Cryptocurrency-zwendel op TikTok groeit. Hoe blijf je veilig?

0
72


Als je ooit een van deze video's hebt gezien, was het waarschijnlijk oplichterij, zeggen experts.  (AP Foto/Jenny Kane)

Als je ooit een van deze video’s hebt gezien, was het waarschijnlijk oplichterij, zeggen experts. (AP Foto/Jenny Kane)

AP

Laat je niet misleiden door de aantrekkingskracht van snel geld uit cryptocurrency aangeprezen door TikTok-gebruikers, zeggen experts. Grote kans dat het oplichterij is.

Het Better Business Bureau luidde de noodklok van een groeiend aantal oplichters die TikTok gebruiken om slachtoffers te misleiden tot cryptocurrency-zwendel, waardoor mensen honderden of zelfs duizenden dollars kunnen verliezen.

“Pas op voor deze TikTok-zwendel, die belooft om een ​​paar honderd dollar aan cryptocurrency in een mum van tijd in duizenden om te zetten”, zei de BBB in een persbericht.

Veel van de zwendelvideo’s op TikTok beginnen op dezelfde manier: iemand pronkt met een stapel geld om de aandacht van de kijker te trekken en legt uit dat ze rijk zijn geworden door te investeren in cryptocurrency. Oplichters proberen slachtoffers ervan te overtuigen dat ook zij snel rijk kunnen worden, met slechts een paar simpele stappen.

“De maker zegt dat ze de stapel geld in slechts een paar dagen hebben verdiend door te investeren in cryptocurrency”, zei de BBB over de zwendel. “Je weet misschien niet veel over cryptocurrency, maar deze ‘investeerder’ kan je helpen om tegen een bescheiden vergoeding hetzelfde soort rendement te behalen. Beter nog, ze hebben een 100% garantie dat ze je geld in minder dan een week kunnen verdrievoudigen.”

Uiteindelijk zullen de oplichters proberen slachtoffers te overtuigen om vergoedingen en betalingen te overhandigen via online portemonnees zoals Paypal, Zelle of Venmo, aldus de BBB. Zodra je de oplichters je geld geeft, is het weg, zegt de organisatie.

“Oplichters proberen deze oplichting zo lang mogelijk te verlengen om zoveel mogelijk geld te krijgen. Ze kunnen meerdere keren om vergoedingen vragen, waarbij ze altijd beloven dat je veel meer terugkrijgt dan wat je uitgeeft, “zei de BBB. “Als je ze ondervraagt, kunnen ze hun toevlucht nemen tot angstaanjagende tactieken en je vertellen dat als je niet betaalt, je de gigantische opbrengst misloopt of dat ze juridische stappen kunnen ondernemen”

Cybersecurity-expert Chris Hamer vertelde WJXT dat mensen dezelfde mentaliteit over hun geld online moeten hebben als in het echt.

‘Als je op straat loopt en iemand komt naar je toe en zegt dat ik je geld kan verdubbelen, geef me dan 20 dollar en ik geef je 40 dollar terug zodra ik terug ben. Ga je het ze geven? Waarschijnlijk niet,” vertelde Hamer aan WJXT.

Tips om crypto-zwendel te voorkomen

De BBB moedigde TikTok en andere gebruikers van sociale media aan om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen om crypto-zwendel te vermijden:

  • “Gebruik uw gezond verstand. Snel rijk-regelingen en investeringen die u gegarandeerd een enorm rendement opleveren, zijn bijna altijd oplichting. Als een aanbieding te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.”
  • “Doe je onderzoek. Voordat je contact opneemt met iemand via TikTok of een ander social media platform, moet je online hun naam, telefoonnummer en bedrijfsnaam (als ze die hebben) opzoeken. Als ze anderen hebben opgelicht, zul je er waarschijnlijk online klachten over vinden.”
  • “Geef niet toe aan bangmakerij. Als een “investeerder” contact met u opneemt, kunnen zij u proberen te overtuigen dat de investering alleen werkt als u nu actie onderneemt. Of, als je ze al geld hebt gestuurd, kunnen ze je dreigen met juridische stappen als je hun vergoedingen niet betaalt. Geef in ieder geval niet toe aan bangmakerij. Herken ze als de kenmerken van oplichterij.”
  • “Begrijp hoe digitale portemonnee-services werken. Behandel geld dat u via een digitale portemonnee-service verzendt als contant geld. Zodra u het geld heeft verzonden, kunt u weinig meer doen om het terug te krijgen als blijkt dat u bent opgelicht. Het is het beste om deze apps alleen te gebruiken met mensen die je kent en vertrouwt.”

Als u eerder door dit soort tactieken bent opgelicht, kunt u de zwendel online melden bij de BBB’s Scam Tracker, zodat anderen op hun hoede zijn.

Profielafbeelding van Alison Cutler

Alison Cutler is een National Real Time Reporter voor het zuidoosten bij McClatchy. Ze studeerde af aan de Walter Cronkite School of Journalism and Mass Communication aan de Arizona State University en werkte eerder voor The News Leader in Staunton, VA, een tak van USAToday.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in