Britse jongeren brengen meer tijd door op TikTok dan tv kijken

0
85


Jongeren in het VK besteden meer tijd aan het scrollen op de sociale-mediasite TikTok dan aan het kijken naar televisie-uitzendingen, volgens een Ofcom-rapport van woensdag dat de groeiende generatiekloof in mediagewoonten benadrukt.

In zijn jaarlijkse onderzoek naar consumptietrends ontdekte de mediaregulator dat 16- tot 24-jarigen gemiddeld 53 minuten per dag naar traditionele tv-uitzendingen keken, slechts een derde van het niveau tien jaar geleden.

Daarentegen brachten 65-plussers zeven keer zo lang door voor zenders als BBC One of ITV en keken ze bijna zes uur aan televisie-uitzendingen per dag – een cijfer dat sinds 2011 is gestegen.

De snellere acceptatie van streamingdiensten en sociale media onder jongeren vormt een steeds grotere uitdaging voor omroepen, aangezien ze proberen om te gaan met een economische vertraging, hun meest loyale oudere kijkers tevreden te stellen en te investeren om gelijke tred te houden met snel veranderende consumptiegewoonten.

Ofcom zei dat de door de pandemie veroorzaakte stijging van de traditionele tv-consumptie grotendeels voorbij was, waarbij de tijd die werd besteed aan het kijken naar omroepen – live of via on-demand platforms – sinds 2020 met bijna 9 procent is afgenomen.

Terwijl publieke omroepen, waaronder de BBC en Channel 4, goed worden gewaardeerd door jongere volwassenen, neemt hun wekelijkse bereik gestaag af bij die leeftijdsgroepen. In 2021 keek bijvoorbeeld minder dan de helft van de 16- tot 24-jarigen minstens 15 minuten per week naar programma’s op een publieke zender zoals de BBC, ITV of Channel 4.

Ondertussen is het bereik van abonnementsstreamingdiensten, zoals Netflix en Disney Plus, en sociale videoplatforms, waaronder YouTube en TikTok, het afgelopen decennium snel gegroeid.

Een onderzoek voor Ofcom door het opiniepeilingsbureau Ipsos schatte dat 15- tot 24-jarigen 57 minuten per dag alleen op TikTok doorbrachten. Dit is langer dan de 53 minuten die de leeftijdsgroep van 16 tot 24 jaar besteedt aan het kijken naar televisie-uitzendingen, blijkt uit een afzonderlijk onderzoek voor Ofcom door BARB, een bureau voor kijkcijfers.

De uitdagingen van de dreigende recessie worden nu al duidelijk, zowel voor omroepen als voor streamers.

De inkomsten van de grootste streamingdiensten met abonnementen bleven in 2021 snel groeien, met een geschatte stijging van 27 procent, grotendeels gedreven door prijsstijgingen. Maar het aandeel huishoudens dat voor minstens één dienst betaalt, daalde in het tweede kwartaal van 2022.

De druk op de markt werd gecompenseerd doordat sommige gezinnen meer openstonden voor het afsluiten van meerdere abonnementen. Ongeveer 5,2 miljoen Britse huishoudens – bijna een vijfde van het totale totaal – betalen voor alle drie Netflix, Amazon Prime en Disney Plus, tegen een kostprijs van bijna £ 300 per jaar.

Traditionele tv blijft de overgrote meerderheid van de meest bekeken programma’s hosten, waaronder grote sportcompetities en hitdrama’s zoals Lijn van plicht.

Maar omroepen hebben moeite om gelijke tred te houden met Amerikaanse rivalen op het gebied van streaming. Hoewel de iPlayer van de BBC nieuwe kijkcijfers heeft neergezet en in 2021 6,5 miljard streams bereikte, blijft hij ver achter op Netflix, dat vorig jaar ongeveer 20 miljard views trok.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in