Chicago gebied ziet 767% stijging van Hyundai, Kia diefstallen; autoriteiten geven TikTok-uitdaging de schuld

0
150


Een autodiefstal-uitdaging die viraal ging op TikTok en andere sociale-media-apps heeft volgens de autoriteiten geleid tot een toename van 767% in Hyundai- en Kia-voertuigdiefstallen in de omgeving van Chicago sinds begin juli in vergelijking met vorig jaar.

TikTok-gebruikers plaatsen video’s onder de hashtag ‘Kia Boyz’, waarmee ze mensen leren hoe ze Kia- of Hyundai-voertuigen kunnen starten zonder sleutels, met behulp van de punt van een telefoonoplader of USB-kabel, waardoor jongeren in het hele land proberen die voertuigen te stelen.

“Voertuigdiefstal is met maar liefst 767% gestegen als gevolg van een opkomende TikTok-uitdaging”, zei het 15e district van de Chicago Police Department in een gemeenschapsadvies van 24 augustus. “Deze uitdaging is een stuk voor stuk [sic] voor jonge volwassenen over het stelen van zowel Hyundai- als Kia-auto’s. Deze autodiefstallen zijn een kansmisdrijf en kunnen bijna elk lid van de gemeenschap treffen.”

ABONNEER OP HET FOX 32 YOUTUBE KANAAL

Volgens het Cook County Sheriff’s Office waren er tussen 1 juli en half augustus 642 diefstallen van Kia- en Hyundai-voertuigen, vergeleken met slechts 74 vorig jaar.

“Dit is een uiterst zorgwekkende trend en het publiek moet het weten, zodat ze waakzaam kunnen zijn bij het beschermen van zichzelf”, zei Cook County Sheriff Tom Dart eerder deze maand in een verklaring. “Het Sheriff’s Office zal nauw blijven samenwerken met andere wetshandhavingsinstanties en autofabrikanten inschakelen om gevaarlijke autodiefstallen en carjackings in Cook County te verminderen.”

De trend doet zich voor in steden in het hele land.

Eerder deze maand stal een groep van vier kinderen in de leeftijd van 14-17 een Kia Forte 2021 uit een huurkavel in St. Paul, Minnesota, en leidde de politie op een snelweg achtervolging met patrouillewagens en een helikopter in de achtervolging. De auto crashte toen de bestuurder een stopstok probeerde te ontwijken die in de weg was opgesteld, en de groep probeerde te voet te vluchten voordat ze werden aangehouden.

De politie in St. Petersburg, Florida, zei dat sinds half juli bij meer dan 40% van de autodiefstallen Kia- of Hyundai-voertuigen betrokken waren.

De politie moedigt eigenaren van Kia en Hyundai aan om “oplettend te zijn” en voorzorgsmaatregelen te nemen – zoals parkeren in een druk of goed verlicht gebied in plaats van een donkere, afgelegen plek – om voertuigdiefstal te voorkomen.

Voertuigeigenaren moeten ook hun voertuigen uitschakelen en vergrendelen terwijl ze boodschappen doen of benzine tanken, een verzekering voor hun auto afsluiten en camera’s of alarmsystemen met motordetectie installeren.

Het Cook County Sheriff’s Office stelt voertuigeigenaren ook in staat om online een toestemmingsformulier in te vullen, waardoor wetshandhavingsinstanties kunnen samenwerken met voertuigfabrikanten om auto’s te volgen.

Het probleem vloeit voort uit het ontbreken van een startonderbrekingssysteem in sommige voertuigen vóór het modeljaar 2022, voornamelijk Kias 2011-2021 en Hyundai’s 2015-2021 die zijn uitgerust met ontstekingen waarvoor mechanische sleutels nodig zijn.

Een Hyundai-woordvoerder vertelde eerder aan Fox News Autos dat de autofabrikant een programma heeft uitgebreid ter ondersteuning van politiediensten die diefstalpreventieve stuursloten uitdelen en heeft ook een aftermarket-product geïdentificeerd dat het probleem aanpakt.

De Firstech/Compustar-beveiligingskit “richt zich op de toegangsmethode die dieven gebruiken om toegang te krijgen tot deze voertuigen” en schakelt de starter uit als het alarm wordt geactiveerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in