Carly Rae Jepsen had een geweldige haak. TikTok had andere ideeën – Rolling Stone

0
13


“Wat er gebeurde was, we bereikten de maan. Maar verdwaald in de ruimte, denk ik dat we er maar al te snel waren. Maar weet je wat? Ik kom terug voor je, schat.”

Dat is de gesproken woord brug naar het titelnummer van Carly Rae Jepsen’s De eenzaamste tijd, een charmant retro-discoduet met een van haar favoriete artiesten, singer/songwriter Rufus Wainwright. Het nummer heeft een sterk, aanstekelijk refrein – maar dat is niet het deel dat TikTok-gebruikers hebben omarmd. In plaats daarvan hebben ze de gesproken woord-brug gegrepen, tot het punt waarop die sectie een buitensporige reactie krijgt bij de concerten van Jepsen.

In de nieuwe aflevering van Rolling Stone Music Now, praat Wainwright over het maken van het nummer en de al even virale video, evenals het grotere fenomeen van TIkTokers dat zich in wezen bezighoudt met crowd-sourced remixen of A&R-ing van nummers, waarbij hij de beoogde hooks negeert voor andere onderdelen geven ze de voorkeur.

Om de hele aflevering te horen, inclusief een eerbetoon aan de overleden Takeoff of Migos met Andre Gee en Simon Vozick-Levinson, en een discussie met Tomas Mier over het TikTok-“remix”-fenomeen, luister naar Apple Podcasts of Spotify, of druk op play bovenstaande. Enkele hoogtepunten uit het interview met Wainwright:

Het is zo’n andere plek om je te horen.
Ja! [laughs] Ik had gehoord van Carly Rae Jepsen, en natuurlijk kende ik een paar van haar enorme hits van een paar jaar geleden. Maar toen kregen we een bericht van haar, denk ik op Instagram, dat ze een grote fan was en graag met mij zou willen werken. En ik werd gewaarschuwd door mijn jongere staf dat ze deze zeer succesvolle pop-persoon is en dat ik een gesprek zou moeten hebben. En ik deed.

En het eerste dat je over haar zou beseffen als je haar in het echt ontmoet, is hoe lief ze is. Ze is een aardig mens en erg aardig, en ja, ze is een grote fan en kende mijn werk echt tot in detail. En dus ging ik daar gewoon mee door, en toen ging ik op een dag naar haar huis en ze had dit nummer en ik zong erop, en ik ging terug, corrigeerde wat dingen, en presto, het was klaar.

Dus het was allemaal heel gemakkelijk en heel organisch en eigenlijk was het leukste eraan om Carly Ray Jepsen te ontmoeten. En het liedje is ook best goed. [laughs] Het is dus allemaal goed gekomen.

Was het altijd dat ene liedje? Waren er nog andere kandidaten of zo?
Nee. Het was dat ene nummer. Het is niet echt mijn wereld, dat soort volslagen popgebeuren. Dat kan ik waarderen. Ik ben soms een fan van die muziek, maar het is onnodig om te zeggen dat ik daar niet de neiging heb om te reizen. Dus dat was een heel bevrijdende ervaring. Ik had gewoon het gevoel dat ik daar gewoon naar binnen kon gaan en van dienst kon zijn en op een andere manier kon zingen en gewoon kon genieten van de afwisseling.

Was er iets dat je uitdagend vond aan het zingen in dit idioom?
Kijk, ik heb Berlioz, Cole Porter en Bob Dylan gezongen, dus ik vond het geen uitdaging om te zingen. Maar ik denk dat ik waarschijnlijk een grotere uitdaging vond toen we de video maakten, alleen het idee om vrij en gemakkelijk en zorgeloos te zijn en jezelf dan weerspiegeld te zien en te beseffen: ‘Oh nee, ik zie er 50 uit!’ [laughs]

TikTok heeft natuurlijk het gesproken woord gegrepen. Wat vind je daarvan?
Het nummer is vrij lang, wat ongebruikelijk is voor popsongs. Het is bijna vijf minuten. En toen we het voor het eerst aan het opnemen waren en ik ernaar luisterde, dacht ik: “Wat is dit hier met praten? werkt dit? Het is leuk, maar het is een beetje ongewoon.” Maar weet je, dat is wat Carly wil. Ik niet niet het leuk vinden. Het is gewoon een beetje een anomalie, zullen we maar zeggen. En dan is het nu het meest populaire bit!

En het is soms grappig, als er dingen zijn die eruit springen, dat je niet zeker weet wat het betekent, maar je laat het gewoon gebeuren. En dan denk ik dat dat vaak de dingen zijn die de aandacht van andere mensen trekken en op een grappige manier betekenis krijgen.

Wat voor jou als songwriter misschien interessant is, is dat fans op TikTok bijna zelf nummers herschikken of remixen, waarbij ze iets als de haak kiezen. Wat nog nooit eerder is gebeurd in de popgeschiedenis.
Het is gebeurd in de zin dat producers baslijnen of kleine momenten samplen, maar dat is een producer met een budget en tijd om na te denken over waar het in past. Maar dit is zo onmiddellijk en zo democratisch in termen van dat iedereen iets kan doen. Dus ja, het is zeker nieuw.

Download en abonneer je op onze wekelijkse podcast, Rolling Stone Music Now, gehost door Brian Hiatt, op Apple Podcasts of Spotify (of waar je je podcasts ook vandaan haalt), en bekijk zes jaar aan afleveringen in het archief, inclusief diepgaande, carrière-interviews met Bruce Springsteen, Mariah Carey, Halsey, Neil Young, Snoop Dogg, Brandi Carlile, Phoebe Bridgers, Keith Richards, Rick Ross, Alicia Keys, the National, Ice Cube, Robert Plant, Dua Lipa, Questlove, Killer Mike , Julian Casablancas, Sheryl Crow, Johnny Marr, Scott Weiland, Liam Gallagher, Alice Cooper, Fleetwood Mac, Elvis Costello, John Legend, Donald Fagen, Phil Collins, Justin Townes Earle, Stephen Malkmus, Sebastian Bach, Tom Petty, Eddie Van Halen , Kelly Clarkson, Pete Townshend, Bob Seger, the Zombies, Gary Clark Jr. en vele anderen – plus tientallen afleveringen met genre-overspannende discussies, debatten en uitleg met Rollende steencritici en verslaggevers.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in