China’s hedendaagse toepassing van ‘The Art of War’ – Middle East Monitor

0
48


Meer dan 2000 jaar geleden geschreven, verklaarde de Chinese generaal en strateeg Sun Tzu in De kunst van oorlog dat “Het onderwerpen van het leger van de vijand zonder te vechten het ware toppunt van uitmuntendheid is.” Deze oude stelregel klinkt vandaag nog steeds waar en wordt aantoonbaar in praktijk gebracht door het huidige China.

Beijing blinkt de afgelopen decennia uit in economische oorlogsvoering en heeft de VS voorbijgestreefd als ’s werelds belangrijkste handelspartner. Deze gecombineerde strategie van het vergroten van de politieke invloed en het aandeel in de wereldhandel is het meest zichtbaar in Afrika dat rijk is aan grondstoffen, dat steeds meer onder de indirecte controle van China valt vanwege aanzienlijke investeringen en leningen op het continent.

Dit “Sino-imperialisme” is bereikt zonder militaire interventies of openlijke ondermijning van de soevereiniteit van andere staten, een afwijking van de methoden die werden gebruikt door eerdere supermachten zoals de VS en de Sovjet-Unie. In plaats daarvan is het Belt and Road Initiative (BRI), dat miljarden dollars kost, dat zes belangrijke economische corridors omvat die goed zijn voor 40 procent van het wereldwijde bbp en 65 procent van de wereldbevolking, de bekroning is van het verbinden van China met de rest van de wereld. door handel en ontwikkeling.

Technologie is een ander gebied dat China gebruikt om zijn doelstellingen te realiseren. Deze digitale diplomatie wordt gebruikt om zowel soft als hard power te ontwikkelen door sturing van informatie- en communicatietechnologie (ICT). Het meest controversiële aspect hiervan is echter de wereldwijde populariteit van het sociale-mediaplatform TikTok, dat in een aantal landen, waaronder de VS, India en vele andere in de MENA-regio, is verboden en gecensureerd vanwege de waargenomen negatieve impact op de samenleving. en groeiende bezorgdheid over de nationale veiligheid.

Vorige maand verbood Jordan de app voor het delen van korte video’s te midden van protesten over stijgende brandstofkosten, vanwege beschuldigingen dat het platform werd misbruikt “om video’s te promoten die actuele gebeurtenissen vervalsen”. De Egyptische senaat bereidt zich ook voor op het bespreken van een verbod op TikTok na verschillende rechtszaken die zijn aangespannen waarin om de motie wordt verzocht. Aanmoediging van geweld, pornografie en pesten onder jongeren behoren tot de geuite beschuldigingen, naast het feit dat het een vermeende uitlaatklep is voor drugshandel en illegale valutahandel.

LEES: Egypte: 2 TikTokers gearresteerd, beschuldigd van lidmaatschap van een ’terreurgroep’

Maar voor de VS zijn de politieke en veiligheidskwesties rond de app in Chinese handen urgenter. Zo erg zelfs dat president Joe Biden eind vorige maand het verbod op TikTok op overheidsapparaten goedkeurde, terwijl veel openbare universiteiten in het hele land het socialemediaplatform al hebben verboden. De stap van het Witte Huis volgt op toenemende druk op de Amerikaanse regering om actie te ondernemen vanwege de groeiende bezorgdheid dat de app van het Chinese bedrijf Bytedance zou kunnen worden gebruikt voor spionage – een tactiek die wordt omarmd door Sun Tzu. Door dit te doen, keert Biden in feite terug op zijn eigen beslissing in 2021 om de verboden op TikTok en andere Chinese apps in te trekken die zijn opgelegd door zijn Sino-sceptische voorganger, Donald Trump.

De CEO van TikTok, Shou Zi Chew, zal ook op 23 maart voor het Congres getuigen over “consumentenprivacy en gegevensbeveiligingspraktijken, de impact van de platforms op kinderen en hun relatie met de Chinese Communistische Partij”, aldus een persbericht op Maandag door de House Energy and Commerce Committee.

“TikTok, eigendom van ByteDance, heeft willens en wetens de Chinese Communistische Partij de mogelijkheid gegeven om toegang te krijgen tot Amerikaanse gebruikersgegevens”, zei commissievoorzitter Cathy McMorris Rodgers in een verklaring. Een aanklacht die is ontkend door het bedrijf dat volhoudt dat “de Chinese Communistische Partij geen directe of indirecte controle heeft over ByteDance of TikTok.”

Desalniettemin blijft de vrees bestaan ​​dat gegevens “routinematig naar China worden overgedragen”, zoals vorig jaar in een brief werd uitgedrukt door senior Tory-parlementsleden, nadat ze met succes campagne hadden gevoerd om de account van het Britse parlement te laten sluiten vanwege “gegevensbeveiligingsrisico’s in verband met de app”. . Als blijkt dat het waar is, kan dit een ander bewijs zijn De kunst van oorlog waarin wordt vermeld “Hij die de vijand en zichzelf kent, zal nooit in honderd veldslagen gevaar lopen.”

LEES: Israëlische TikToker danst in de Al Aqsa-moskee

Afgezien van de voor de hand liggende controverses met betrekking tot nationale veiligheid en gegevensbescherming, verwijst een andere dimensie van China’s strategische gebruik van TikTok naar een meer maatschappelijke, zo niet civiele uitdaging van de app. China is als beschavingsstaat bedrevener in langetermijnplanning in vergelijking met westerse, democratische natiestaten die om de paar jaar van leider wisselen.

Het is algemeen bekend dat er dubbele versies zijn van het platform, TikTok voor wereldwijde consumptie, en het binnenlandse, door de overheid gecensureerde Chinese equivalent, Douyin. Er is ook een merkbare ongelijkheid in termen van algoritmegestuurde inhoud op twee apps. Er zijn verschillende observaties gedaan hoe de Chinese versie morele, opbeurende en positieve inhoud promoot voor zijn meestal jonge gebruikers, in tegenstelling tot waar de rest van de kinderen van de wereld aan worden blootgesteld, waaronder het promoten van lipsynchronisatie, dansen en “uitdagingen”, waarvan sommige gevaarlijk, zo niet dodelijk zijn gebleken. De Chinese versie heeft ook een “jeugdmodus”, waarbij kinderen onder de 14 jaar de app tussen 6.00 en 22.00 uur tot 40 minuten per dag mogen gebruiken.

De Amerikaanse podcaster Joe Rogan heeft bijvoorbeeld eerder opgemerkt dat Douyin “beter” was dan de Amerikaanse versie: “De Chinese versie van TikTok viert academische prestaties en atletische prestaties. Het zijn allemaal wetenschappelijke projecten. Al deze verschillende fascinerende dingen.”

Hij merkte daarentegen op hoe in de VS “Kinderen aan het dansen zijn. Ze schreeuwen over veganisme en hoe blauw hun haar is. Het is wild.”

MENING: De langverwachte China-Arabische top benadrukt de toenemende assertiviteit van Peking

In november vorig jaar, in een interview met CBS’ “60 Minutes”, zei een technologie-ethicus en voormalig Google-medewerker: “Het is bijna alsof ze erkennen dat technologie de ontwikkeling van kinderen beïnvloedt, en ze maken van hun binnenlandse versie een spinazie-versie van TikTok, terwijl ze de opiumversie verzenden naar de rest van de wereld. de wereld.”

Een podcast van vorig jaar door Crowder and Crew betoogde ook dat TikTok is ontworpen om mensen vorm te geven, met name de volgende generatie, door domheid te belonen, terwijl de Amerikaanse komiek Andrew Shulz in een virale clip zei: “Als je China bent en je wilde een ander land ontwrichten , zou je de domst mogelijke sh*t op die app niet belonen?”

Hij voegde eraan toe: “Je wilt dat het volgende niveau van de jeugd gaat: ‘Ik kan beroemd worden door iets te doen dat waardeloos is voor de samenleving.'”

Dit is misschien niet alleen te wijten aan de exploitatie van algoritmen of de vermeende bijbedoelingen van China om de samenlevingen en de jeugd van zijn rivalen laag te houden, maar aan een verschil in hedendaagse culturele opvattingen. In 2019 bleek uit een onderzoek van speelgoedfabrikant Lego onder kinderen uit de VS, het VK en China dat de meeste kinderen uit de VS en het VK social media-influencers wilden zijn als ze opgroeiden, terwijl hun Chinese tegenhangers er vooral naar streefden astronaut te worden.

Het feit dat verschillende staten de app hebben verboden en effectief hebben beveiligd, zoals de VS en India hebben gedaan, suggereert echter dat TikTok niet zo onschuldig is als het in eerste instantie lijkt en mogelijk deel uitmaakt van een bredere campagne voor informatieoorlogvoering. waarvan de resultaten in decennia worden gemeten en waarvan de gevolgen nog moeten blijken. Door potentieel enorme hoeveelheden gegevens te verzamelen en de publieke opinie te beïnvloeden, biedt TikTok China een nieuwe en effectieve manier om zijn belangen te behartigen in duidelijke overeenstemming met de oudste militaire verhandeling ter wereld.

MENING: Terwijl het Westen bezig is met voornaamwoorden en ‘annuleren’, verschuift de feitelijke macht naar het oosten

De standpunten in dit artikel behoren toe aan de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het redactionele beleid van Middle East Monitor.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in