Capitol Records heeft zojuist een virtuele artiest getekend, FN Meka. Hij heeft meer dan 10 miljoen volgers op TikTok.

0
114


MBW is redelijk goed met statistieken. We staan ​​doorgaans niet bekend als goed in A&R.

Er is echter één grote ondertekening van het label die we vrij vroeg zagen.

In april vorig jaar vertelden we je over een robot-rapper genaamd FN Meka. De maker van de virtuele artiest (waar we later op terugkomen) vertelde ons destijds dat Meka is gemaakt met behulp van duizenden datapunten die zijn samengesteld uit videogames en sociale media.

Iets meer dan een jaar later heeft FN Meka meer dan 10 miljoen volgers op TikTok.

Niet alleen dat, hij is zojuist ‘ondertekend’ door een van de machtigste platenmaatschappijen ter wereld: Capitol Records / Capitol Music Group.

Capitol beweert dat FN Meka, die meer dan een miljard views heeft op TikTok, het nummer 1 “virtuele wezen” is op het videoplatform, evenals ’s werelds ‘eerste AR-artiest’ die tekent bij een groot label.

Zijn debuutsingle van het majorlabel, Florida-water – een samenwerking met Billboard-hitlijsttopper Gunna en professionele Fortnite-speler Clix – komt vandaag (vrijdag 12 augustus) uit.

Het werd geproduceerd door Turbo (Travis Scott, Young Thug, Lil Baby) en uitvoerend geproduceerd door DJ Holiday (Gucci Mane, Nicki Minaj).

Ryan Ruden, Executive Vice President of Experiential Marketing & Business Development van Capitol Music Group, vertelt MBW dat het project “ontmoet op het snijvlak van muziek, technologie en gamecultuur” en “slechts een voorproefje is van wat komen gaat”.

“Het lied Florida Water ontmoet elkaar op het snijvlak van muziek, technologie en gamecultuur… [it’s] slechts een voorproefje van wat komen gaat”

Ryan Ruden, Capitol Music Group

Ruden voegde toe: “Dit nieuwste project met FN Meka en Clix, hoewel een primeur in zijn soort, is slechts een evolutie van Capitol Records 80-jarige geschiedenis van innovatie.”

De verhuizing markeert een van Capitol’s meest gedurfde tot nu toe onder leiding van Michelle Jubelirer, die in december 2021 werd benoemd tot voorzitter en CEO van Capitol Music Group.

Zoals MBW vorig jaar uitlegde: “Technisch gezien wordt FN Meka geuit door een mens. Maar al het andere aan hem – van zijn teksten tot de akkoorden en het tempo die aan zijn muziek ten grondslag liggen – is gebaseerd op AI.”

Naast de release van Florida Water voor streamingplatforms heeft Capitol ook getekend wat het “een unieke samenwerking” noemt met royaltyvrije muziekstartup Slip.stream.

Als resultaat, Florida Water wordt beschikbaar gesteld aan makers om de muziek op YouTube en Twitch te gebruiken “zonder inkomsten te genereren of te verwijderen”.

Slip.stream, dat onlangs een serie A-financieringsronde van $ 7,5 miljoen heeft opgehaald van investeerders, waaronder Sony Music Entertainment, Third Prime en Lightshed Ventures, noemt zichzelf een “creator safe music platform”.

Het werd gelanceerd door ondernemers door David Carson (Fuse, Heavy.com, New Stand oprichter), Dan Demole (Jingle Punks oprichter) en Jesse Korwin (Jingle Punks CMO).

Het platform biedt een ‘copyright strike safe’-bibliotheek van meer dan 100.000 nummers en geluidseffecten, gevuld met wat het zegt “echte muziek van echte artiesten”.


In december verliet Anthony Martini, veteraan uit de muziekindustrie, zijn functie als CEO van Royalty Exchange en trad hij in dienst bij Slip.stream als Chief Music Officer en Partner.

Martini is ook de mede-oprichter van Factory New, het ‘virtuele’ platenlabel dat FN Meka voor het eerst ’tekende’.

In een interview met MBW vorig jaar vertelde Martini ons dat het bedrijf “eigen AI-technologie heeft ontwikkeld die bepaalde populaire nummers van een bepaald genre analyseert en aanbevelingen genereert voor de verschillende elementen van de songconstructie: tekstuele inhoud, akkoorden, melodie, tempo, geluiden, enz. Vervolgens combineren we deze elementen om de song te creëren”.

Hij voegde eraan toe: “Vanaf nu voert een menselijke stem de zang uit, maar we werken eraan om een ​​computer zijn eigen woorden te laten bedenken en uitvoeren – en zelfs samen te werken met andere computers als ‘co-schrijvers’.”Virtuele artiesten raken steeds meer verstrengeld in de grote labelwereld.

Capitol Music Group-eigenaar Universal Music Group investeert bijvoorbeeld in de trend via zijn Web3-label 22:22 uur, met de virtuele NFT-band KINGSHIP. UMG is vorig jaar ook een uitgebreide wereldwijde samenwerking aangegaan met ‘avatartechnologiebedrijf’ Genies om avatars en digitale wearables te ontwikkelen voor de artiestenlijst van UMG.

Warner Records is onlangs ook een wereldwijde samenwerking aangegaan met K-Pop-gigant SM Entertainment en de meidengroep ‘Metaverse Girl Group’ aespa, die bestaat uit vier menselijke leden en vier virtuele tegenhangers, aespa. Ondertussen tekende vorig jaar Whet Records – het pan-Aziatische danslabel van Warner Music Group in China, een deal voor een virtuele artiest, of “virtueel idool”, genaamd Ha Jiang.

Sony Music heeft ook geëxperimenteerd met virtuele versies van zijn echte artiesten op het gameplatform Roblox.

Andere prominente spelers in de virtuele artiestenruimte zijn Spirit Bomb, wiens virtuele artiesten Xen, SUBI en AntiFragile zijn. De muziek die door deze avatars wordt uitgevoerd, is gemaakt met/door menselijke muzikanten en producers.

Andere succesvolle voorbeelden van VR-artiesten zijn te zien met onder meer Lil Miquela, met haar 3 miljoen Instagram-volgers en honderdduizenden maandelijkse luisteraars op Spotify, evenals de League of Legends K-popband, K/DA – ingesproken door mensen, maar aangevoerd door avatars.

In een commentaar op de aantrekkingskracht van investeren in de ontwikkeling van virtuele artiesten tijdens zijn MBW-interview vorig jaar, verwoordde Anthony Martini, nu Slip.stream’s Chief Music Strategist en Partner, het als volgt: “Het oude model voor het vinden van talent is inefficiënt en onbetrouwbaar”.

Hij voegde eraan toe: “Het vereist tijd besteden aan het doorzoeken van het internet, reizen naar shows, vliegen naar vergaderingen, middelen besteden, allemaal op zoek naar de magische combinatie van kwaliteiten die zich zou kunnen vertalen in een supersteract.”Muziekbedrijf wereldwijdLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in