De lastige ethiek van leraar zijn op TikTok

0
114


“Ik wil nu geen studenten in mijn video’s, absoluut niet”, zegt ze, “of je nu 10 volgers hebt of 100.000 volgers, een raar persoon is een raar persoon die je zou kunnen vinden.” De studenten van Miss P smeken om in haar video’s te verschijnen, maar om veiligheidsredenen weigert ze hun gezichten te filmen.

Toch neemt Miss P af en toe de stemmen van studenten op. Ze organiseert een keer per maand een ‘rozen en doornen’-activiteit met haar klassen, waarin ze elk anoniem iets goeds en slecht over hun leven delen op een stuk papier; Soms leest ze zelf TikToks deze notities voor aan de klas. Als de stem van een leerling op de achtergrond hoorbaar is, vraagt ​​juffrouw P of ze die uit de video willen knippen; ze vraagt ​​ook toestemming van een klas voordat ze gaat opnemen.

Hoewel individuele studenten niet kunnen worden geïdentificeerd in video’s met ‘rozen en doornen’, voelde ik me vreemd toen ik er voor het eerst een tegenkwam. Mocht de wereld weten dat de ene student zichzelf beschadigt en de andere verslaafd is aan porno; moet deze informatie niet binnen de grenzen van de klas worden bewaard? Miss P begrijpt deze kritiek, maar zegt dat haar klaslokaal een veilige ruimte is: “Je ziet een klein stukje, maar de hartverscheurende dingen en de gesprekken die we hebben, post ik dat niet.”

Mevrouw P zegt dat het vaak de leerlingen zelf zijn die willen dat ze de activiteit vastlegt. “Ze zijn zo trots dat het hun rozen en doornen zijn op de TikToks”, zegt ze. Rozen en doornen is ook geen verplichte activiteit – juffrouw P heeft enkele klassen die nog nooit hebben deelgenomen, en individuele leden van de klas hoeven niets op te schrijven. Haar video’s worden overspoeld met ondersteunende opmerkingen, zoals: “Jij bent zeker die leraar die een verschil zal maken” (14.000 likes) en “Ik heb je nodig op mijn school” (2.000 likes).

Er zijn enkele leraren op de school van juffrouw P die haar TikTok-account niet goedkeuren, maar haar directeur en de inspecteur van haar district steunen haar. Net als Miss A vindt Miss P dat scholen meer expliciete gesprekken met leraren over sociale media moeten gaan voeren, door duidelijke regels op te stellen over het gebruik van TikTok.

“Er moeten lijnen zijn; je kunt niet alles posten’, zegt juffrouw P. Ze zou bijvoorbeeld willen dat iemand haar had laten zien hoe je reacties kunt filteren en haar had gewaarschuwd om te controleren op identificerende details op de achtergrond van video’s. “Maar ik denk wel dat het de potentie heeft om goed te zijn”, voegt ze eraan toe, met het argument dat TikTok leraren humaniseert. “Sommige studenten denken dat als mijn dag voorbij is, ik onder mijn bureau ga en een deken neerleg en in mijn klas slaap”, zegt ze, “ik vind het cool om te zien dat leraren mensen zijn; ze hebben levens en persoonlijkheden.”

Terwijl ik door leraar TikTok bladerde, zag ik een klein kind in een jas met stippen in de klas meeklappen met een rijmpje en een andere groep jonge leerlingen deed een gechoreografeerde dans op een Disney-liedje. Ik heb een leraar zien opsommen waarom hun kleuters die week instortten, en ik heb poëzie gelezen die is geschreven door leerlingen van de achtste klas. Er is ruimte voor discussie over de voordelen en valkuilen van al deze video’s, hoewel nog niemand weet hoe de studenten die erin te zien zijn zich zullen voelen naarmate ze ouder worden.

In april overtrof TikTok Instagram als de meest gedownloade app van het jaar; het is de vijfde app die ooit 3,5 miljard downloads heeft bereikt. Aangezien de dienst steeds populairder wordt, is het aan de individuele instellingen om duidelijke richtlijnen voor hun opvoeders te creëren. Ondertussen is een nieuw schooljaar begonnen – en daarbij hoort een nieuwe ronde TikToks.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in