De gevaren van “mormoonse” moeder TikTok en viraal gaan

0
84


“Van 2005 tot 2013 had ik niet eens een mobiele telefoon”, zegt Vitsmun over haar kleine online aanwezigheid. “Toen ik viraal ging, kreeg ik plotseling duizenden vreemden die me vriendschapsverzoeken stuurden. Andere mensen proberen beroemd te worden door op sociale media te zijn, en ik vermeed het internet een beetje. Ik heb autisme en ik heb de neiging om voor lange tijd te stoppen met internet.”

Vitsmun zegt dat de online viraliteit haar vanuit een tijdstandpunt negatief heeft beïnvloed. “Ik was niet voorbereid om te proberen te reageren op een heleboel verschillende mensen”, zegt ze. “In het begin voelde ik me gedwongen om altijd waakzaam te zijn over het controleren van mijn Facebook-pagina. Mensen stuurden me berichten en zeiden dat ze me ontvrienden vanwege een ruzie in mijn berichten. Ik heb geen tijd om op mijn opmerkingen te passen.”

Hoewel Vitsmun en Silverman in veel opzichten tegengestelde doelen hebben, zijn ze het eens over de overtuiging dat sociale media destructief zijn voor de samenleving.

“Ik hou niet van de manier waarop mensen omgaan met sociale media”, zegt Vitsmun. “Ik hou niet echt van de manier waarop het wordt gebruikt.”

Silverman gelooft ook dat dit waar is. “Sociale media hebben het slechtste deel van ons weggenomen en vergroot door onmiddellijke bevrediging door echokamers te creëren”, zegt hij. “En dat gaat met de snelheid van het licht. Ik denk dat sociale media behoorlijk giftig zijn. Ik gebruik sociale media elke dag, maar ik neem sociale media en de drukte op sociale media niet meer zo serieus.”

Het gebruik van sociale media is in academisch onderzoek berucht omdat het een factor is die een slechte geestelijke gezondheid uitsluit. In een studie die dit jaar is uitgebracht, keken onderzoekers van de Humboldt-universiteit in Berlijn naar de tarieven van diensten voor geestelijke gezondheidszorg en cijfergemiddelden toen Facebook werd geïntroduceerd bij de universiteitspopulatie. Ze ontdekten dat er meer gemelde symptomen van depressie waren nadat Facebook was geïntroduceerd bij een universiteitspopulatie, wat leidde tot een verhoogd gebruik van geestelijke gezondheidsdiensten. Volgens studenten betekende een slechtere mentale gezondheid ook slechtere academische prestaties.

Na de nadelige gevolgen voor de geestelijke gezondheid uit de eerste hand te hebben ervaren, hebben overlevenden van verwijderingen via sociale media de neiging om hun leven drastisch te veranderen wanneer de zaken tot rust komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in