De banden van TikTok met China liggen opnieuw onder vuur in Washington. Dit is waarom

0
176


Een groeiend aantal Amerikaanse wetgevers roept de Biden-administratie op om actie te ondernemen tegen TikTok, daarbij verwijzend naar kennelijke zorgen over de nationale veiligheid en gegevensprivacy. De kritiek vloeit voort uit een Buzzfeed News-rapport in juni dat zei dat sommige Amerikaanse gebruikersgegevens herhaaldelijk zijn geopend vanuit China. De berichtgeving citeerde gelekte audio-opnames van tientallen interne TikTok-bijeenkomsten, waaronder een waar een TikTok-medewerker zou hebben gezegd: “Alles wordt gezien in China.”

In een reactie op het rapport zei TikTok eerder dat het “consistent heeft volgehouden dat onze technici op locaties buiten de VS, inclusief China, toegang kunnen krijgen tot Amerikaanse gebruikersgegevens indien nodig onder die strikte controles.” Een TikTok-manager getuigde vorig jaar voor een Senaatspanel dat het geen informatie deelt met de Chinese overheid en dat een in de VS gevestigd beveiligingsteam beslist wie toegang heeft tot Amerikaanse gebruikersgegevens uit China.

De hernieuwde druk op TikTok komt naarmate de invloed van het platform in de Verenigde Staten blijft groeien. Nadat Trump zijn ambt had verlaten, herriep de regering-Biden het uitvoerend bevel en liep grotendeels terug op officiële pogingen om TikTok te verbieden. Vorig jaar zei TikTok dat het meer dan 1 miljard maandelijkse actieve gebruikers wereldwijd bereikte, en volgens sommige schattingen van marktonderzoek zouden meer dan 100 miljoen gebruikers in de Verenigde Staten zijn. Activiteit op de app blijft de nieuwscyclus, populaire muziek, culinaire trends en meer in het land vormgeven. Ondertussen blijven andere Amerikaanse socialemediagiganten de functies van TikTok imiteren in een poging om te concurreren.

Sommige critici noemden Trumps kruistocht tegen de snelgroeiende video-app eerder als politiek theater geworteld in vreemdelingenhaat, en noemden de vreemde suggestie van Trump dat de Verenigde Staten een “korting” zouden moeten krijgen op elke deal als het de verkoop van de app aan een Amerikaans bedrijf zou forceren. Maar de laatste druk van wetgevers aan beide kanten van het gangpad laat zien hoe de nationale veiligheidskwestie TikTok in de Verenigde Staten blijft teisteren, zelfs onder een nieuwe regering.

Dit is wat je moet weten over het laatste onderzoek naar TikTok en Bytedance langs de ringweg.

Wat wetgevers zeggen over TikTok

Een reeks Amerikaanse wetgevers en functionarissen hebben de afgelopen maanden opgeroepen tot nieuw onderzoek naar de gegevensopslagpraktijken van TikTok of zelfs om de app uit de Amerikaanse app-winkels te rukken.

Een coalitie van GOP-senatoren onder leiding van Tom Cotton uit Arkansas stuurde in juni een brief aan minister van Financiën Janet Yellen die om antwoorden vraagt ​​over acties die de Biden-regering onderneemt om de “nationale veiligheids- en privacyrisico’s van TikTok” te bestrijden. Een aparte groep Republikeinse senatoren onder leiding van Marsha Blackburn uit Tennessee stuurde ook een brief met vragen naar de CEO van TikTok, Shou Zi Chew. De senatoren zeiden dat de recente mediaberichten “bevestigen wat wetgevers al lang vermoedden over TikTok en zijn moederbedrijf, ByteDance – ze gebruiken hun toegang tot een schat aan Amerikaanse consumentengegevens om Amerikanen te controleren.”
Ondertussen drong een tweeledige groep wetgevers in de Senate Select Committee on Intelligence er bij de Federal Trade Commission op aan om TikTok en ByteDance formeel te onderzoeken. “In het licht van herhaalde verkeerde voorstellingen door TikTok met betrekking tot zijn gegevensbeveiliging, gegevensverwerking en corporate governance-praktijken, dringen we er bij u op aan om snel te handelen in deze kwestie”, staat in de brief die is ondertekend door Mark Warner uit Virginia en Marco Rubio uit Florida.
Een logo van ByteDance op haar kantoor in Peking, China 7 juli 2020.

In een brief drong een lid van de Federal Communications Commission er bij Apple en Google op aan TikTok uit hun appstores te verwijderen. FCC-commissaris Brendan Carr beweerde dat ByteDance “verplicht” was aan de Chinese regering en “wettelijk verplicht was om te voldoen” aan de surveillance-eisen van de Chinese regering. De brief werd breed uitgemeten, ondanks het feit dat de FCC geen rol speelt bij het toezicht op app stores.

In een brief aan Blackburn en anderen zei Chew: “We hebben geen Amerikaanse gebruikersgegevens verstrekt aan de… [Communist Party of China]noch zouden wij als gevraagd worden.”

Hoe TikTok heeft gereageerd

Te midden van de recente opschudding kondigde TikTok aan dat het zijn Amerikaanse gebruikersgegevens naar het cloudplatform van Oracle heeft verplaatst, zodat “100% van het Amerikaanse gebruikersverkeer” nu wordt gehost door de cloudprovider, wat mogelijk de bezorgdheid over de nationale veiligheid wegneemt.

In zijn brief aan wetgevers, waarin de verschuiving naar Oracle werd genoemd, zei Chew dat het bredere doel van de gegevensbeveiligingsinspanningen van het bedrijf is om vertrouwen op te bouwen en “substantiële vooruitgang te boeken in de richting van naleving van een definitieve overeenkomst met de Amerikaanse regering die gebruikersgegevens en Amerikaanse nationale veiligheidsbelangen.”

Chew noemde geen specifieke groepen binnen de Amerikaanse overheid, maar de Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) doet sinds 2019 onderzoek naar TikTok. De overheidsinstantie heeft echter geen recente updates over haar onderzoek gegeven. Onder verwijzing naar anonieme bronnen, Reuters meldde onlangs dat CFIUS in “uitgebreide discussies met TikTok over beveiligingskwesties” is geweest. Vertegenwoordigers van CFIUS reageerden niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.
TikTok heeft onlangs ook toegezegd onderzoekers meer transparantie te bieden over activiteiten op het platform, inclusief toegang voor een selecte groep tot zijn API of applicatieprogrammeerinterface.

“We weten dat alleen maar ‘vertrouw ons’ zeggen niet genoeg is”, zei TikTok-topman Vanessa Pappas in een blogpost waarin hij de geplande update aankondigde. “Daarom hebben we lang geleden een belangrijke toezegging gedaan voor transparantie, vooral als het gaat om hoe we inhoud modereren en aanbevelen.”

Waarom de zorgen over de nationale veiligheid niet verdwijnen?

Hoewel TikTok de bezorgdheid over de nationale veiligheid al lang als “ongegrond” heeft teruggedrongen, blijven de zorgen bestaan.

“Het feit dat de Chinese overheid, als ze dat echt wil, elk bedrijf in zijn grenzen kan laten voldoen aan verzoeken om toegang tot gegevens, is volgens mij echt de oorzaak van veel van deze zorgen over TikTok”, zegt Justin Sherman, een niet-ingezetene. fellow bij het Cyber ​​Statecraft Initiative van de Atlantic Council.

“Er worden echte vragen over de nationale veiligheid gesteld”, voegde Sherman eraan toe, maar er zijn ook problemen met het op gang brengen van een groot deel van het gesprek over anti-Chinese retoriek.

Door te nauw te focussen op de nationale herkomst van de eigenaar van een app, of slechts op een enkel bedrijf, wordt er maar op één manier gekeken naar de toegang tot gegevens, zei Sherman. Als gevolg hiervan verliest het alle andere manieren waarop gegevens door adverteerders, makelaars en nog veel meer stromen.

“Het is goed om dit soort aandacht te hebben” voor gegevensprivacy en beveiligingskwesties, zei Sherman. “Maar als je alleen maar brieven schrijft over specifieke bedrijven en niet echt wet- en regelgeving schrijft en test om risico’s te controleren, zal er op de lange termijn niets echt te veel veranderen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in