De inhoudsalgoritmen van TikTok worden nu gecontroleerd | Informatie leeftijd

0
77


Oracle controleert de algoritmen van TikTok. Foto: Shutterstock

De algoritmen en contentmoderatiemodellen van TikTok worden nu gecontroleerd door computergigant Oracle.

Oracle zal verantwoordelijk zijn voor “regelmatige controle en validatie” van TikTok’s inhoudsaanbeveling en moderatiemodellen, vertelde een woordvoerder aan nieuwssite Axios.

Het monitoringproces is bedoeld om te voorkomen dat de enorme verzameling inhoud van het platform door Chinese autoriteiten wordt gemanipuleerd.

Het geeft Oracle toezicht op de algoritmen van TikTok “om ervoor te zorgen dat de resultaten in overeenstemming zijn met de verwachtingen en dat de modellen op geen enkele manier zijn gemanipuleerd”, aldus het rapport.

De algoritmen van TikTok sturen zijn aanbevelingen voor video’s op het platform van 50 miljoen dagelijkse actieve gebruikers in de VS.

Hoewel TikTok de rapporten heeft bevestigd, heeft Oracle niet direct commentaar geleverd op de controleprocessen, maar de nieuwe regeling zou het videodeelplatform moeten helpen de zorgen bij de Amerikaanse regering weg te nemen over het beschermen van Amerikaanse gegevens tegen Chinese autoriteiten en het waken tegen inmenging in de beschikbaarheid van video inhoud.

De gigantische taak om naar Amerikaanse datacenters te migreren

De monitoring van het algoritme komt nadat TikTok in juni aankondigde dat het al zijn Amerikaanse verkeer naar Oracle-servers zou verplaatsen nadat beweerd werd dat gebruikersgegevens waren geopend vanuit China.

Uit een BuzzFeed-rapport in de VS eerder dit jaar bleek dat gegevens van Amerikaanse gebruikers herhaaldelijk waren benaderd vanuit China, wat mogelijk een “achterdeur” opleverde voor gevoelige persoonlijke informatie.

In gelekte audio van meer dan 80 interne TikTok-bijeenkomsten bespraken in China gevestigde werknemers van het moederbedrijf ByteDance herhaaldelijk toegang tot niet-openbare gegevens over TikTok’s Amerikaanse gebruikers van 2021 tot 2022.

Hierna legde TikTok uit dat in China gevestigde werknemers toegang hebben tot gebruikersgegevens van TikTok in de VS, onderworpen aan een reeks robuuste cyberbeveiligingscontroles en goedkeuringsprotocollen voor autorisatie onder toezicht van het in de VS gevestigde beveiligingsteam.

In een proces van een jaar heeft TikTok de standaardopslaglocatie van Amerikaanse gebruikersgegevens gewijzigd, zodat 100 procent van het Amerikaanse gebruikersverkeer naar de cloudinfrastructuur van Oracle wordt geleid.

“We gebruiken onze datacenters in de VS en Singapore nog steeds voor back-up, maar terwijl we ons werk voortzetten, verwachten we de privégegevens van Amerikaanse gebruikers uit onze eigen datacenters te verwijderen en volledig te draaien naar Oracle-cloudservers in de VS”, zei TikTok in haar aankondiging over het Amerikaanse databeheer.

“Bovendien werken we nauw samen met Oracle om protocollen voor gegevensbeheer te ontwikkelen die Oracle zal controleren en beheren om gebruikers nog meer gemoedsrust te geven.”

Lang gekoesterde zorgen over TikTok

Naarmate de activiteiten van TikTok zijn uitgebreid en het aantal gebruikers over de hele wereld explodeerde, zijn er talloze meldingen geweest van censuur van bepaalde video’s en vragen over de beveiliging van gebruikersgegevens op het platform.

De app voor het delen van video’s heeft nu belangrijke operationele en beleidswijzigingen doorgevoerd, waaronder een nieuwe afdeling met in de VS gevestigd leiderschap om uitsluitend de Amerikaanse gebruikersgegevens te beheren en de beveiliging van werknemers af te dwingen in een poging de gegevensoverdracht buiten de VS verder te minimaliseren.

“We weten dat we een van de meest onderzochte platforms zijn vanuit veiligheidsoogpunt, en we streven ernaar elke twijfel over de veiligheid van Amerikaanse gebruikersgegevens weg te nemen”, aldus het bedrijf.

In 2020 wilde de Amerikaanse president Donald Trump TikTok afschaffen vanwege zorgen over de nationale veiligheid over de door China gesteunde eigenaren.

In de nasleep hiervan werd de deal met Oracle gesloten om alle Amerikaanse gebruikersgegevens on-shore te huisvesten nadat Microsoft, Twitter en Oracle interesse hadden getoond in het kopen van de video-sharing business.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in