een link, althans voorlopig.) De tweede is een inbox voor directe berichten, zodat je de berichten die je privé leest met vrienden kunt bespreken.

In zekere zin kan Artifact aanvoelen als een erfenis. Geïnspireerd door het succes van TikTok, hebben grote sociale platforms de afgelopen jaren jacht gemaakt op shortform-videoproducten en de bijbehorende advertentie-inkomsten.

Ondertussen heeft Artifact, net als een sociaal netwerk uit de late jaren 2000, zijn zinnen stevig op tekst gericht. Maar de oprichters hopen dat meer dan tien jaar aan geleerde lessen, samen met recente ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, hun app zullen helpen doorbreken bij een groter publiek.

Systrom en Krieger begonnen een paar jaar geleden voor het eerst het idee te bespreken voor wat Artifact werd, vertelde hij me. Systrom zei dat hij ooit sceptisch was over het vermogen van machine-learningsystemen om aanbevelingen te verbeteren, maar zijn ervaring bij Instagram maakte van hem een ​​echte gelovige.

“Door de jaren heen zag ik dat elke keer dat we machine learning gebruiken om de consumentenervaring te verbeteren, het heel snel heel goed ging”, zei hij.

Dus waarom nu terugkomen? Technisch gezien is dit niet het eerste project van het duo sinds Instagram; in 2020 werkten ze samen om de website Rt.live te creëren om de verspreiding van covid te volgen.

Maar Systrom vertelde me dat ze pas een nieuw bedrijf wilden beginnen als er drie dingen gebeurden: Ten eerste, een grote nieuwe golf in consumententechnologie die hij en Krieger zouden kunnen proberen te vangen. Twee, een manier om die golf te verbinden met sociale technologie, waarin hij en Krieger zich emotioneel geïnvesteerd blijven voelen. En ten derde, een idee hoe hun product een probleem zou kunnen oplossen: Systrom heeft technologieontwerp lang overwogen vanuit het standpunt van welke taken het voor zijn klanten kan doen.

De technologie die ChatGPT mogelijk maakte, creëerde ook nieuwe mogelijkheden voor sociale netwerken

De doorbraak die Artifact mogelijk maakte, was de transformator, die Google in 2017 uitvond. Het biedt een mechanisme voor systemen om taal te begrijpen met veel minder invoer dan voorheen nodig was.

De transformator hielp machine-learning-systemen in een veel sneller tempo te verbeteren, wat direct leidde tot de release van ChatGPT vorig jaar en de daarmee gepaard gaande enorme belangstelling voor AI. (Transformers zijn de “T” in ChatGPT.)

Het creëerde ook een aantal nieuwe mogelijkheden voor sociale netwerken. In eerste instantie lieten sociale netwerken je dingen zien waarvan je vrienden dachten dat ze interessant waren: het Facebook-model. Toen begonnen ze je dingen te laten zien op basis van de mensen die je koos te volgen, of je nu vrienden was of niet – het Twitter-model.

De innovatie van TikTok was om je dingen te laten zien met alleen algoritmische voorspellingen, ongeacht wie je vrienden zijn of wie je volgt. Het werd al snel de meest gedownloade app ter wereld.

Artifact vertegenwoordigt een poging om hetzelfde te doen, maar dan voor tekst.

“Ik zag die verschuiving, en ik had zoiets van, ‘Oh, dat is de toekomst van sociaal,’” zei Systrom. “Deze niet-verbonden grafieken; deze grafieken die zijn geleerd in plaats van expliciet gemaakt. En wat ik grappig vond, was dat toen ik rondkeek, ik dacht: ‘Man, waarom gebeurt dit niet overal op sociale media? Waarom is Twitter nog steeds voornamelijk gebaseerd op volgers? Waarom is Facebook?’”

Artifact zal de taak serieus nemen om lezers te voorzien van nieuws en informatie van hoge kwaliteit

De vraag is of gepersonaliseerde aanbevelingen voor nieuwsartikelen en blogposts voor Artifact hetzelfde virale succes kunnen genereren als video voor TikTok. Het is geen slam dunk: in 2014 kwam en ging een golf van gepersonaliseerde nieuws-apps met namen als Zite en Pulse, achtervolgd door hun onvermogen om diepe gewoonten bij gebruikers te creëren. En eerder deze maand ontsloeg het in Tokio gevestigde SmartNews, dat vergelijkbare AI-technologie gebruikt om aanbevelingen te personaliseren, 40 procent van zijn personeelsbestand in de Verenigde Staten en China te midden van een afnemend gebruikersbestand en een uitdagende advertentiemarkt.

Zoals de meeste startups in dit stadium, moet Artifact zich nog committeren aan een bedrijfsmodel. Adverteren zou een voor de hand liggende match zijn, zei Systrom. Hij is ook geïnteresseerd in het nadenken over overeenkomsten voor het delen van inkomsten met uitgevers. Als Artifact groot wordt, kan het lezers helpen nieuwe publicaties te vinden en hen aanmoedigen zich erop te abonneren; het kan logisch zijn dat Artifact probeert een deel te nemen.

Systrom vertelde me ook dat Artifact de taak serieus zal nemen om lezers te voorzien van nieuws en informatie van hoge kwaliteit. Dat betekent een inspanning om alleen uitgevers op te nemen die zich houden aan redactionele kwaliteitsnormen, vertelde hij me. Voorlopig maakt het bedrijf niet elke uitgever in zijn systeem bekend, maar u kunt binnen de app naar individuele verkooppunten zoeken.

Er waren zowel linkse als rechtse uitgevers; je vindt er bijvoorbeeld Fox News. Maar Systrom schrikt er niet voor terug dat het bedrijf zijn eigen oordeel zal vellen over wie erbij hoort en wie niet.

“Een van de problemen met technologie is de laatste tijd dat veel van deze bedrijven niet bereid zijn om subjectieve oordelen te vellen in naam van kwaliteit en vooruitgang voor de mensheid”, zegt hij. “Rechts? Neem gewoon de moeilijke beslissing.”

Artifact zal ook individuele berichten verwijderen die onwaarheden promoten, zegt hij. En de machine-learningsystemen zullen in de eerste plaats worden geoptimaliseerd om te meten hoe lang u over verschillende onderwerpen leest – in tegenstelling tot bijvoorbeeld wat de meeste klikken en opmerkingen genereert – in een poging om meer boeiend materiaal te belonen.

“We houden fundamenteel van bouwen.”

Voor nu financieren Systrom en Krieger Artifact zelf, hoewel ik me kan voorstellen dat investeerders binnenkort een pad naar hun deuren zullen slaan. Een team van zeven mensen werkt nu aan de app, waaronder Robby Stein, een topproductmanager bij Instagram van 2016 tot 2021.

Nadat ze Instagram voor $ 715 miljoen aan Facebook hadden verkocht, hadden Systrom en Krieger geen dringende behoefte om een ​​baan te zoeken. Dus wat drijft hen deze keer?

“We houden fundamenteel van bouwen, ” zei Systrom. “Er is geen andere plek ter wereld waar we onze tijd liever besteden aan het schrijven van code en het bouwen van producten die mensen leuk vinden. Ik hou er gewoon van.”

Vooruitgang in AI spreekt ook tot hun verbeelding, zei hij.

“Ik denk dat machine learning onmiskenbaar het coolste is om op dit moment aan te werken”, zei hij. “Niet omdat het hip is, maar omdat als het weet dat je een bepaald onderwerp leuk vindt, en het je helemaal begrijpt, je denkt: ‘Hoe komt het dat slechts enkele getallen samen dat deden?’ De CTO van OpenAI zei dat machine learning eigenlijk vele maanden is waarin dingen niet werken, en dan opeens werkt het, en dan werkt het griezelig goed. Daar resoneer ik mee.”

Ik heb Artifact nu nog maar een paar uur gebruikt en veel van de functies die het bedrijf van plan is te bouwen, bevinden zich nog in de planningsfase. Zoals je van Systrom en Krieger mag verwachten, toont de app al heel wat glans. Lees een artikel in de app en wanneer je terugkeert naar de feed, zal het meer van dit soort verhalen voorstellen in een mooie carrousel. De app schakelt ’s nachts automatisch over naar de donkere modus. En als je een link plaatst, kun je kiezen of je iedereen wilt laten reageren, reacties wilt beperken tot mensen die je volgt of ze helemaal wilt uitschakelen.

In veel opzichten denk ik dat de tijd rijp is voor dit soort producten. AI maakt echt nieuwe dingen mogelijk in consumenten-apps, en de ineenstorting van Twitter onder Elon Musk heeft een team met echte expertise op dit gebied de kans gegeven om weer aan de slag te gaan met op tekst gebaseerde sociale netwerken.

Om op grote schaal te slagen, vermoed ik dat Artifact meer zal moeten doen dan alleen een verzameling interessante links laten zien. Zelfs in de huidige depressieve staat van digitaal publiceren, blijft het web rijk aan interessante verhalen, zoals iedereen die ooit een blik op de lijst met clickbait-koppen onder het Google-zoekvak heeft geworpen, kan beamen. Er zijn maar weinig mensen die veel tijd besteden aan klagen dat ze niets goeds kunnen vinden om te lezen op internet.

Ja, AI vertegenwoordigt een groot deel van het succes van TikTok. Maar net als Twitter ervoor, is TikTok ook geslaagd vanwege de manier waarop het vastlegt gesprekken over de kernfeed – meer dan een paar tweets zijn viraal gegaan en merkten op dat de reacties op TikTok vaak beter zijn dan de video’s zelf. Evenzo blijft Twitter voor een groot deel een primaire bron voor het laatste nieuws, omdat elites daar naartoe gaan om het nieuws in het openbaar te bespreken.

Dat aspect van Artifact blijft in aanbouw. Maar als Systrom en Krieger hetzelfde vakmanschap kunnen brengen in dat deel van het product dat ze naar Instagram hebben gebracht, duurt het misschien niet lang voordat ik mijn Mastodon-login weer vergeet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in