Chak’s landt op TikTok: je kunt nu bieden op echt Chinees antiek op sociale media | Veilingen Nieuws | DE WAARDE

0
277


Toen de pandemie drie jaar geleden een einde maakte aan de veilingwereld, heeft de industrie een enorme digitale sprong gemaakt – online veiling is nu een nieuwe norm en het verkrijgen van kunst van veilingen is toegankelijker dan ooit geworden.

Eerder deze maand heeft William Chak, oprichter van Chak’s en een van de grootste namen onder antiquairs, de trend nog een stap verder gebracht door authentiek Chinees antiek naar TikTok in China te brengen – nu de meest gedownloade app ter wereld. Met livestream-previews en biedingen kunnen millennials en technisch onderlegde verzamelaars nu Chinees antiek binnen handbereik verkennen en zelfs bezitten.

William Chak (rechts), oprichter van Chak’s, lanceerde een online veiling op TikTok . in China

Terwijl de jongere generaties Chinees antiek misschien als ouderwets en onverstaanbaar beschouwen, heeft William Chak bewezen dat dit niet zo is door twee schijnbaar irrelevante dingen met elkaar te combineren: antiek en sociale media. Chak verscheen in verschillende tv-shows en wordt een influencer op het vasteland van China, met meer dan 1 miljoen volgers op Weibo en TikTok in China. Hij streeft ernaar Chinees antiek te promoten, deelt genereus zijn diepgaande kennis over Chinees antiek met internetgebruikers en beantwoordt elke dag vragen voor hen.

In de afgelopen maanden heeft Chak het sociale-mediaplatform tot zijn volle potentieel gemaximaliseerd, door een rijk scala aan zeldzame Chinese kunstwerken van verschillende dynastieën op te zetten voor een live veiling op TikTok. Met meer dan 2 miljard mobiele downloads is TikTok nu de populairste app voor het delen van video’s en het beste platform voor sociale media.

Voorafgaand aan de veiling zou Chak elk kavel persoonlijk aan zijn kijkers laten zien en voorstellen in de livestream-previews, waar het publiek meteen vragen kon stellen en beantwoord kon worden. De verkoop zou dan twee dagen later plaatsvinden, zodat verzamelaars tijd hebben om over de aankoop na te denken.

Het topkavel in de eerste TikTok-veiling van Chak’s, die RMB 402.500 ophaalde (ongeveer US $ 58.600)
Het hoogste lot in de tweede TikTok-veiling van Chak’s, die RMB 437.000 ophaalde (ongeveer US $ 63.600)

Een mix van nieuw en oud, TikTok-veiling heeft het verwerven van Chinees antiek toegankelijk gemaakt als nooit tevoren. Als het op veilingen aankomt, komt glamour ons in gedachten: previews in vijfsterrenhotels, biedingsoorlogen tussen miljonairs en professionele maar ongenaakbare specialisten. TikTok-verkopen lijken daarentegen veel nuchterder te zijn, waardoor directe communicatie mogelijk is, niet alleen tussen kenners en internetgebruikers, maar ook met een gereputeerde antiekexpert – en alles gebeurt binnen handbereik.

Chaks baanbrekende TikTok-veiling bleek een enorm succes. In juli en augustus werden twee verkopen gehouden, met een grote verscheidenheid aan oud Chinees keramiek geproduceerd uit keizerlijke of volksovens tijdens de Ming- en Qing-dynastieën (1368 – 1911). Hoewel alle kavels werden aangeboden tegen een betaalbare startprijs van RMB 1.000 (ongeveer US $ 145), variëren de uiteindelijke prijzen in de twee veilingen van RMB 10.000 (ongeveer US $ 1.460) tot minder dan RMB 500.000 (ongeveer US $ 73.000).

Uiteindelijk behaalden beide verkopen resultaten met witte handschoenen – de eerste veiling van 50 kavels leverde RMB 3,3 miljoen op (ongeveer US $ 483.000) en de tweede met 25 kavels bracht RMB 2,8 miljoen op (ongeveer US $ 411.000). Met honderdduizenden publiek tijdens de livestream werd de debuutveiling zelfs een keer het hotste topic op het Chinese TikTok in Peking.

De livestream van William Chak werd ooit het populairste onderwerp op TikTok in China in Peking

In de Chinese antiekgemeenschap is William Chak een speciaal iemand. Terwijl zijn naam naast andere vooraanstaande kunsthandelaren staat, zoals Giuseppe Eskenazi, JJ Lally, Marchant & Son, hij is ook een internetsensatie, een professor aan de universiteit – en nu de eigenaar van een veilinghuis.

Chak, geboren in Macau en opgegroeid in Hong Kong, heeft sinds zijn kindertijd een sterke interesse in Chinees antiek ontwikkeld onder invloed van zijn vader. In de jaren tachtig opende Chak zijn eerste winkel – Chak’s – aan Hollywood Road in Central, dat sindsdien een herkenningspunt in de wijk is geworden. Met integriteit en uitzonderlijke smaak begon hij een rijk scala aan Chinese kunstwerken over de hele wereld te kopen, van wetenschappelijke objecten en borduurwerk tot ivoorsnijwerk en jade. Onder hen is hij vooral gebonden aan keramiek.

William Chak verwierf in 2005 de keizerlijke porseleinen vaas uit de Qing-dynastie voor zijn klant tegen een recordprijs

Chak staat bekend om zijn kritische blik en heeft in de loop der jaren enkele van de beste en recordbrekende stukken verwerkt. Een van zijn bekronende momenten vond plaats in 2005, toen hij een keizerlijke porseleinen vaas voor zijn klant kocht voor HK $ 115,4 miljoen (US $ 14,8 miljoen) – destijds een veilingrecord voor porselein uit de Qing-dynastie en ook het duurste kunstwerk ooit verkocht in Azië. Het was toen hij een plons maakte en een bekende naam werd, niet alleen in de antiekwereld, maar ook in Hong Kong.

In 2021, een keizerlijke Qing-dynastie ik ben niet tevreden draaiende feniksvaas heeft het veilingrecord voor het meest waardevolle keramische vat vernieuwd met maar liefst 265,7 miljoen RMB (US $ 41,6 miljoen). Toen de vaas in 1999 zijn veilingdebuut maakte bij Christie’s Londen, was het Chak die de edelsteen vond en er £ 331.500 (US$ 537.030) voor betaalde.

Zijn expertise beperkt zich echter niet tot keramiek. In hetzelfde jaar haalde een keizerlijk groot verguld bronzen beeld van Avalokitesvara de krantenkoppen toen het voor maar liefst 126,5 miljoen RMB (ongeveer 18,4 miljoen dollar) werd verkocht. Het beeld was ook gekocht door Chak, waar hij het in 2001 voor HK $ 5,5 miljoen (ongeveer US $ 719.000) bood – wat betekent dat de waarde ervan in twee decennia bijna 24 keer is gestegen.

‘S Werelds duurste keramiek, dat 41,6 miljoen dollar opbracht, was ooit gekocht door William Chak

Een keizerlijk groot verguld bronzen beeld van Avalokitesvara dat werd verkocht voor RMB 126,5 miljoen (18,4 miljoen dollar) was ooit overgenomen door William Chak

Ondanks het feit dat hij solide praktische ervaring heeft met kunsthandel, stopt Chak nooit met leren en op zoek naar nieuwe kennis. In 1999 keerde hij op 43-jarige leeftijd terug om te studeren en verdiepte hij zijn kennis over de oudheid aan de School voor Archeologie en Museologie aan de Universiteit van Peking. Zijn expertise en reputatie hebben hem ook de titel van professor opgeleverd – in 2008 werd hij de eerste buitenlandse professor aan de afdeling Archeologie van de Graduate School van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen; en in 2020 benoemde de Jinan University hem tot adjunct-professor in College of Arts.

Zijn enthousiasme voor Chinees antiek is door de jaren heen niet afgenomen. Toegewijd aan het verspreiden van de Chinese cultuur en interculturele uitwisseling, richtten Chak en zijn vrouw Priscilla Lau – ook een gerespecteerde antiquair – in 2008 de eerste internationale antiekbeurs op. Sindsdien heeft het zich gevestigd als een van de meest prominente kunstevenementen in Azië, waar jaarlijks Oost-West antiek- en kunsthandelaren van over de hele wereld in Hong Kong bijeenkomen.

Nu zijn de voetafdrukken van Chak uitgebreid naar Peking, waar hij voor het eerst het veld van veilingen betrad, naast antiekdeals. In de toekomst zal Chak als eigenaar van een veilinghuis deze innovatieve vorm van TikTok-verkoop blijven toepassen en ernaar streven Chinees antiek onder het grote publiek te verspreiden en het erfgoed door te geven.

Sinds 2008 houdt William Chak elk jaar een internationale antiekbeurs in Hong Kong

Eerste veiling gehouden door Chak’s in PekingLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in