Column: Hoe TikTok de mode veranderde

0
13


Tegenwoordig kun je niet ver scrollen op TikTok zonder ten minste één winkelbezoek of een veelvoud aan ‘outfits van de dag’ te zien. Merken racen nu om hun producten trending te krijgen en hun PR-budgetten leeg te maken om de meest bekende influencer over hun nieuwe lijn te laten gutsen.

En zodra de juiste video het juiste publiek bereikt, vat het vuur.

Je dagelijkse lijnen zijn niet de enige die deze nouveau-modespeeltuin binnenstappen. Designermerken zoals Prada en Yves Saint Laurent hebben populaire TikTok-makers aangeworven om hun ambassadeurs te zijn. De jongere generatie aanspreken is nog nooit zo belangrijk geweest, aangezien deze high-end merken niet alleen begonnen zijn met het streamen van hun Parijse modeshows op het platform, maar ze zijn ook begonnen met het scouten van hun modellen erop. In de wereld van vandaag, als je in de mode bent, zit je op TikTok.

Sinds TikTok mainstream werd tijdens de piek van de COVID-19-pandemie, mensen blootstellen aan kookideeën, boekaanbevelingen, dansen en meer om de tijd te doden, heeft het geleid tot iets nieuws: de microtrend.

Op een dag is de nieuwe UGG ultra mini-boot de nieuwe must-have herfstschoen. De volgende week heeft de Adidas Samba-sneaker de model-off-duty-look naar nieuwe hoogten gebracht. Volgende maand is een spijkerrok van $ 300 misschien wel essentieel voor je garderobe waar je niet zonder kunt. Deze draaideur van trends is niet duurzaam of goed voor je bankrekening.

Zelfs met een recordinflatie en een wankele economie, houden de vluchten aan. Je zou niet denken dat de prijzen van huur en boodschappen enorm stijgen als een Aritzia-pakket ter grootte van een klein land op de drempel van een influencer belandt. Of wanneer mensen die je volgt erop staan ​​dat Mirror Palais, een merk dat zelden onder de prijs van $ 400 duikt, het geld waard is, terwijl dat zeker niet het geval is.

Nu wil ik duidelijk maken dat ik niet vanuit mijn zeepkist tegen je spreek en je beschaamd omdat je je kast naar hartenlust hebt gemaakt. Ik ben zelf een fervent shopper en ben het slachtoffer geworden van talloze TikTok-trends. Ik wil slim en doordacht winkelen aanmoedigen.

Nadruk op slim.

Ik presenteer je het bouwen van een capsule-garderobe: de relatief nieuwe focus van de mode-industrie. Merken zoals Djerf Avenue, Guest in Residence, Helsa, Outdoor Voices, Reformation en Girlfriend Collective zijn op het toneel verschenen met één enkel verzoek: dat klanten hun duurzaam en ethisch geproduceerde producten kopen en voor altijd dragen.

Deze ontwerpers observeerden hoe beroemdheden zouden worden gezien met een duur item, TikTok zou er gek op worden en fast-fashion-merken zoals Shein en Zara haastten zich om namaakproducten te maken die van de rekken zouden vliegen en alleen te vinden waren in kringloopwinkels en donatiebakken een paar maanden later.

Guest in Residence, de creatieve baby van supermodel Gigi Hadid, heeft een missie om ’toekomstige erfstukken’ te creëren. Girlfriend Collective maakt zijn sportkleding van gerecyclede waterflessen, visnetten en restjes textiel. Reformation moedigt haar klanten aan om gekochte kleding terug te sturen, zodat ze van oude materialen nieuwe kleding kunnen maken.

Het doel van merken is niet langer trendcycli en overproductie na te bootsen. Alleen al de VS verwijdert meer dan 16 miljoen ton textiel per jaar en het meeste komt op stortplaatsen terecht. Het doel nu? Help onze planeet te redden en maak stukken die tijdloos zijn.

De volgende keer dat je door je For You-pagina bladert, raad ik je aan om te proberen de volgende video te negeren waarin je beweert dat de jas die ze dragen een must-have is voor het seizoen. Als je merkt dat je er wakker van ligt, blader dan door Poshmark of een andere tweedehands bron om een ​​lookalike te vinden. Bedenk of je de jas over een jaar of twee zult dragen.

Retailtherapie kan meer betekenen dan alleen “bestelling bevestigen” na een zware week. Het kan betekenen dat u zich bewust bent van wat u consumeert en dat u zich goed voelt over de stappen die u neemt om het milieu te beschermen.

TikTok heeft zeker een revolutie teweeggebracht in de mode-industrie. Denk aan die scène uit “The Devil Wears Prada” waar Miranda Priestly Andy Sachs een lezing geeft over de wortels van haar modebeslissingen en de erfenis van de cerulean blauwe trui. Het is onwaarschijnlijk dat de keuze voor accessoires of kleding die we nu maken uitsluitend op TikTok is bepaald.

Dus hoewel het platform ons microtrends gaf die leuk maar onhoudbaar bleken te zijn, bracht het ook creativiteit voort die geen grenzen kent, zelfexpressie van de hoogste graad en, belangrijker nog, een visie van merken die zich inzetten voor het produceren van nietjes die kunnen worden generaties doorgegeven.

Dus laten we afscheid nemen van overconsumptie en hallo tegen Miranda Priestly-level scherpzinnigheid.

@MaddieWhitaker7

opinie@dailytarheel.com

Meld u aan voor onze e-mailnieuwsbrieven om elke ochtend het nieuws en de koppen van de dag in uw inbox te ontvangen.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in