De arbeidersbeweging is verhuisd naar TikTok

0
106


Het organiseren van vakbonden is verschoven van de fabrieksvloer naar TikTok en YouTube, waar een nieuwe generatie werknemers in coffeeshops en fastfoodrestaurants de kracht van sociale media aanwendt om te strijden voor betere arbeidsomstandigheden en hogere lonen.

Het vakbondslidmaatschap van het land zette zijn decennialange daling in 2021 voort, met een halve procent tot 10,3% van de beroepsbevolking. De grootste vakbond van vakbonden, de AFL-CIO, die ooit bijna 20 miljoen leden telde, is geslonken tot 12,3 miljoen leden.

Barista’s, magazijnmedewerkers en fastfoodklerken keren zich tegen de achteruitgang door kleinere vakbonden te organiseren zonder veel initiële hulp van grote arbeidersgroepen. In plaats daarvan vertrouwen deze vakbondsstart-ups op sociale media om grip te krijgen en het lidmaatschap te laten groeien.

Om erachter te komen waar de Amerikaanse arbeidersbeweging naartoe gaat, kijk je op je Twitter-, Instagram- of TikTok-account, waar korte videoclips een arbeidersbeweging in volle gang laten zien.

In Kansas City legden minutenlange videoclips op TikTok vast dat Taco Bell-werknemers hun baan kwijtraakten, en werknemers van een pizzeria in South Carolina die staakten om een ​​hoger loon te eisen. Trader Joe’s in Hadley, Massachusetts, is de eerste winkel in het bedrijf die lid is geworden van een vakbond. Een videoclip informeerde kijkers in augustus over de vakbondsdoorbraak in Massachusetts, terwijl een andere korte video de arbeiders van Trader Joe in Boulder, Colorado vastlegt, die flyers overhandigen in hun poging om vakbonden te worden.

Veel van de video’s zijn gepost door Faiz Shakir, die de presidentiële campagne van 2020 leidde van senator Bernard Sanders, een socialist en pro-union-onafhankelijke. De heer Shakir runt nu de non-profit More Perfect Union, die hij beschrijft als een platform voor videojournalistiek en belangenbehartiging, gericht op problemen waarmee Amerikaanse arbeiders worden geconfronteerd en hun inspanningen om zich te verenigen.

Het wordt gefinancierd door liberale filantropen, waaronder George Soros.

“We hebben dit gebouwd met een stelling om de verhalen van de arbeidersklasse, door de arbeidersklasse en voor de arbeidersklasse te geven”, vertelde de heer Shakir, 42, aan The Washington Times. “In principe laten we mensen hun verhaal vertellen. We schrijven niemand. Of we vinden de verhalen van arbeiders die op hun eigen werkplekken proberen om voor zichzelf macht op te bouwen.”

Shakir startte het platform in februari 2021. Sinds de lancering hebben video’s van werknemers die hij op TikTok, Twitter, Facebook, YouTube en Instagram heeft gepost meer dan 108 miljoen views en 736 miljoen impressies gekregen en hebben ze geholpen om de arbeidersbeweging in Amerika nieuw leven in te blazen.

“In anderhalf jaar sinds we zijn begonnen, is het als een lopend vuurtje gegroeid op een manier die ik nooit echt had kunnen voorzien, waar mensen inspiratie van elkaar halen,” zei de heer Shakir.

Hij zei dat zijn mediaplatform hielp de vakbondsinspanningen binnen Starbucks te verspreiden door werknemers in andere winkels aan te moedigen zich te organiseren door de kracht van sociale media.

De eerste Starbucks-unie werd in december 2021 in Buffalo opgericht. De heer Shakir werd door de arbeiders daar uitgenodigd om de inspanningen te dekken en hij plaatste tijdens het hele proces regelmatig video-inhoud op TikTok en andere platforms.

Begin september hebben 233 Starbucks-winkels gestemd voor een vakbond en zijn er 214 gecertificeerd.

“We zijn op de begane grond van Starbucks-organisatie geweest, en zijn sindsdien altijd gebleven,” zei dhr. Shakir. Zijn platform publiceerde de inspanningen om zich te verenigen in de Apple Store in Towson, Maryland, Trader Joe’s, REI en andere winkels.

Werknemers wenden zich tot hem, in plaats van hulp van grote vakbonden, zei de heer Shakir, “omdat ze het gevoel hebben dat we hun verhaal proberen te vertellen, in plaats van een verhaal van een nationale vakbond.”

Nationale vakbonden zijn niet van plan te verdwijnen. AFL-CIO-voorzitter Liz Schuler vertelde donderdag aan verslaggevers in Washington dat ze ernaar streeft de grootste vakbond van het land uit te breiden met een miljoen leden via een nieuw programma genaamd het Center for Transformational Organizing.

“Ons basisdoel is om een ​​miljoen nieuwe werknemers te organiseren”, vertelde mevrouw Schuler aan verslaggevers bij het nieuwsmakersontbijt van de Christian Science Monitor. “Hier komen we uit onze silo’s en bouwen we een beweging op die samen zeer specifieke doelen nastreeft, en met name in niet-uniale gebieden van de economie, zoals kluswerk, zoals Amazon, zoals de economie van schone energie.”

De heer Shakir werkt echter al meer dan een jaar samen met pro-vakbondsmedewerkers van Amazon om de inspanningen om magazijnarbeid te organiseren uit te breiden.

De eerste video’s en tweets die Shakir plaatste, schetsten de arbeidsomstandigheden in een magazijn in Bessemer, Alabama, en de pogingen van Amazon-managers om arbeiders daar te weerhouden van vakbonden.

“Deze arbeiders die zich organiseren voor betere arbeidsvoorwaarden, meestal zwart, bevinden zich in Bessemer, AL.”, tweette de heer Skakir in februari 2021.

Werknemers in het magazijn hebben twee keer nipt tegen vakbondsvorming gestemd. Amazon wordt sindsdien beschuldigd van illegale inmenging in de verkiezingen, maar ontkent dat.

Shakir tweette screenshots van antivakbondsborden die in de toiletstalletjes van magazijnen waren geplaatst en plaatste een video waarin Amazon werd beschuldigd van het dwingen van arbeiders tot antivakbondsvergaderingen. Hij twitterde dat het management van Amazon “ze tot 5x per dag sms’te, berichten in badkamers plaatste en zelfs verkeerslichtpatronen veranderde om de vakbondsorganisatie te schaden.”

De vakbonden van Starbucks moeten ondertussen hun onderhandelingskracht met bedrijfsleiders nog inzetten.

Howard Schultz, CEO van Starbucks, zei in juni dat hij nooit zal onderhandelen met Starbucks Workers United en heeft nieuwe voordelen en loonsverhogingen geweigerd aan vakbondsmedewerkers die het bedrijf aan niet-vakbondswinkels heeft verstrekt.

“De federale wet verbiedt ons om nieuwe lonen en voordelen te beloven bij winkels die betrokken zijn bij vakbondsorganisatie”, zei de heer Schultz tijdens een winstoproep. “Volgens de wet kunnen we geen eenzijdige wijzigingen doorvoeren in winkels die een vakbond hebben.”

Casey Moore, een Starbucks-barista in Buffalo, New York, en lid van Starbucks Workers United, vertelde The Times dat TikTok en Twitter werknemers helpen in de strijd om een ​​contract binnen te halen.

“Sociale media hebben het spel een beetje veranderd”, zei mevrouw Moore.

Vakbondsmedewerkers van Starbucks plaatsen vaak pro-union-content en gebruikten deze om reclame te maken voor ‘sip-ins’ die gepland waren voor Labor Day en andere evenementen om hun zaak een boost te geven.

Ze waren er snel bij om op Twitter, Facebook, Instagram en TikTok de vakbondsafbrekende inspanningen van het bedrijf te melden, wat het vooruitstrevende imago van Starbucks heeft geschaad en sommige klanten boos heeft gemaakt.

‘Volgens mij weet Starbucks niet wat hij met ons aan moet,’ zei mevrouw Moore. “We blazen het gewoon op sociale media. En het is niet alleen het informeren van werknemers over wat er gaande is, het stelt het ook bloot aan het publiek.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in