China’s geheime wapen tegen het Westen?

0
109


Deze zorgen zijn met name relevant in het licht van recente onthullingen dat de Chinese regering in het verleden soortgelijke tactieken heeft gebruikt en dat ByteDance haar Amerikaanse lobby-uitgaven heeft verhoogd, bijvoorbeeld om het concurrentievermogen van Chinese bedrijven tegen Amerikaanse tegenhangers te beschermen.

Bezig met laden

Deze kwesties moeten worden gezien tegen de achtergrond van China’s massale surveillance-inspanningen in Australië en daarbuiten. De Amerikaanse FBI stelt op haar website dat “de contraspionage- en economische spionage-inspanningen van de regering van China … een ernstige bedreiging vormen voor het economische welzijn en de democratische waarden van de Verenigde Staten.” Een paar jaar geleden kwam aan het licht dat een Chinees bedrijf met banden met de militaire en inlichtingennetwerken van Peking in het geheim 2,4 miljoen mensen had geprofileerd, waaronder minstens 35.000 prominente Australiërs.

Gezien de gespannen relatie tussen China en Australië is datasurveillance mogelijk gemaakt door TikTok bijzonder riskant. Het kan worden gebruikt om gevoelige informatie over Australische burgers op te pikken en te gebruiken voor militaire of industriële spionage. TikTok kan ook worden gebruikt om de Australische publieke opinie heimelijk vorm te geven ten gunste van China – we weten dat de Chinese regering tijdens de pandemie soortgelijke tactieken heeft toegepast.

De gegevens van TikTok kunnen ook worden gebruikt om op grote schaal gedetailleerde gebruikersprofielen van Australiërs samen te stellen. Gezien het grote en jonge Australische gebruikersbestand, is het zeer waarschijnlijk dat de toekomstige premier en kabinetsleden van ons land door China worden gevolgd en geprofileerd. Zeker, als er niets anders is, zou dit ons reden moeten geven om te pauzeren en na te denken of de app in Australië moet worden gebruikt.

Uri Gal is hoogleraar bedrijfsinformatiesystemen aan de Universiteit van Sydney. Zijn onderzoek richt zich op de organisatorische en ethische aspecten van digitale technologieën.

De opinie-nieuwsbrief is een wekelijkse samenvatting van meningen die uw eigen meningen zullen uitdagen, verdedigen en informeren. Registreer hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in