De groei van TikTok als nieuwsbron roept zorgen op over hun inhoud

0
8


Het Pew Research Center heeft onlangs zijn jaarlijkse enquête gepubliceerd op sociale-mediawebsites als nieuwsbron. Dit jaar vond Pew de groeiende bekendheid van TikTok onder alle sociale-mediawebsites als nieuwsbron.

Hoewel TikTok sinds 2019 geen politieke advertenties accepteert, is het vooral onder jongvolwassenen een sterke beïnvloeder geworden met politiek denken. Een recente test wees echter uit dat TikTok niet in staat of niet bereid lijkt om valse politieke informatie op zijn platform te markeren.

Tegenwoordig hebben miljoenen Amerikanen toegang tot nieuws op sociale media, TikTok is een van de weinige die een toename van het gebruik meldt. Ook komt de populariteit van TikTok vaker voor bij jonge volwassenen dan bij andere sociale mediaplatforms. Pew Research vond 26% van allemaal Amerikaanse volwassenen onder de 30 krijgen regelmatig hun nieuws op TikTok. Voor oudere demografische groepen die TikTok als een reguliere nieuwsbron gebruiken, daalt abrupt van 10% voor volwassenen 30-49, tot 4% voor volwassenen 50-64 en slechts 1% voor volwassenen 65+.

De totaal Het aantal Amerikaanse volwassenen dat regelmatig TikTok als nieuwsbron gebruikt, is gestegen van 3% in 2020 naar 10% vandaag. Ter vergelijking: in de afgelopen jaren is de nieuwsconsumptie voor rivaliserende sociale-mediawebsites ofwel gelijk gebleven of afgenomen.

Vanwege het grotere Amerikaanse abonneebestand van bijna 200 miljoen gebruikers, meldt Pew dat 31% van de totale Amerikaanse volwassenen regelmatig hun nieuws van Facebook krijgt en een op de vier Amerikaanse volwassenen regelmatig de videodeelsite YouTube gebruikt om nieuws te ontvangen. Na de twee grootste websites waren Twitter met 14%, Instagram met 13%, TikTok met 10%, Reddit met 8%. Achteraan waren LinkedIn (4%), Snapchat (4%), Nextdoor (4%), WhatsApp (3%) en Twitch (1%). Over het algemeen ontdekte Pew dat ongeveer de helft van alle Amerikaanse volwassenen hun nieuws op zijn minst wel eens van sociale media haalt.

In slechts twee jaar tijd groeide TikTok als nieuwsbron voor reguliere gebruikers van 22% in 2020 naar 33%, ranking. TikTok vierde achter de gevestigde Twitter, Facebook en Reddit. Slechts twee andere social media platforms Instagram en Twitch rapporteerden enige groei als nieuwsbron onder reguliere gebruikers sinds 2020 en beide stijgingen waren minimaal.

% Van elke social media website die daar regelmatig nieuws vandaan haalt

2020 2021 2022

Twitter 59% 55% 53%

Facebook 54% 47% 44%

Reddit 42% 38% 37%

TikTok 22% 29% 33%

YouTube 32% 30% 30%

Instagram 28% 27% 29%

Snapchat 18% 16% 15%

LinkedIn 15% 14% 13%

Twitch 11% 13% 13%

WhatsAppen 13% 14% 10%

Enquête onder Amerikaanse volwassenen van 18 juli – 21 augustus 2022

Bron: Pew Research Center

Een groot probleem bij de toegang tot nieuws van sociale media was de nauwkeurigheid van de informatie, met name verkiezingsinformatie. In augustus lanceerde TikTok een verkiezingscentrum om “mensen die zich bezighouden met verkiezingsinhoud te verbinden met gezaghebbende informatie.” Dit omvat informatie over waar en hoe te stemmen met identificatie die betrekking heeft op de tussentijdse verkiezingen. In september startte TikTok met nieuw beleid om accounts van overheden en politici te verifiëren. Bovendien was elke inzamelingsactie voor campagnes verboden.

Ondanks beperkingen op politieke berichtgeving en een groeiende aanwezigheid als nieuwsbron, lijkt TikTok geen waarborgen te hebben om valse politieke informatie te voorkomen. Een recente test uitgevoerd door de Global Witness en het Cybersecurity for Democracy-team van de New York University wees uit dat TikTok 90% van de twintig politieke advertenties (tien in het Engels en Spaans) met valse en/of misleidende beweringen over de tussentijdse verkiezingen niet kon identificeren . Uit de test bleek dat Facebook ook een groot aantal flagrant onnauwkeurige en/of valse politieke berichten goedkeurde. Omgekeerd kon YouTube alle nep-politieke advertenties identificeren en afwijzen. Bovendien heeft YouTube het kanaal dat de testadvertenties plaatste opgeschort.

Jon Lloyd, Senior Advisor bij Global Witness, zei over de test: “Dit is niet langer een nieuw probleem. Jarenlang hebben we belangrijke democratische processen zien ondermijnen door desinformatie, leugens en haat die op sociale mediaplatforms worden verspreid – de bedrijven beweren zelfs het probleem te erkennen. Maar uit dit onderzoek blijkt dat ze gewoon nog steeds niet genoeg doen om te voorkomen dat bedreigingen voor de democratie op hun platformen opduiken.”

Suzanne Nossel, CEO van PEN America, voegt hieraan toe: “Aanwijzingen dat Tiktok er niet in is geslaagd om voor de verkiezingen duidelijk valse politieke advertenties aan te pakken, zijn reden tot ongerustheid. Nu TikTok een voorkeursplatform wordt voor jonge mensen om informatie te krijgen, lopen we ernstige risico’s in Terwijl grote Amerikaanse socialemediabedrijven op zijn minst enige noodzaak hebben gevoeld om te worstelen met de implicaties van hun platforms voor de Amerikaanse democratie – zij het haperend en onvoldoende – is Tiktok een Chinees bedrijf dat opereert in opdracht van de regering van Peking. We hebben geen zicht op hoe de algoritmen van Tiktok omgaan met desinformatie en of de nationaliteit van het bedrijf een rol speelt bij het bepalen hoe content wordt beoordeeld.”

Twitter, een andere populaire nieuwsbron, werd onlangs voor 44 miljard dollar overgenomen door Elon Musk. Musk is van plan om de waarborgen die op zijn platform zijn ingesteld tegen desinformatie te versoepelen, daarbij verwijzend naar de “vrijheid van meningsuiting” van het Eerste Amendement.

Suzanne Nossel van PEN America merkt op: “Alle ogen zijn gericht op Elon Musk om te zien of hij zijn beloften nakomt om de vangrails voor inhoud te ontmantelen en een open seizoen voor desinformatie, intimidatie en vitriool op Twitter oproept, of serieus probeert een platform te koesteren waar daadwerkelijke maatschappelijke discours kan bloeien. Ik zal letten op vroege tekenen of hij binnenkomt met het idee dat hij alle antwoorden heeft, of in plaats daarvan klaar is om te luisteren en de fijne kneepjes van een wereldwijd gebruikt platform te leren kennen, met soms gevolgen voor leven of dood. Met de tussentijdse verkiezingen volgende week zal een cruciale indicator zijn of verspreiders van desinformatie de vrije loop krijgen om mensen via Twitter te misleiden over wanneer, waar en hoe te stemmen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in