De gevaarlijke ‘Blackout Challenge’-trend is teruggekeerd naar TikTok

0
91


Fotocredit: Klaus Vedfelt - Getty Images

Fotocredit: Klaus Vedfelt – Getty Images

TikTok is geen onbekende in virale trends. Van het mengen van wei-eiwit en koffie en oefeningen om je seksspel te verbeteren tot meme-bare manieren om over vaccinaties te praten, de “blackout-uitdaging” is slechts de laatste die op het platform is verschenen, behalve dat deze gebruikers schade kan toebrengen en zelfs tot de dood kan leiden.

De “blackout-uitdaging” bestaat al sinds minstens 2008, volgens: Mensen, maar het begon in 2021 weer de rondes op TikTok te maken. Experts hebben jonge gebruikers gewaarschuwd om de trend niet te proberen, die werd gekoppeld aan meer dan 80 sterfgevallen toen deze voor het eerst opdook, volgens de CDC.

Toch hebben ouders moeite om op de hoogte te blijven van alle uitdagingen die op het scherm van hun kinderen terechtkomen. En velen van hen wenden zich tot TikTok voor antwoorden, waaronder de familie van de 9-jarige Arriani Arroyo.

Arriani werd in februari 2021 dood aangetroffen na deelname aan de black-out-uitdaging, en haar ouders dienen een rechtszaak aan tegen TikTok in de hoop andere kinderen te beschermen en een nieuwe dood te voorkomen, volgens de advocaat van de familie Matthew Bergman, per radiostation in Wisconsin WTMJ.

Maar de doden gingen door. Begin augustus 2022 stierf de 12-jarige Archie Battersbee in het Verenigd Koninkrijk nadat ze blijkbaar de uitdaging had geprobeerd en maandenlang aan levensonderhoud had besteed. En een paar weken later, op 25 augustus, vond Lauryn Keating haar 14-jarige zoon, Leon Brown, niet aanspreekbaar in hun huis in Schotland na een schijnbare “black-out challenge”-poging, volgens Het dagelijkse recordeen Schotse nieuwssite.

Het is onduidelijk of de familie van Leon op dit moment een rechtszaak zal aanspannen, maar de socialemediagigant heeft al een paar gerelateerde zaken in handen. Lees verder voor alle details achter de dodelijke uitdaging en de andere rechtszaken waarmee TikTok wordt geconfronteerd.

Wat is de ‘Blackout Challenge’?

Ook wel de “verstikkingsuitdaging” of de “uitval-uitdaging” genoemd, moedigt de “black-outuitdaging” gebruikers aan om hun adem in te houden totdat ze flauwvallen door een gebrek aan zuurstof.

“Wat er feitelijk in de hersenen aan de hand is, is een gebrek aan zuurstof, vergelijkbaar met wanneer iemand verdrinkt, stikt of een hartstilstand heeft”, legde Dr. Nick Flynn uit aan de Ierse examinator. “Als je meer dan drie minuten weinig zuurstof naar de hersenen hebt, kun je hersenbeschadiging oplopen en als je meer dan vijf minuten weinig zuurstof naar de hersenen hebt, kan dit de dood tot gevolg hebben.”

Wat zijn tekenen dat iemand de ‘Blackout Challenge’ probeert?

De CDC heeft ook een lijst met tekenen vrijgegeven die erop kunnen wijzen dat iemand de “blackout-uitdaging” probeert, waaronder:

“Omdat de meeste ouders in het onderzoek nog nooit van het verstikkingsspel hadden gehoord, hopen we ouders, zorgverleners en opvoeders bewust te maken van het verstikkingsspel, zodat ze waarschuwingssignalen van de activiteit kunnen herkennen,” zei Robin L. Toblin , PhD, MPH, volgens de CDC. “Dit is vooral belangrijk omdat kinderen zelf de gevaren van deze activiteit misschien niet waarderen.”

Een TikTok-woordvoerder vertelde Mensen dat “deze verontrustende ‘uitdaging’, waarover mensen lijken te leren van andere bronnen dan TikTok, al lang ouder is dan ons platform en nooit een TikTok-trend is geweest.”

“We blijven waakzaam in ons streven naar gebruikersveiligheid en zouden gerelateerde inhoud onmiddellijk verwijderen als deze wordt gevonden”, voegde ze eraan toe.

TikTok wordt geconfronteerd met andere “black-out”-gerelateerde rechtszaken.

In december stikte de 10-jarige Nylah Anderson dood nadat ze zichzelf per ongeluk in haar kast had opgehangen De Washington Post. Toen ze werd gevonden, werd ze met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Artsen probeerden haar te reanimeren, maar ze waren te laat. Een forensische analyse van de telefoon van het jonge meisje toonde aan dat ze TikTok gebruikte om black-out challenge-video’s te bekijken vlak voordat ze stierf.

In mei 2022 daagde haar moeder, Tawainna Anderson, de populaire app voor dood door schuld in de US District Court in Oost-Pennsylvania, per De Washington Post. Haar rechtszaak beweert dat TikTok “kinderen programmeert omwille van bedrijfswinsten en verslaving bevordert”, terwijl het “een roofzuchtige en manipulatieve app” is die “buitengewoon en onaanvaardbaar gevaarlijke uitdagingen aangaat”.

In juli werden rechtszaken aangespannen rond de dood van Lalani Erika Walton, 8, en Arriani Arroyo, per Insider. De rechtszaken, die onrechtmatige dood claimen en wijzen op de TikTok-uitdaging, werden ingediend bij het Los Angeles County Superior Court.

Beide kinderen werden hangend gevonden, nadat ze waren gestikt nadat ze de uitdagingen hadden geprobeerd. (De politie had de telefoon en tablet van Lalani onderzocht en ontdekte dat ze naar video’s met black-outuitdagingen had gekeken.)

Hoewel TikTok eerder heeft ontkend dat de uitdaging gelieerd is aan het platform, omdat het vóór de app bestond als “het verstikkende spel”, zei de klacht van het Social Media Victims Law Center dat TikTok “ontegenzeggelijk wist” dat de uitdaging overal viraal ging. app en dat ze “hadden moeten weten dat het niet nemen van onmiddellijke en significante actie om de verspreiding van de dodelijke Blackout Challenge te blussen, zou resulteren in meer verwondingen en sterfgevallen, vooral onder kinderen”, aldus The Los Angeles Times.

TikTok heeft #BlackoutChallenge geblokkeerd voor zijn zoekmachine, per De Washington Post.

Leon Brown, 14, zou het nieuwste ‘Blackout Challenge’-slachtoffer kunnen zijn.

Leon’s vrienden vertelden Keating dat Leon de uitdaging op TikTok had gezien en het vervolgens via FaceTime met hen deed, Het dagelijkse record gemeld.

“Hij en zijn vrienden dachten waarschijnlijk dat het een lach en een grap was. Maar Leon kwam niet terug. Het ging vreselijk mis”, zei Keating, per The Daily Mail UK. “Ik had van deze uitdaging gehoord, vanwege wat er met Archie gebeurde [Battersbee]. Maar je verwacht niet dat je eigen kind het doet… deze online uitdagingen zijn hun leven niet waard. Ze zijn geen ‘likes’ waard of waar ze het ook voor doen.”

Een woordvoerder van TikTok vertelde de outlet dat het “diepste medeleven van het bedrijf uitgaat naar de familie van Leon Brown in deze ongelooflijk moeilijke tijd. De veiligheid van onze gemeenschap is onze prioriteit en we nemen elke claim over een gevaarlijke uitdaging zeer serieus.” Het platform zei ook dat het maatregelen heeft getroffen om het delen van deze video’s te voorkomen en gebruikers naar een veiligheidscentrum brengt als ze op de term zoeken.

Archie Battersbee werd ook het slachtoffer van de uitdaging.

Begin augustus stierf de 12-jarige Archie Battersbee na enkele maanden aan levensondersteuning te hebben doorgebracht in het Royal London Hospital in het Verenigd Koninkrijk. Archie’s moeder vond hem aanvankelijk bewusteloos in april 2022, en zijn ouders denken dat hun zoon deelnam aan de black-out-uitdaging nadat artsen vertelden dat hij hoogstwaarschijnlijk ‘hersenstamdood’ was, per BBC.

Hoewel de familie van Archie TikTok niet aanklaagde, vochten ze enkele maanden tegen het Europese Hof voor de Rechten van de Mens om Archie in leven te houden.

Tijdens hun laatste pogingen nam Archie’s familie contact op met de Verenigde Naties om het Hooggerechtshof te overtuigen van verlenging. Het bevel om zijn levensondersteuning te verwijderen bleef echter bestaan ​​en hij stierf, per CNN. De rechtbank zei dat de pogingen om het leven in stand te houden op dat moment “vergeefs” waren, aldus: Het dagelijkse beest.

Terwijl ze door het juridische systeem werkten om hun zoon in leven te houden, hadden Archie’s ouders ook gevraagd dat hij naar een hospice werd overgebracht waar hij vredig kon sterven. Rechter Theis van het Hooggerechtshof weigerde de toestemming van de familie en merkte op dat Archie vanwege de toestand van Archie en het hoge risiconiveau in het ziekenhuis moest blijven totdat de behandeling werd stopgezet. BBC.

“Ik ben de meest trotse moeder ter wereld. Zo’n mooie kleine jongen, en hij heeft tot het einde gevochten”, vertelde Archie’s moeder, Hollie Dance, aan verslaggevers. CNN.

“Er is absoluut niets waardigs aan het kijken naar een familielid of een kind dat stikt. Geen enkel gezin zou ooit moeten meemaken wat we hebben meegemaakt, het is barbaars”, voegde Ella Carter toe, een vriend van de familie die meedeed aan Dance tijdens de persconferentie na Archie’s dood.

Andere sterfgevallen zijn het gevolg van de uitdaging.

Helaas zijn Archie, Nylah, Lalani en Arriani niet de enige kinderen die sterven terwijl ze deze uitdaging aangaan. Vier andere kinderen van 14 jaar en jonger zijn ook overleden door te proberen de video’s na te bootsen – die allemaal worden genoemd in de rechtszaak van Nylah, per De Washington Post.

In een waarschuwing aan andere ouders zei Anderson: “Zorg ervoor dat je de telefoons van je kinderen controleert”, vertelde ze ABC Actie Nieuws. “Je weet nooit wat je op hun telefoons kunt vinden. Je zou niet denken dat 10-jarigen dit zouden proberen. Ze proberen omdat ze kinderen zijn, en ze weten niet beter.”

Misschien vind je dit ook leuk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in