Controversiële internetpersoonlijkheid Andrew Tate verbannen van TikTok, Instagram en YouTube

0
113


LONDEN — De internetpersoonlijkheid en voormalig kickbokser Andrew Tate heeft zich uitgesproken nadat hij deze week werd verbannen van Facebook, Instagram, YouTube en TikTok, beschuldigd van vrouwenhaat.

Tate, die voor het eerst in de openbaarheid kwam toen hij in 2016 uit de Britse realityshow Big Brother werd verwijderd, is de afgelopen maanden viraal gegaan op deze platforms en heeft honderdduizenden volgers verzameld.

Het verbod komt nadat de opmerkingen van de 35-jarige door activistische groeperingen werden bestempeld als “uiterst vrouwonvriendelijk”.

In video’s die oorspronkelijk op YouTube waren geüpload, leek Tate te beweren dat vrouwen ’thuis moeten blijven’ en dat vrouwen ‘van hun mannelijke partners’ zijn.

Hij werd in 2017 van Twitter verbannen, nadat hij zou hebben gezegd dat slachtoffers van seksueel geweld ‘enige verantwoordelijkheid moeten dragen’ als reactie op de opkomst van de #MeToo-beweging.

Voordat hij van Instagram werd verbannen, was Tate erin geslaagd om 4,7 miljoen volgers op zijn Instagram en meer dan 760.000 abonnees op YouTube te verwerven, volgens HypeAuditor, een analysewebsite.

Naast zijn populariteit op zijn sociale media-accounts, heeft Tate meer dan 100.000 abonnees verzameld op zijn website ‘Hustler’s University’.

Het online platform geeft abonnees lessen over onderwerpen zoals cryptocurrency en persoonlijke financiën voor een maandelijks bedrag van $ 49.

Gebruikers werden aangemoedigd om de controversiële inhoud van Tate te delen om meer aanmeldingen voor Hustler’s University te krijgen via hun persoonlijke gelieerde links, waarmee ze een commissie verdienden. Het affiliate-systeem werd deze week stilgelegd na Tate’s ban van Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram.

Een woordvoerder van Meta vertelde aan ABC News dat hij ‘geschonden’ [their] beleid’ dat tot het verbod heeft geleid.

FOTO: Facebook- en TikTok-pictogrammen worden weergegeven op een telefoonscherm in deze illustratiefoto.

Facebook- en TikTok-pictogrammen worden weergegeven op een telefoonscherm in deze illustratiefoto.

NurPhoto via Getty Images

Hoewel zijn officiële account is verbannen, heeft de hashtag #AndrewTate op TikTok 14,1 miljard views.

Sommige van deze video’s zijn clips van Tate die door zijn aanhangers worden gedeeld, maar veel ervan zijn reacties van individuen op Tate’s controversiële standpunten, wat op zijn beurt zijn boodschap heeft versterkt.

“Vrouwenhaat is een haatdragende ideologie die niet getolereerd wordt op TikTok”, zegt een woordvoerder van het sociale platform tegen ABC News. “Ons onderzoek naar deze inhoud is aan de gang, terwijl we doorgaan met het verwijderen van inbreukmakende accounts en video’s en maatregelen nastreven om onze handhaving, inclusief onze detectiemodellen, tegen dit soort inhoud te versterken.”

YouTube heeft niet meteen gereageerd op een verzoek om commentaar van ABC News. Het videoplatform vertelde de Independent: “We hebben kanalen die zijn gekoppeld aan Andrew Tate beëindigd wegens meerdere schendingen van onze communityrichtlijnen en servicevoorwaarden, inclusief ons beleid ten aanzien van haatzaaien. Als een kanaal wordt beëindigd, kan de uploader geen kanalen gebruiken, bezitten of maken. andere YouTube-kanalen.”

In een video die woensdag op Vimeo wordt gedeeld, bespreekt Tate hoe hij denkt dat andere makers video’s van hem uit hun context hebben bewerkt om views te krijgen.

“Ze begrepen dat als ze een YouTube-video kunnen maken die een leugen over mij beweert of slechte dingen over mij zegt, de kans groter is dat ze klikken krijgen”, zei hij. “Mensen hebben, door hun eigen egoïstische verlangens om van mijn enorme roem mee te liften en de beroemdste man ter wereld te worden, besloten dat het maken van een heleboel negatieve video’s voor hen een fantastische manier is om persoonlijk invloed te krijgen.”

Ondanks het ontkennen van de aantijgingen, stelt Tate dat hij wel “enige verantwoordelijkheid te dragen” heeft.

Gevraagd naar het besluit om Tate te verbieden, vertelde Michael Bronski, een professor in vrouwen- en genderstudies aan de Harvard University, aan ABC News: “Ik maak me minder zorgen over het verbieden van mensen dan over het bedenken van manieren om mensen zich beter te laten gedragen.”

“Het echte probleem komt van de normalisering ervan, waarbij dit gedrag gewoon acceptabel wordt omdat het zo gewoon is”, voegde ze eraan toe. “Ook al wordt het door sommige mensen betwist, de prevalentie ervan maakt het acceptabel.”

HOPE Not Hate, een liefdadigheidsinstelling die zich wil verzetten tegen extreemrechts extremisme, had campagne gevoerd voor Tate’s de-platforming. In een verklaring op hun website hebben ze verklaard dat hun campagne “enorm succesvol was, maar het is nog niet voorbij”.

“Tate is een symptoom van bredere maatschappelijke vrouwenhaat, en we moeten allemaal meer doen om de corrosieve impact ervan op de samenleving en de zeer reële gevaren die het voor vrouwen vormt te bestrijden”, aldus de organisatie in een verklaring.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in