Bretels verwijderen met een lepel? TikTok-hacks schrikken tandartsen af

0
12


title=Ik

“Ik ben tandartsassistente en ik stopte letterlijk met ademen toen ik me realiseerde wat er aan de hand was.”

Screenshots van de TikTok-video’s van @thebracesguy, @drzmackie en @babybluebubbly

Een nieuwe golf van TikTok-trends zorgt ervoor dat tandartsen ineenkrimpen en jonge mensen waarschuwen voor “doe-het-zelf”-gevaren als het om tanden gaat.

Doe-het-zelf-tandheelkundige “hacks” zijn viraal gegaan op het sociale-mediaplatform en kunnen variëren van korte tutorials over hoe u uw eigen fineer kunt maken tot het loswrikken van beugels met een lepel.

Verschillende tandartsen hebben zich uitgesproken op TikTok en reageerden op de huiveringwekkende ideeën die sommige mensen hebben bedacht om hun tanden te ‘repareren’.

Een tandarts op TikTok, bekend als The Braces Guy, waarschuwde kijkers dat zelfs als iemand erin zou slagen zijn beugel met een lepel los te wrikken, deze nog steeds moet worden beoordeeld, aangezien de beugelresten nog steeds op de tanden zitten. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het waarschijnlijk is dat hun tanden naar achteren gaan verschuiven zonder een houder te krijgen, wat betekent dat ze weer een beugel nodig hebben.

“Gebruik ook geen vork,” voegde hij eraan toe.

Een andere doe-het-zelfvideo toonde een vrouw die de ruimtes tussen haar tanden opvulde met tandvuller.

“Ik ben een tandartsassistente en ik stopte letterlijk met ademen toen ik besefte wat er aan de hand was”, merkte een persoon op. “Doe dit alsjeblieft niet.”

Anderen legden uit hoe de filler bacteriën naast de tanden zou vasthouden en tandbederf zou veroorzaken.

Assistenten zijn niet de enigen die meezingen. Hygiënisten, studenten en oud-artsen verenigen zich tegen de TikTok-projecten.

Veel kijkers pleiten in de commentaren om één bepaalde reden voor de hacks: naar de tandarts gaan is gewoon te duur, zeggen ze.

“Als tandheelkundige zorg in Amerika niet zo duur was, zou ze het waarschijnlijk professioneel laten doen”, zei een kijker bij de video van de vrouw die de gaatjes in haar tanden opvult. “Veel mensen hebben geen duizenden dollars om te repareren.”

“Mensen die zeggen: doe dit niet, moeten dat tandartsverzekeringsgeld hebben”, zei een ander.

Voor elke volwassene ouder dan 19 jaar zonder medische verzekering, zijn er drie zonder tandartsverzekering, volgens de Centers For Disease Control and Prevention.

Sommige TikTokers die spijt hebben van het doen van tandheelkundig doe-het-zelfwerk, spreken zich nu ook uit, waaronder een vrouw die zei dat ze zoveel pijn had nadat ze had geprobeerd haar tanden recht te zetten met een nagelvijl dat ze naar de tandarts moest om het toch te laten oplossen.

Sommige kijkers drongen er bij mensen op aan om een ​​afspraak te maken met erkende tandartsscholen in plaats van de tandheelkundige zaken in eigen hand te nemen.

“Er zijn zoveel tandheelkundige scholen die patiënten nodig hebben als je geen verzekering hebt”, zei een persoon.

Patiënten kunnen korting krijgen op tandheelkundige scholen en veel diensten worden aangeboden voor veel goedkoper dan een regulier tandartspraktijk, aldus Colgate. Studenten kunnen langer duren dan een normale afspraak en minder persoonlijk zijn, voegde het tandpastamerk eraan toe.

De populaire TikTok-figuur en tandarts Ben Winters vertelde NBC dat iedereen die een doe-het-zelf-tandheelkundig project overweegt, moet onthouden dat tandbeschadiging onomkeerbaar kan zijn.

“Dit is een definitief besluit. Deze tanden komen niet terug, je krijgt niets anders’, zei Winters tegen NBC. “Lipfiller kan worden opgelost. Botox gaat weg. Als u implantaten krijgt, kunt u deze laten verwijderen. Als je eenmaal de vorm van je tanden verandert, is dat voor altijd verdwenen.”

Profielfoto van Alison Cutler

Alison Cutler is een National Real Time Reporter voor het zuidoosten bij McClatchy. Ze studeerde af aan de Walter Cronkite School of Journalism and Mass Communication aan de Arizona State University en werkte eerder voor The News Leader in Staunton, VA, een tak van USAToday.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in