De beste true crime TikTok-accounts van 2022

0
104


Wat kun je doen in een TikTok-video van drie minuten? Het blijkt dat het antwoord eigenlijk alles is: vul een koelkast bij, vertel mensen wat ze moeten lezen, herinner kijkers eraan dat winkelmedewerkers mensen zijn, laat iemand weten dat hun partner vreemdgaat, en nog veel meer. Ten goede of ten kwade, dat geldt ook voor echte misdaadmedia.

Van makers die hun bronnen niet vermelden tot degenen die de slachtoffers van misdaden stereotyperen, tot het over het hoofd zien of proberen de realiteit van politiegeweld, vrouwenhaat, racisme en andere systemische problemen uit te wissen, de giftigheid die leeft in media over echte misdaad lijkt ongenadig. Het goede nieuws is dat er ethische, analytische en slachtoffergerichte True Crime TikTokkers bestaan, en hier zijn 10 van de beste uit 2022.

Collage van TikTok-screenshots van een vrouw die ware misdaadzaken uitlegt.


Krediet: Screenshot TikTok/ @TruerCrimePod

Celisia Stanton is de maker van de podcast Waardere misdaad, waarin ze verhalen over, ja, echte misdaad onderzoekt, met nuance die vaak wordt weggelaten uit meer schunnige berichtgeving. Op haar TikTok roept ze de witgekalkte, pro-cop, true-crime-media op en hoe deze de manier beïnvloeden waarop we denken over spraakmakende zaken, zoals die van Susan Smit. In het bijzonder illustreert Stanton hoe de media gemakshalve hebben weggewerkt dat Smith een zwarte man er valselijk van beschuldigde haar te carjacken en haar twee kinderen te ontvoeren voordat ze toegaf dat ze hen zelf had vermoord – een fenomeen dat tientallen jaren lang heeft geresulteerd in het aanvallen en doden van zwarte mannen. . Bekijk ook haar serie over Jonestown, die veel details onthult die je waarschijnlijk niet wist over het bloedbad, inclusief het feit dat 70% van de 909 mensen die stierven zwarte mensen waren, en voornamelijk vrouwen en kinderen.

ZIE OOK:

Maak kennis met de echte misdaadpodcaster die uw schuldige plezier ethischer maakt

Collage van TikTok-screenshots van een vrouw die ware misdaadzaken uitlegt.


Krediet: Screenshot TikTok/ @HeyImAfia

Afia Asamoah “zit in een stoel en praat”, en je zult blij zijn dat je haar hoekje van TikTok hebt bezocht. Kom voor de “Spark Notes Storytime.” Blijf voor de prachtig geplaatste scheldwoorden, evenals haar overpeinzingen over polygraaftests, politiefouten en wat er nodig is voor wetshandhavers om aandacht te schenken aan de gevallen van vermiste en vermoorde mensen van kleur, en hoeveel echte misdaad een persoon op verantwoorde wijze kan consumeren zonder het te verheerlijken.

Collage van TikTok-screenshots van een vrouw die ware misdaadzaken uitlegt.


Krediet: Screenshot TikTok/ @CriminologyAndCoffee

“Netflix laat iedereen denken dat ze voor de FBI werken”, zegt Rebekah T, bedenker van Criminology and Coffee en co-host van de Dokter misdaad podcast. (Het zou een understatement zijn om te zeggen dat ze geen ongelijk heeft.) De focus van deze TikTokker ligt op de slachtoffers, maar ze is ook toegewijd aan het verdrijven van mythes over echte misdaad, waaronder het gerucht over de ritssluiting aan de deurklink dat werd bestendigd door een andere tiktok-video’s. Er is een schat aan andere educatieve inhoud, waaronder informatie over onopgeloste zaken en vermiste personen, evenals een aantal hoognodige oproepen van bizarre waargebeurde misdaadfenomenen, zoals mensen die seances houden op plaats delict. (Ja, je leest het goed.)

Collage van TikTok-screenshots van een vrouw die ware misdaadzaken uitlegt.


Krediet: Screenshot TikTok/ @KaraRobinsonChamberlain

In 2002 werd de 15-jarige Kara Robinson Chamberlain ontvoerd uit de voortuin van haar beste vriendin in Columbia, South Carolina. Ze ontsnapte en leidde de politie naar haar ontvoerder, die later bleek een seriemoordenaar. Nu, halverwege de dertig, is het TikTok-account van Robinson Chamberlain een ruimte voor onderwijs; bekijk haar video’s over hoe je met kinderen kunt praten over seksueel misbruik, schadevergoedingsfondsen voor slachtoffers, de behandeling van vermiste tieners door wetshandhavers, evenals geestelijke gezondheid en ondersteuning voor slachtoffers van geweldsmisdrijven. Zelfs als je bang bent voor die video’s waarin mensen make-up aanbrengen terwijl ze over ongemakkelijke dingen praten, kijk hoe Robinson Chamberlain ons vertelt over haar ‘icks’ in de misdaadindustrie tijdens het aanbrengen van foundation.

Collage van TikTok-screenshots van een vrouw die ware misdaadzaken uitlegt.


Krediet: Screenshot TikTok/ @SarahTurney

Nadat Alissa Turney in 2001 op 17-jarige leeftijd verdween uit Phoenix, Arizona, nam haar stiefzus Sarah het op zich om wat antwoorden te krijgen. Sarah aarzelde niet eens toen het erop leek dat haar eigen vader (en Alissa’s stiefvader) Michael schuldig was aan de moord op Alissa. (Hij werd aangeklaagd voor de moord op Alissa in 2020.) Sarah Turney begon haar uitstekende podcast Stemmen voor gerechtigheid in 2019, met Alissa’s toen nog onopgeloste verhaal centraal in het eerste seizoen. Sindsdien heeft ze andere onopgeloste zaken behandeld en pleit ze voor slachtoffers en hun families. Ze is toevallig ook geweldig in TikTok. Die van haar versterkt gevallen van vermissing, wordt echt over geestelijke gezondheid en uit haar frustraties over de echte misdaadgemeenschap, inclusief de uitbuiting van families door makers… En dan is er haar potentieel spookachtige zolder.

ZIE OOK:

Ware misdaad ontwarren: binnen de ethiek van Hollywood’s grootste guilty pleasure

Collage van TikTok-screenshots van een vrouw die ware misdaadzaken uitlegt.


Krediet: Screenshot TikTok/ @TraumaMommaMoe

In augustus 2022, Buzzfeed publiceerde een stuk over TikTok-makers wiens familieleden waren vermoord en hun verhalen waren verfilmd in tv-shows. Een van de personages in het artikel was Mariah Day, wiens moeder, Betsy Faria, in 2011 werd vermoord door Pam Hupp. Na de miniserie van NBC Het ding over Pam kwam afgelopen zomer uit, Day begon TikTok te gebruiken om informeel te reageren op de serie en zijn kijkers, en om te delen hoe het is om zo’n traumatisch verlies te doorstaan. Day’s TikTok is ook een plek waar kijkers kunnen leren wie Betsy Faria werkelijk was – een pittige, vastberaden dame die indruk blijft maken.

Collage van TikTok-screenshots van een vrouw die ware misdaadzaken uitlegt.


Krediet: Screenshot TikTok/ @TheMissPamelaJ

In juli 2022 plaatste Pamela een video op haar TikTok waarin ze haar volgers vroeg wat zij vonden van makers die financieel profiteren van verhalen over waargebeurde misdaad. De video ging viraal en creëerde een groter gesprek over respect voor echte slachtoffers van misdrijven en hun families. “Deze shit wordt belachelijk”, zegt Pamela tegen een achtergrondfoto van een Richard Ramirez-sleutelhanger. In een video over merchandise van seriemoordenaars, waaronder een make-uptas met foto’s van Jeffrey Dahmer, Charles Manson, Ted Bundy en dergelijke, roept ze mensen op die zulke dingen zouden kopen. Vervolgens verduidelijkt ze dat onderzoek naar echte misdaad moet gaan over het uitzoeken van het grotere geheel, en vooral over het respecteren van de families van de slachtoffers. In haar video’s neemt ze het op tegen degenen die seriemoordenaars romantiseren en seksualiseren, en de slachtoffers en hun dierbaren negeren.

Collage van TikTok-screenshots van podcast-stills waarin gevallen van echte misdaad worden uitgelegd.


Krediet: Screenshot TikTok/ @TheFallLinePodcast

Als je niet hebt geluisterd De herfstlijn in podcastvorm, ga het doen. Abonneer u ook op hun TikTok, waar u massa’s video’s vindt over undercovered cold cases uit het zuidoosten van de Verenigde Staten, evenals sneak peeks van interviews en de antwoorden op vragen over misdaad waarvan u niet wist dat u ze had: Wat komt in aanmerking voor een geval zo koud? Hoe doen kadaverhonden hun werk? Worden mensen die ten onrechte zijn veroordeeld op enigerlei wijze gecompenseerd? Op zowel de podcast als de bijbehorende TikTok, De herfstlijn doet wat alle goede true crime-media zouden moeten doen: het zet het slachtoffer in de schijnwerpers en houdt het daar.

Collage van TikTok-screenshots van een vrouw die ware misdaadzaken uitlegt.


Krediet: Screenshot TikTok/ @DNADoeProject

Het DNA Doe-project is een non-profitorganisatie die genetische genealogie (DNA-testen en profilering die de genetische relatie tussen mensen afleidt) gebruikt om Jane en John Does te identificeren, dwz de niet-geïdentificeerde overblijfselen van mensen die mogelijk het slachtoffer zijn geworden van misdaden of ongelukken. Sommige TikToks richten zich op de verschillende Doe-cases in hun systeem, terwijl anderen aankondigen wanneer iemand is geïdentificeerd, de verhalen van hun vrijwilligers delen of zelfs tips geven over hoe je zelf een onderzoekende genetische genealoog kunt worden.

Collage van TikTok-screenshots van een vrouw die ware misdaadzaken uitlegt.


Krediet: Screenshot TikTok/ @MauraMurrayMissing

“Maura Murray Missing” is het TikTok-account van Julie Murray, wiens zus, Maura, verdween in 2004 nadat haar auto crashte op een weg in New Hampshire. Maura’s zaak is het onderwerp geweest van podcasts, documentaires en wilde speculaties, maar het blijft nog steeds onopgelost. Julie beantwoordt vragen over de zaak van haar zus, maar haar TikTok biedt ook een glimp van hoe het is om je geliefde te laten verdwijnen en verdwenen te blijven. Het betekent leven temidden van geruchten en het beschuldigen van slachtoffers, en omgaan met het feit dat je in het middelpunt staat van een van de meest gepubliceerde gevallen van ware misdaad in de recente geschiedenis.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in