ByteDance: TikTok-moederbedrijf koopt keten van geboortecentra in China

0
84


Het moederbedrijf van TikTok wordt onderdeel van een hete nieuwe trend, hoewel deze geen betrekking heeft op de kenmerkende dansuitdagingen en verslavende video’s van de app voor het delen van video’s.

In plaats daarvan voegt het Chinese bedrijf ByteDance zich bij de gelederen van collega-technologiebedrijven zoals Amazon en Apple door de gezondheidszorg in te gaan en vragen op te werpen over gezondheidsethiek en marktconsolidatie.

Via haar dochteronderneming Xiaohe Health heeft ByteDance in augustus 1,5 miljard dollar uitgegeven om Amcare Healthcare over te nemen, een particuliere ziekenhuisketen die bekend staat om het aanbieden van gezondheidszorg voor moeders, vrouwen en kinderen aan de Chinese elite. Het VIP-postpartumpakket kost bijvoorbeeld meer dan $ 30.000 voor een maandverblijf in een luxe hotelachtig ziekenhuis.

De overname is een van de grootste in de Chinese technologiesector sinds de autoriteiten in 2020 begonnen met het harde optreden tegen grootschalige fusies en “wanordelijk kapitaaluitbreiding”.

Het zet een reeks gezondheidsacquisities voort voor het bedrijf, dat de afgelopen jaren heeft geïnvesteerd in het ontdekken van geneesmiddelen, online geestelijke gezondheidszorg en digitale medische encyclopediebedrijven.

Rui Ma, oprichter van investeringsadviesbureau Tech Buzz China, vertelde: De informatie op vrijdag dat deze online medische bedrijven, hoewel populair, niet extreem winstgevend zijn, dus het bedrijf zoekt mogelijk een voetafdruk in de fysieke winkelruimte.

“Het beste argument dat ik tot nu toe heb gezien waarom ze van strategie zijn veranderd, is dat de digitale strategie niet werkt”, zei ze. “Dit is zeker een goede marktkans – ik weet niet of het de beste kans is, maar het is mogelijk dat gezien de concurrentie op andere gebieden… dit de beste strategie is die overblijft voor ByteDance.”

De meeste Chinezen hebben een staatsverzekering, maar een kleiner deel van de rijke burgers zoekt particuliere zorg en gaat soms naar het buitenland voor behandelingen zoals in-vitrofertilisatie. Amcare heeft een vergunning om IVF in China uit te voeren, een behandeling die onlangs is toegevoegd aan de dekkingslijst onder de staatsverzekering.

ByteDance hoopt misschien nieuwe klanten te vinden onder de ongeveer 600 miljoen dagelijkse gebruikers die verslaafd zijn aan Douyin, de Chinese versie van TikTok, die een diepere integratie met e-commerce biedt dan zijn Amerikaanse tegenhanger.

De koppeling lijkt misschien vreemd, maar een aantal toonaangevende Chinese bedrijven – evenals Amerikaanse technologiegiganten – racen om technologie en gezondheid te combineren.

Tencent heeft geëxperimenteerd met het openen van fysieke klinieken, terwijl Alibaba en JD.com beide online apotheken runnen.

Volgens Bloomberg wordt de gezondheidsindustrie in China gewaardeerd op $ 89 miljard.

Bedrijven in Silicon Valley hebben een vergelijkbare strategie gevolgd.

In juli kocht Amazon de boutique-kliniekketen One Medical voor $ 3,9 miljard, en Apple heeft zijn Health-app steeds meer in producten geïntegreerd, waardoor deelnemende medische zorgverleners hun apparaten kunnen gebruiken om medische dossiers van patiënten op te slaan.

Chief executive Tim Cook zei ooit dat Apple’s “grootste bijdrage aan de mensheid” zal zijn via zijn gezondheidstechnologieën.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in