China TikTok-eigenaar ByteDance verhoogde de Amerikaanse lobby-uitgaven met 130%

0
93


Rafael Henrique | Sopa-afbeeldingen | Lichtraket | Getty Images

ByteDance, de Chinese moedermaatschappij van TikTok, had zijn grootste lobbykwartaal ooit en besteedde in het tweede kwartaal meer dan 2,1 miljoen dollar om te lobbyen bij de Amerikaanse regering, volgens de onthulling die woensdag in een federale database is ingediend.

Dat vertegenwoordigt een stijging van 130% ten opzichte van de uitgaven van ByteDance in het voorgaande kwartaal en markeert de eerste keer dat het de $ 2 miljoen overschrijdt in een enkel kwartaal sinds het voor het eerst lobbyonthullingen registreerde in 2019. Het bedrijf besteedde in heel 2021 ongeveer $ 4,7 miljoen aan lobbyen, volgens de onthullingen.

Het bedrijf lobbyde voor verschillende zaken. Een stuk wetgeving dat werd besproken, was de American Innovation and Choice Online Act, de belangrijkste antitrustwet die dominante technologieplatforms zou verbieden hun eigen aanbod te prefereren boven dat van rivalen die afhankelijk zijn van hun diensten. Het lobbyde ook voor de twee versies van een grote financieringswet die gericht was op het versterken van het Amerikaanse concurrentievermogen tegen China, een handvol online privacywetten, een defensie-uitgavenwet en een wetsvoorstel om TikTok te verbieden van apparaten van het Department of Homeland Security.

Volgens de indiening heeft ByteDance gedurende het kwartaal contact gehad met beide kamers van het Congres en met uitvoerende instanties, waaronder de ministeries van Handel, Defensie, de Staat en het Uitvoerend Bureau van de president.

De lobby-onthullingen gaan niet in op waar ByteDance precies op aandrong en zowel het moederbedrijf als TikTok reageerden niet onmiddellijk op de verzoeken van CNBC om commentaar.

TikTok’s Chinese eigendom heeft zijn relatie met Washington gecompliceerd, omdat veel wetgevers sceptisch zijn over hoe veilig het Amerikaanse gebruikersgegevens kan bewaren, terwijl ze geloven dat Peking ByteDance zou kunnen dwingen informatie over te dragen.

TikTok heeft gezegd dat het geen Amerikaanse gebruikersgegevens opslaat in China en dat het dergelijke informatie niet aan de Chinese overheid zou overhandigen. Maar de scepsis van wetgevers is blijven bestaan ​​en werd onlangs opnieuw aangewakkerd door een BuzzFeed News-rapport waarin werd vastgesteld dat de in China gevestigde ByteDance-medewerkers toegang hadden tot niet-openbare Amerikaanse gebruikersgegevens. Een TikTok-woordvoerder vertelde BuzzFeed destijds dat het continu werkt aan het valideren van zijn beveiligingsnormen, onder meer door onafhankelijke tests van derden.

Kort voordat dat artikel vorige maand werd gepubliceerd, bracht TikTok een blogpost uit waarin werd aangekondigd dat het door zijn samenwerking met Oracle “de standaardopslaglocatie van Amerikaanse gebruikersgegevens heeft gewijzigd”, zodat “100% van het Amerikaanse gebruikersverkeer wordt omgeleid naar Oracle Cloud Infrastructure .”

“We gebruiken onze datacenters in de VS en Singapore nog steeds voor back-up, maar terwijl we ons werk voortzetten, verwachten we de privégegevens van Amerikaanse gebruikers uit onze eigen datacenters te verwijderen en volledig te draaien naar Oracle-cloudservers in de VS”, voegde het bedrijf eraan toe.

Abonneer je op CNBC op YouTube.

BEKIJK: Wetgevers grillen TikTok, YouTube, Snap executives

Wetgevers grillen TikTok, YouTube, Snap executives

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in