‘Cashstuffing’: de TikTok-trend die mensen helpt geld te besparen tijdens de crisis van de kosten van levensonderhoud

0
71


Terwijl de hoeveelheid contant geld in omloop de afgelopen jaren geleidelijk is afgenomen en vervangen is door contactloos betalen, is er een nieuwe trend ontstaan ​​onder jongere generaties die bankbiljetten terugbrengt naar de kern van de manier waarop we met geld omgaan.

Voor degenen die willen proberen geld te besparen in tijden van hoge inflatie en een crisis in de kosten van levensonderhoud, zou “cashstuffing” ervoor zorgen dat u uw maandelijkse, tweewekelijkse of wekelijkse totale budget opneemt en opdeelt in afzonderlijke fysieke mappen, elk toegewezen aan een ander gebruik.

Terwijl apps voor online bankieren manieren bieden om het spaargeld van mensen te budgetteren, zeggen degenen die zweren bij de trend dat het gebruik van fysiek geld je manier van uitgeven verandert.

De hashtag voor de trend, die vooral populair is onder Gen Z en Millennials op TikTok, is alleen al op het socialemediaplatform door meer dan 520 miljoen mensen bekeken.

Hoe werkt het?

De budgetteringsmethode “cashstuffing” werkt met mensen die geld van hun rekening opnemen – genoeg om hun maandelijkse, tweewekelijkse of wekelijkse budget minus directe betalingen voor huur en rekeningen te voldoen – en dit op te splitsen in verschillende mappen, elk toegewezen aan een ander doel: boodschappen, diner met vrienden, vakantiebesparingen, enzovoort.

De trend beperkt niet het aantal of de soorten uitgaven, en het levert geen specifiek bedrag op dat mensen zouden moeten sparen, maar volgt de algemene regels voor budgettering.

Maar hoeveel je ook in de envelop stopt, dat is het bedrag dat je die maand mag uitgeven. Aan het einde van de maand kunt u uw uitgaven bekijken, ze bijhouden in een spreadsheet en indien nodig de budgettering door de categorieën herschikken.

Als u nog geld over heeft, kunt u dit op uw spaargeld zetten.

Helpt het echt om geld te besparen?

Voor sommige mensen kan het zien van de fysieke bankbiljetten hen een beter idee geven van hoeveel geld ze daadwerkelijk uitgeven, terwijl het tikken op kaartbetalingen vaak een bijna “onwerkelijke” kwaliteit kan hebben.

Door contant geld te gebruiken en hun hele maandbudget voor hun ogen te hebben, kunnen mensen meteen zien wanneer ze bijna geen geld meer hebben en voor welke categorieën ze te veel uitgeven.

Als mensen bijvoorbeeld geen geld meer hebben om te socializen, zouden ze een uitje met vrienden afslaan, of zouden ze voorstellen dat zij en hun vrienden een geldloze tijd samen doorbrengen, misschien een wandeling maken in plaats van naar de kroeg.

Dit kan natuurlijk ook eenvoudig via een app voor internetbankieren. Maar het zien van het geld dat wordt uitgegeven, en het fysiek aan iemand anders moeten overhandigen, kan sommigen helpen zich meer bewust te worden van de waarde van hun eigen spaargeld.

Bovendien zou het vasthouden aan alleen contant geld moeten voorkomen dat mensen met een gewoonte van te veel uitgeven schulden maken, met online aankopen die zijn gekocht met behulp van Buy Now, Pay Later-systemen (BNPL), creditcards of rekening-courantkredieten.

Maar er is één belangrijk nadeel aan deze trend: beveiliging.

Thuis een grote hoeveelheid geld in een map hebben is natuurlijk minder veilig dan je spaargeld op een bank hebben staan, aangezien het kan worden gestolen, verloren of, in het ergste geval, vernietigd kan worden bij een brand.

“Cashstuffing” wijst ook geen spaargeld toe voor investeringen.

Maar in tijden waarin de meeste mensen moeite hebben om zelfs maar geld te sparen aan het einde van de maand, lijkt dat een secundair probleem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in