ChatGPT verwierf sneller 100 miljoen actieve gebruikers dan TikTok en Instagram

0
19


ChatGPT, de door kunstmatige intelligentie aangedreven teksttool die in enkele seconden overtuigende antwoorden op vrijwel elke vraag kan uitspugen, trekt sneller nieuwe gebruikers aan dan de meest populaire consumenten-apps die tot nu toe zijn gemaakt.

De chatbot is pas in december gelanceerd voor openbaar gebruik, maar heeft al 57 miljoen maandelijks actieve gebruikers verzameld in de eerste maand van beschikbaarheid. Volgens nieuw onderzoek van investeringsbank UBS zal het naar verwachting in januari de 100 miljoen maandelijkse actieve gebruikers hebben overschreden.

Ter vergelijking: het kostte de sociale media-app TikTok ongeveer negen maanden na de lancering om hetzelfde gebruikersbestand op te bouwen, en ongeveer twee en een half jaar voordat Instagram 100 miljoen maandelijkse actieve gebruikers had. Google Translate deed er zes en een half jaar over om die mijlpaal te bereiken.

“Dit is de snelste consumententoepassing die ik heb gezien en die in mijn carrière 100 miljoen actieve gebruikers per maand bereikt in deze sector”, vertelde UBS-aandelenanalist Lloyd Walmsley aan CBS MoneyWatch. “De oprit was buitengewoon.”

“Een beetje beangstigend”

Inderdaad, studenten en professionals van alle niveaus testen gretig de mogelijkheden van de ChatGPT. Het kan essays schrijven en een reeks documenten genereren, zelfs bedrijfsleiders rapporteer met behulp van de tool voor strategisch brainstormen.

Tegelijkertijd roept de stijgende populariteit van de baanbrekende technologie zorgen op rond de soorten werknemers die het zou kunnen vervangen naarmate meer mensen zogenaamde generatieve AI gebruiken om computercode te schrijven, tekst samen te vatten en andere taken uit te voeren die tegenwoordig door mensen worden uitgevoerd.

“Er is een element dat een beetje beangstigend is in de zin van de mogelijkheden hiervan en wat de implicaties kunnen zijn voor kenniswerkers met een lager vaardigheidsniveau,” zei Walmsley.

Walmsley zelf zei dat hij al op de tool vertrouwt om AI-gerelateerd onderzoek te helpen uitvoeren.

Volgens UBS trekt ChatGPT momenteel gemiddeld 13 miljoen unieke bezoekers per dag. Maar de groei zou de komende maanden kunnen afnemen als de hype afneemt.

“De volgende vraag is natuurlijk wat zijn uithoudingsvermogen zal zijn. Er kan een deel van de mensen zijn dat gewoon komt kijken,” zei Walmsley.

Markt van $ 1 biljoen

De verwachte uitrol van vergelijkbare geavanceerde tools van concurrenten met een grote zak, zoals Google, zou ook afbreuk kunnen doen aan de explosieve populariteit van ChatGPT. Maar omdat Google een groot gevestigd bedrijf te beschermen heeft, riskeert het zijn reputatie te schaden als zijn eigen AI-gestuurde chatbot inhoud genereert die onnauwkeurig of erger nog, aanstootgevend is.

“De vraag is, hoeveel stellen ze bloot aan het publiek en hoe snel doen ze dat?” zei Walmsley.

ChatGPT is voorlopig gratis te gebruiken. Het bedrijf achter de tool, OpenAI, test een maandelijks abonnement van $ 20 voor toegang tot een pro-versie van de app, genaamd “ChatGPT Plus”, die gebruikers snellere reacties en prioriteitstoegang tot de site biedt wanneer deze overbelast raakt met bezoekers. OpenAI is ook van plan om een ​​gratis versie aan het publiek aan te bieden, aldus het bedrijf.


ChatGPT: het schrijven van kunstmatige intelligentie beoordelen

08:02

UBS-analisten schatten de markt voor generatieve AI op 1 biljoen dollar.

“Er zijn meer dan 1 miljard kenniswerkers, dus gezien het potentieel hiervan om zelfs meer nut te hebben dan kenniswerkers, is het niet gek om te denken dat het inderdaad zo groot zou kunnen zijn”, zei Walmsley.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in