De 60-jarige Theater 3 overleeft een make-over, probeert TikTok en vindt een nieuw publiek in Dallas en daarbuiten

0
129


Op dit moment wordt Theater 3 fysiek getransformeerd – en krijgt het een nieuw publiek. En het doet dit terwijl het shows geeft te midden van wat soms lijkt op de loopgravenoorlog uit de Eerste Wereldoorlog.

Natuurlijk heeft vrijwel elke podiumkunstengroep in Noord-Texas zijn verhalen over COVID-wee: geannuleerde shows, artiesten en personeelsleden die ziek worden, inkomsten kelderen.

Maar weinigen hebben ook een enorme, modderige kuil gegraven naast de deur – zes verdiepingen diep.

Ondergrondse garage wordt gegraven voor de Quadrangle - naast Theater 3

De nieuwe ondergrondse garage van de Quadrangle wordt gegraven. Theater 3 is aan de rechterkant, net buiten het cameraframe.

The Quadrangle, het kantoor-en-winkelcentrum in Uptown dat sinds 1969 het huis van Theater 3 is, wordt volledig gerenoveerd. Het idee is om het terug te brengen naar de oorsprong als een “beloopbare bestemming voor gemengd gebruik”.

Daartoe is het grootste deel ervan al gesloopt, inclusief het voormalige Dream Café en de verschillende restaurants en clubs eromheen – waardoor Theater 3 naast een enorm gat komt dat een ondergrondse garage zal worden.

Uiteindelijk zal op de garage een twaalf verdiepingen hoge kantoortoren worden gebouwd. Dat betekent dat het lawaai en de bouwchaos naast de deur nog zeker twee jaar aanhouden.

Maar Theater 3 heeft hier iets wezenlijks uitgehaald. Stream Realty, eigenaar van de Quadrangle, heeft het theater gratis een grotere, beter uitgeruste, gloednieuwe entree en lobby gegeven.

“Nou, het is niet zonder kosten gekomen”, zei een glimlachende Jeffrey Schmidt, artistiek directeur van het theater. Hij zei dat de recente uitvoering van het stuk, Wie is er bang voor Virginia Woolf?werd vertraagd en verstoord door COVID – en bouwproblemen.

“Vanwege het puin liepen alle rioolleidingen achteruit in de nieuwe lobby”, zei Schmidt. “Dus – dat was leuk. Maar het is gewoon het bouwproces.”

Plattegrond van het nieuwe Quadrangle-complex in Uptown

Plattegrond van het nieuwe Quadrangle-complex in Uptown

In feite is Stream gewetensvol geweest met de situatie van het theater, zei Schmidt – te beginnen met het feit dat het bereid was om de Quadrangle te kopen en te herbouwen, waarbij Theater 3 een belangrijke troef bleef.

Het resultaat is de grootste verbouwing van Theater 3 in meer dan 30 jaar – toen wijlen artistiek directeur Jac Alder zijn architectuurachtergrond gebruikte om de kleine lobby, kantoren en de ruimtes beneden opnieuw in te richten.

Nu is de lobby groot genoeg voor een vleugel, twee toiletten, een echte kassa en ruimte voor een klein cabaret.

Maar er is ook een andere transformatie gaande – een die niet zo luidruchtig is.

“Het begon al vóór de pandemie”, zei Schmidt. “We zagen deze verschuiving van meer divers, jonger publiek dat naar shows kwam kijken. Zelfs tijdens de pandemie daalden onze kijkcijfers niet. Maar wie er zou komen, is zeker verschoven.”

Schmidt prees de nieuwe shows die hij presenteert voor alle nieuwe en verschillende theaterbezoekers. Twee jaar geleden, Dallas performer-toneelschrijver Denise Lee’s komische drama, Grappig dat je je niet als een neger gedraagt, was op weg om de grootste trekking van het seizoen te worden – toen sloeg COVID toe. De hit van dit jaar was een kluchtige muzikale komedie over Stede Bonnet, een echte piraat die zo onwetend was dat zijn bemanning hem in de steek liet om zich bij Blackbeard te voegen. In een optreden dat ervoor zorgde dat de show bleef doorgaan, speelde Parker Gray Bonnet als een gekke eikel uit de hogere klasse en een hilarische lafaard die uiteindelijk (min of meer) terugvecht.

Een nieuwe musical in première brengen (deze is bedacht en geschreven door Nicole Neely met muziek en tekst van Clint Gilbert) is een grote gok voor een theater. Maar Schmidt zei dat de gok zijn vruchten afwierp: ongeveer 700 mensen die zagen… Motorkap plaatsen zag ook Theater 3 voor de eerste keer.

Beginners zoals Whitney Longcrier. De marketingsupportspecialist van Wichita Falls volgt theater in Dallas. En gezien het reisgezelschap van Kom van weg in de Music Hall wilde ze haar vriend blootstellen aan wat meer muziektheater. Dus gingen ze kijken Plaats.

“Ik vond het gewoon eigenzinnig en leuk klinken”, zei ze.

Maar het is het theater zelf dat haar waarschijnlijk zal terugtrekken. Theater 3 heeft slechts 242 zitplaatsen. Het is een van de weinige podia in Noord-Texas die is ontworpen om in-the-round te zijn.

“Het is een kleinere, meer intieme ruimte,” zei Longcrier. “En ik herinner me dat alleen de energie in de kamer tijdens de uitvoering elektrisch was.”

De nieuwe ingang van Theater 3 is de oude achteringang.

De nieuwe ingang van Theater 3 is de oude achteruitgang. Een deel van de nieuwe lobby aan de linkerkant is waar het oorspronkelijke Dream Cafe stond. Het bord doet met opzet denken aan het originele bord van Theater 3 toen het op Main Street in Deep Ellum stond.

Theater 3 had ook geluk. Stede Bonnet is toevallig de hoofdpersoon in de populaire HBO-comedyserie, Onze vlag betekent de dood. Voor de rol van Blackbeard speelt schrijver-regisseur Taika Waititi, het excentrieke talent achter Jojo Konijn en Thor: Liefde en Donder. Het was onvermijdelijk dat de internetinteresse in Bonnet zelf enorm groeide en fans de kleine musical in Dallas ontdekten.

“Mensen vlogen van buiten de staat om die show te zien,” zei Schmidt. “Het was echt spannend om mensen in alle maten, vormen, kleuren en identiteiten naar het theater te zien lopen. Het was echt spannend.”

Schmidt kent de HBO-trekking voor Kap was een toevalstreffer. Maar hij wees erop dat vorig jaar Theater 3’s openlucht enscenering van de klassieke musical, De muziekman, trok ook 500 first-timers – zonder landelijke streaming-tie-in.

“Ik denk dat we nu worden gezien als een leuke plek om te zijn”, zei Schmidt. “Veel daarvan heeft te maken met betrokkenheid op sociale media.”

Theater 3's "Wie is er bang voor Virginia Woolf?"

Theater 3’s “Wie is er bang voor Virginia Woolf?” met Jeffrey Schmidt, Felipe Carrasco en Christie Vela

Dat is hoe Meagan Black, die in de marketing in Dallas werkt, leerde over: Motorkap plaatsen.

“Ik had er veel geruchten over gezien op sociale media”, zei ze. “En toen zag ik een TikTok en het was als een klein filmpje van de show. En daar werd ik echt opgewonden van.”

Een van die TikTok-video’s (hierboven) werd meer dan 450.000 keer bekeken. Theater 3 heeft zijn sociale media overspoeld met dergelijke clips, korte video’s waarin Schmidt of associate artistiek directeur Christie Vela vaak te zien is in ironische uitvoeringen die vaak slechts een kleine of sluwe relevantie hebben voor een aanstaande productie.

“Christie en ik zijn niet bang om er in een video als dwazen uit te zien”, zei Schmidt. “En eerlijk gezegd, het is leuk.”

Toen Theater 3 in 1961 werd geopend, was Jac Alder een van de oorspronkelijke oprichters. Alder leidde het gezelschap tot aan zijn dood zeven jaar geleden – een van de langste ambtstermijnen van alle oprichtende theaterregisseurs in het land.

Maar sinds Schmidt in 2017 de touwtjes in handen nam, weerspiegelt Theater 3 steeds meer een andere gevoeligheid – en tegenwoordig een ander publiek.

Het is nu het theater van Jeffrey Schmidt.

Theater Drie opent 60ste seizoen met revival van Grote enge dieren, een komedie over Texanen uit een kleine stad die het homoleven in de grote stad tegenkomen. Previews beginnen vanavond, 1 september, de openingsavond is maandag 5 september en de show loopt tot 25 september.

Heb je een tip? E-mail Jerome Weeks op jweeks@kera.org. Je kunt hem volgen op Twitter @dazeandweex.

Art&Seek wordt mogelijk gemaakt door de vrijgevigheid van onze leden. Als u deze rapportage waardevol vindt, overweeg dan vandaag nog een fiscaal aftrekbare gift te doen. Dank je.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in