“Crying Makeup” is de schoonheidstrend van TikTok op basis van verdrietig zijn

0
10


Fotografie door Getty Images

Van opgeschilderde tranen tot opzettelijk rode wangen, “huilende make-up” gaat over het dragen van je emoties op je mouw. Maar kunnen we verdriet alleen accepteren als het mooi is om naar te kijken?

Er gaat niets boven marineren in je verveling. Natuurlijk, gelukkig zijn is geweldig, maar er zijn dagen dat ik liever naar grimmige muziek luister, geniet van het sombere weer en mijn norse gedachten in een notitieboekje krabbel. Soms willen we allemaal gewoon verdrietig zijn. En dat gevoel komt tot leven in TikTok’s nieuwste beautytrend: huilende make-up.

Een verre neef van Euforie’s glittertranen, de trend is – zoals de naam al doet vermoeden – over verschijnen alsof je net een paar tranen hebt vergoten. “Deze is voor de onstabiele meiden”, zegt maker @zoekimkenealy. “Weet je hoe we er goed uitzien als we huilen?” – uh, niet precies, maar ga verder – “Als je niet in de stemming bent om te huilen, kun je de look als volgt met make-up krijgen.”

Zo ligt de truc om die maquillage te voltooien: het is een uitvoering van pijn, geen oprechte angst. In plaats van de realistische, met mascara besmeurde post-cry-look, leent deze rage met een fris gezicht zich op de clean girl-esthetiek. Het gaat om het hebben van rode wangen, glinsterende oogleden, een vol gezicht van bedauwde markeerstift en licht bevlekte lippenstift.

In plaats van rommelig te zijn, is het eindproduct verrassend elegant. “Ik heb gewoon het gevoel dat deze make-uplook echt mijn vrouwelijke energie naar boven haalt”, zegt TikTok-maker @morveskim. “Ik haat het echt dat sommige mensen huilen echt zien als een teken van zwakte… Hoe ouder ik word, ik besef dat het zo’n mooie manier is om jezelf te uiten en contact te maken met mensen.”

In 2022 is er een groeiende vraag naar emotionele kwetsbaarheid online. De aantrekkingskracht van te veel delen strekt zich uit over sociale media – van de opkomst van huilende selfies tot de normalisering van betraande stream-of-consciousness biechtstoelen. Bella Hadid en Billie Eilish spreken openhartig over hun geestelijke gezondheidsproblemen. Emma Chamberlain, de bonafide It-girl van Gen Z, staat bekend – en wordt alom aanbeden – om haar eeuwige melancholie op internet. Vandaag lijkt het cool om te huilen.

Maar hoewel de trend van huilende make-up radicale kwetsbaarheid aanprijst, gaat het er in de eerste plaats om er conventioneel mooi uit te zien. Met glanzende ogen, gezwollen lippen en over het algemeen zachte gelaatstrekken, betekent het perfectioneren van de esthetiek het bereiken van een bepaalde subtiele schoonheid. Er is tenslotte iets aan stille ontsteltenis waardoor iemand diep, intrigerend en dus aantrekkelijker lijkt.

Kijk maar naar de culturele fixatie op mysterieus sombere meisjes. De “sad girl”-trope is een van de meest productieve popcultuur-nietjes, met ongelukkige iconen zoals Effy Stonem uit HuidenLux Lissabon vanaf De maagdelijke zelfmoorden en Nina Sayers van Zwarte zwaan voor altijd voortlevend in moodboards en videomontages. Gedurende de jaren 2010 was ambitieuze ‘verdrietig meisje’-inhoud zijn eigen nichegenre op Tumblr. En terwijl andere esthetiek die op het blogplatform is geboren, terugkeert, duiken Tumblr-achtige treurige beelden nu weer op op TikTok. Maar een schoonheidstrend gebaseerd op simpelweg verdrietig zijn roept de vraag op: moedigen we emotionele openheid aan, of romantiseren we alleen maar geestelijke gezondheidsproblemen? Want hoewel het delen van je verdriet één ding is, is daadwerkelijk stappen ondernemen om je beter te voelen een andere.

Op TikTok staat de categorie “huilende make-up” vol met etherisch ogende gezichten met bescheiden juwelen onder de ogen en nat uitziende jukbeenderen. Achtergrondmuziek omvat glamoureuze, maar toch sombere anthems zoals “Pretty When You Cry” van Lana Del Rey. Bij elke post is de boodschap hardnekkig: huilen is mooi.

Laten we eerlijk zijn: zo ziet niemand er echt uit na een goede snik. De meesten van ons lijken waarschijnlijk meer op het huilende gezicht van Kim Kardashian dan op een bedauwd, engelachtig catwalkmodel. Desondanks is het altijd samengestelde huilende meisje in elkaar gezet en toonbaar als ze huilt. Ze is fysiek niet in de war door haar emoties. Haar tranen verheffen haar blik in ieder geval. Met zijn zachtheid en delicate details presenteert de huilende make-uptrend een versie van somberheid die smakelijk en aantrekkelijk is. Soms is verdriet echter niet mooi. En dat is oké.

Of het nu is door een dagboek bij te houden, verlangend uit het raam te staren of tranen op je wang te schilderen, het kan louterend zijn om in je verdriet te leunen. Maar alleen omdat verdrietig zijn in de mode is, wil nog niet zeggen dat het een permanente staat van zijn moet worden of een alledaagse esthetiek om naar te streven. Het perfectioneren van glanzende make-up voor huilende meisjes kan dienen als een hulpmiddel om emoties te eren, maar het zou geen manier moeten zijn om ermee om te gaan. Uiteindelijk kan zelfs je favoriete markeerstift je problemen niet op lange termijn oplossen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in