Cyberpesten die TikTok-sites gebruiken om gemene geruchten over het seksleven van hun klasgenoten te verspreiden

0
71


Wrede cyberpestkoppen gebruiken sociale media om hun klasgenoten te bestoken met gemene geruchten over hun seksleven, terwijl ze anderen aansporen om te stemmen op de ‘meeste’ kinderen op school.

Tieners van verschillende scholen in Victoria nemen deel aan ‘geruchtenpagina’s’ die leden vragen om privé-informatie over hun medestudenten te delen.

Berichten op de TikTok- en Instagram-pagina’s bevatten ongegronde geruchten over vermeende OnlyFan-accounts, zwangerschappen, vreemdgaanschandalen en zelfs leraren.

Er doen ook jongere leerlingen mee, waarbij leerlingen van Geelong East Primary School gevraagd werden om te stemmen over wie volgens hen de ‘meeste’ kinderen van hun jaar waren.

Wrede cyberpestkoppen gaan naar sociale media om hun klasgenoten aan te vallen met gemene geruchten over hun seksleven en om te stemmen op de 'cringiest' kinderen op school (stock afbeelding)

Wrede cyberpestkoppen gaan naar sociale media om hun klasgenoten aan te vallen met gemene geruchten over hun seksleven en om te stemmen op de ‘cringiest’ kinderen op school (stock afbeelding)

Jongere studenten nemen ook deel, waarbij leerlingen van Geelong East Primary School (foto) gevraagd werden om hun stem uit te brengen over wie zij dachten dat de 'cringiest' in hun jaar waren

Jongere studenten nemen ook deel, waarbij leerlingen van Geelong East Primary School (foto) gevraagd werden om hun stem uit te brengen over wie zij dachten dat de ‘cringiest’ in hun jaar waren

Roddelpagina’s gestart door Rosehill Secondary College-studenten gingen nog verder door te onthullen wie ‘een dikke kont’ heeft, ‘echt heet’ is.

Studenten van Orbost Secondary College, een gemengde school in East Gippsland, gebruiken sociale mediasites om ‘geheimen’ over seksuele activiteiten van studenten uit te wisselen.

Een moeder met twee kinderen op een van de betrokken hogescholen zei genoeg is genoeg.

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten is pesten en intimidatie met behulp van digitale technologieën zoals telefoons, e-mail en sociale media.

Dit omvat trollen, stalking, grooming of enige vorm van online misbruik.

Cyberpesten neemt toe en er worden meer gevallen gemeld door kinderen en door extreem bezorgde ouders.

‘Het pesten duurt al veel te lang en de school moet dit probleem meer aanpakken’, zei ze tegen de Herald Sun.

‘Er zijn zoveel scholieren die al zonder reden het doelwit zijn op school, maar om dan thuis te komen en ermee om te gaan op sociale media is gewoon verschrikkelijk.’

Een woordvoerster van TikTok zei in een verklaring dat de topprioriteit van het platform is om ‘een veilige en positieve omgeving voor onze gemeenschap te behouden’.

‘Er is geen plaats op ons platform voor haat, pesterijen of intimidatie, of enig haatdragend gedrag gericht op individuen’, aldus de verklaring.

‘Onze communityrichtlijnen stellen duidelijk dat we dit soort gedrag niet tolereren en proactief inhoud zullen verwijderen die in strijd is met communityrichtlijnen.’

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs zei dat scholen krachtig optreden tegen pesten, waarbij de daders worden gestraft en de getroffen leerlingen worden ondersteund.

“Aanbieders van sociale media spelen een cruciale rol bij het voorkomen van de publicatie van inhoud die pesten bevordert – en we blijven dit probleem rechtstreeks bij de platforms aankaarten”, aldus de woordvoerder.

Victoriaanse staatsscholen worden aangemoedigd om de aanwijzingen van het departementsinitiatief ‘Bully Stoppers’ op te volgen, dat cyberpesten definieert als ‘pesten met behulp van digitale technologieën, waaronder mobiele telefoons, e-mail en sociale media-tools’.

Studenten krijgen te horen dat cyberpesten het creëren van ‘haatpagina’s’ of ‘campagnes voor sociale uitsluiting’ op sociale netwerksites omvat.

Studenten van Greater Shepperton Secondary College (foto) hebben geruchten verspreid op sociale-mediasites over de vermeende OnlyFans-accounts van hun klasgenoten en andere 'geheimen'

Studenten van Greater Shepperton Secondary College (foto) hebben geruchten verspreid op sociale-mediasites over de vermeende OnlyFans-accounts van hun klasgenoten en andere ‘geheimen’

Een woordvoerster van TikTok zei: TikTok's topprioriteit is het handhaven van een veilige en positieve omgeving voor onze gemeenschap'

Een woordvoerster van TikTok zei: TikTok’s topprioriteit is het handhaven van een veilige en positieve omgeving voor onze gemeenschap’

Slachtoffers van cyberpesten wordt aangeraden beledigende berichten bij te houden en te accepteren dat hun online aanvallers ‘lafaards’ zijn die zich achter een scherm verschuilen.

‘Sommige cyberpestkoppen ’trollen’ of spelen ‘het uitlokkende spel”, luidt het advies.

‘Er wordt een provocerende opmerking gemaakt en degenen die geïrriteerd reageren, worden aangemoedigd om de confrontatie aan te gaan met degenen die assertief reageren.’

Het komt op het moment dat uit een wereldwijd onderzoek is gebleken dat cyberpesten een grotere impact heeft op jonge tienerslachtoffers dan ’traditioneel’ persoonlijk pesten.

Onderzoekers uit de VS en Israël analyseerden gegevens die tussen juli 2018 en januari 2021 waren verzameld van meer dan 10.000 Amerikaanse kinderen in de leeftijd van 10 tot 13 jaar voor de Adolescent Brain Cognitive Development-studie (ABCD-studie).

Slachtoffers van cyberpesten wordt geadviseerd om beledigende berichten bij te houden en te accepteren dat hun online aanvallers 'lafaards' zijn die zich achter een scherm verstoppen (stock afbeelding)

Slachtoffers van cyberpesten wordt geadviseerd om beledigende berichten bij te houden en te accepteren dat hun online aanvallers ‘lafaards’ zijn die zich achter een scherm verstoppen (stock afbeelding)

Ze ontdekten dat slachtoffers van online pesten in de vroege adolescentie meer geneigd zijn zelfmoordgedachten en zelfmoordpogingen te melden dan degenen die offline pesten hebben meegemaakt

Het zelfmoordcijfer bij kinderen neemt gestaag toe en in 2018 werd het volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) de tweede belangrijkste doodsoorzaak van mensen tussen 10 en 24 jaar in de VS.

Hoewel de factoren die bijdragen aan de zorgwekkende trend niet volledig worden begrepen, wordt aangenomen dat de toename van cyberpesten een factor is.

Van de kinderen die aan het onderzoek deelnamen, zei 7,6 procent dat ze suïcidale gedachten of daden hadden gehad, 8,9 procent gaf aan het doelwit te zijn van cyberpesten en 0,9 procent zei dat ze anderen hadden gepest.

Als jij of iemand die je kent vertrouwelijke 24-uursondersteuning nodig heeft in Australië, bel dan Lifeline op 13 11 14 of Kids Helpline op 1800 55 1800.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in