Darrell Brooks-rechtszaak is TikTok’s nieuwste gerechtelijke obsessie

0
13


  • Darrell Brooks wordt ervan beschuldigd met zijn auto een kerstparade in te rijden en zes mensen te hebben vermoord.
  • Door de brutaliteit van het incident en zijn capriolen in de rechtszaal kunnen mensen niet wegkijken.
  • TikTokers hebben elke seconde van het proces bekeken en een nieuwe held gevonden in Rechter Jennifer R. Dorow.

In de laatste rechtszaak die TikTok aangrijpt, is er geen discussie onder kijkers over wie er fout zit. Het proces tegen Darrell Brooks, die wordt beschuldigd van het doden van zes mensen door in te rijden op een kerstparade in Waukesha, Wisconsin afgelopen november, heeft de hele maand het platform gedomineerd, terwijl video’s van zijn bizarre rechtszaalgedrag honderdduizenden weergaven krijgen.

TikTok-gebruikers ontwikkelden aantoonbaar een intensere fascinatie voor rechtszaken nadat het lasterproces eerder dit jaar een online fenomeen van Johnny Depp versus Amber Heard werd. Een horde Depp-stans noemde hem de duidelijke winnaar met memes en spot voordat Heard zelfs maar de tribune opnam, met miljoenen views onder de hashtag #justiceforjohnnydepp. In de maanden sinds het proces in mei hebben de aanhangers van Heard zich echter teruggetrokken en hebben makers de giftige fandom rond de zaak steeds opnieuw geëvalueerd.

Er is niet zo’n debat rond Brooks’ proces. In plaats daarvan hebben mensen de procedure gefascineerd gevolgd terwijl Brooks, die afstand deed van zijn recht op een advocaat en zichzelf vertegenwoordigt, chaotische en onzinnige vragen stelt. Andere video’s hebben een schok geuit over zijn minachting voor Waukesha County Rechter Jennifer Dorow, die de zaak voorzit.

Brooks, die wordt geconfronteerd met 76 strafrechtelijke vervolgingen, heeft in de rechtbank beweerd dat hij een soevereine burger is, wat de samenzweringstheoretische beweging is van mensen die ten onrechte beweren dat ze niet onderworpen zijn aan de Amerikaanse wet en vrijgesteld zijn van overheidsbevoegdheid. Hij heeft herhaaldelijk rechter Dorow onderbroken, die meerdere keren om een ​​reces moest vragen, weigerde op zijn naam te antwoorden, een fort gemaakt van dozen op zijn bureau, en sprak over de openbare aanklagers, naast andere verstoringen. Juridische experts vertelden Insider eerder dat Brooks’ tactiek zou kunnen zijn om een ​​nietig geding te veroorzaken.

Het proces, dat op 3 oktober begon, sloot dinsdag de slotpleidooien af ​​en het juryberaad is begonnen. Brooks verklaarde in zijn slotpleidooi dat hij niet opzettelijk de parade binnenreed en suggereerde dat het voertuig misschien niet goed functioneerde. Aanklagers betwistten zijn beweringen en wezen erop dat hij tijdens het incident 68 mensen inreed.

Terwijl lokale nieuwszenders een deel van het proces hebben behandeld en wereldwijde verkooppunten hebben gerapporteerd over enkele van de belangrijkste gebeurtenissen, zijn de nieuwsmedia niet in de buurt gekomen om de zaak de aandacht te geven die het op TikTok krijgt. Clips van Brooks die naar rechter Dorow staarde, meedogenloos ruzie maakte, boos keek en naar een andere rechtszaal werd gestuurd omdat hij storend was, zijn op grote schaal gedeeld, met soms honderdduizenden views.

Terwijl TikTok-content rond Depp vs Heard vol analyses en ruzies was over twee bekende figuren, lijkt Brooks’ proces een puur spektakel te zijn.

Mensen kunnen niet wegkijken van het ’treinwrak’ van het proces

De in Waukesha geboren Ken, die de wendingen van het proces documenteert op zijn TikTok-account The Official Ken, waar hij 49.000 volgers heeft, vertelde Insider dat hij de zaak vanaf het begin volgde omdat hij in het gebied woont, en zijn nichtje woonde de optocht. Het verhaal ging overal op zijn lokale nieuwszenders, maar hij had nooit gedacht dat de zaak zou exploderen in het online circus dat het heeft.

Veel van de TikTok-commentatoren lijken verzekerd van de schuld van Brooks en dat het vonnis een uitgemaakte zaak is.

“Het is een afschuwelijke tragedie, maar hoe erg het ook was, het was nogal een open-gesloten soort ding,” zei Ken. “Zijn eerste hoorzittingen waren normaal, hij sprak niet, hij had advocaten bij zich. Ik bedoel, het bewijs was duidelijk dat ze de juiste man hebben.”

Ken verwachtte dat het proces snel en zonder veel extra aandacht zou verlopen, omdat de uitkomst hem voor de hand lag. Maar het gedrag van Brooks is iets wat niemand had verwacht, en het is de spil in zijn soevereine burgerverdediging en zelfrepresentatie die zo’n wervelwind van interesse heeft veroorzaakt.

“Ik denk dat de reden waarom mensen hier zo door gegrepen zijn, is omdat nummer één, het lijdt geen twijfel dat hij schuldig is,” zei Ken. De staat heeft een berg bewijsmateriaal tegen Brooks naar voren gebracht, waaronder videobewijs van zijn rode Ford Escape die parades binnenrijdt (dezelfde auto die voorkomt in een van Brooks’ eigen muziekvideo’s), meerdere ooggetuigen en DNA-bewijs van de scène.

“Volgens mij begonnen mensen daar echt op te letten, want wat is deze man aan het doen?” zei Ken. “Het hele ding, het is een treinwrak, en mensen kunnen niet wegkijken van treinwrakken.”

Sarah Pitkins, die waargebeurde misdaadverhalen, samenzweringen en mysteries deelt met haar 312.000 TikTok-volgers, vertelde dat het proces van Insider Brooks op haar For You-pagina verscheen toen het begon. Grote en kleine accounts hebben de afgelopen drie weken hun volledige pagina’s aan de proef gewijd, dagelijkse razzia’s geplaatst en hun eigen meningen toegevoegd.

Pitkins zei dat ze “verslaafd” was sinds ze erover struikelde, en begon toen clips en updates van de dagelijkse gang van zaken te posten. Ze zei dat ze het proces wilde verslaan omdat Brooks’ gedrag haar boos maakte, en ze kon zich niet voorstellen hoe moeilijk het was voor de mensen die familieleden verloren tijdens de parade.

“Alleen al het zien van zijn houding van recht en zijn manipulatietactieken die hij probeert uit te voeren, maakte me echt boos”, zei ze. “Ik wilde me uitspreken over hoe bizar hij zich gedroeg en hoe verkeerd het was.”

Rechter Jennifer R. Dorow.

Rechter Jennifer R. Dorow heeft universele lof gekregen voor haar geduld.

Mark Hoffman/Milwaukee Journal-Sentinel via AP, PoolTikTok creëert een community voor conversatie en debat op een manier die traditioneel nieuws niet doet

Pitkins zei dat ze om verschillende redenen denkt dat de interesse op TikTok zo groot is. De gepleegde misdaad was verwoestend, bijvoorbeeld, en dat trekt mensen aan. Brooks’ grillige gedrag en onverwachte verdediging dragen daaraan bij, zei Pitkins, met alles wat hij zegt ‘van de muur’ te zijn.

“Je hoeft er niet eens een uitleg of iets op te zetten, want je speelt gewoon de clip af en iedereen begrijpt dat deze man gewoon van de rails is”, zei ze. Een incident dat Pitkins opviel, was dat Brooks zijn shirt uitdeed en ‘schreeuwde en door de rechtszaal rende’.

TikTok maakt de zaak ook voor iedereen toegankelijk, zei Pitkins, en opent de mogelijkheid voor een gesprek op een manier die televisieverslaggeving van een proces niet kan doen.

“Je kunt commentaren bekijken, commentaren lezen, commentaar teruggeven aan mensen,” zei Pitkins. “Dat is waar dat gemeenschapsgevoel zich opbouwt en je kunt met mensen over de hele wereld over iets praten. Ik denk dat dat de grote aantrekkingskracht ervan is.”

Het proces heeft ook aanhangers gewonnen voor rechter Dorow, die haar kalme behandeling van het gedrag van Brooks tijdens de zaak en haar vermogen om de procedure voort te zetten prees. Ken zei dat hoewel hij er zeker van is dat Dorow zo lang als ze wil in haar positie zal blijven, ze zijn steun heeft als ze ooit naar een openbaar ambt gaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in