bne IntelliNews – TikTok trending Albanië op weg naar record zomertoeristenseizoen

0
131


Op City Beach in Saranda is het moeilijk om een ​​plek te vinden om een ​​handdoek neer te leggen tussen alle anderen op het kiezelstrand, waarvan de eigenaren ofwel languit liggen te genieten van de zon of ronddobberen in het heldere zeewater. Naast de lokale bevolking die na het werk even naar het strand gaat voor een snelle duik, zijn er veel toeristen uit het nabijgelegen Griekenland, de voormalige Joegoslavische buren van Albanië en tegenwoordig uit andere delen van Europa.

Albanië was al lang een populaire bestemming onder Oost-Europeanen die op zoek waren naar een goedkope strandvakantie, maar staat steeds meer op de radar van reizigers van verder weg. Met vakantiegangers die net als iedereen onder druk staan ​​door inflatie en de stijgende kosten van levensonderhoud in heel Europa, is zijn reputatie als budgetbestemming een belangrijk verkoopargument geworden.

Videosite voor sociale media TikTok is onlangs overspoeld met video’s waarin de voordelen van Albanië als vakantiebestemming worden geprezen – met een focus op de stranden, goedkope maar stijlvolle bars en Unesco-erfgoedsites, een trend die voor het eerst werd opgepikt door The Times. De video van een gids van Ksamil, een populair kustplaatsje in de buurt van Saranda, heeft meer dan 60 miljoen keer bekeken op TikTok.

Nu de beperkingen van het coronavirus (COVID-19) op internationale reizen deze zomer eindelijk zijn opgeheven, verwachtte Albanië al dat een opleving van het toerisme deze zomer zijn economie zou stimuleren. De omvang van de rebound heeft mensen echter verrast.

Albanië verwacht dit jaar meer dan 4 miljoen toeristen te ontvangen, vergeleken met de 2,9 miljoen aankomsten die eerder waren voorspeld, zei premier Edi Rama onlangs.

“Dit jaar is verrassend, omdat we een onverwacht aantal toeristen hebben… Onze voorspelling was 2,9 miljoen inzendingen in Albanië, en tegen het einde van het jaar zullen we de 4 miljoen hebben overschreden”, zei Rama in een vraag en antwoord op de website van de overheid. op 15 augustus.

“Ik denk dat er nog wat dingen ontbreken, maar we zijn op de goede weg. De plaats is klein, mooi en gastvrij. Het eten is goed en je kunt overal goed eten, zowel in grote restaurants als op straat. Veel Albanezen zijn teruggekeerd naar het land nadat ze in Italië in de voedingsindustrie hebben gewerkt, en dit heeft een zeer positief effect gehad”, voegde hij eraan toe.

Uit gegevens die al door statistiekbureau Instat voor juni zijn vrijgegeven, blijkt dat het aantal aankomsten van buitenlandse burgers in Albanië jaar op jaar met 45% is gestegen tot 876.056. In januari-juni bereikte het aantal buitenlandse aankomsten bijna 2,6 miljoen, een stijging van 51,3% op jaarbasis.

Het belangrijkste bronland voor bezoekers was buurland Kosovo, goed voor 394.327 van het totaal in juni, gevolgd door Noord-Macedonië (76.373). Bezoekers uit beide landen zijn gestegen ten opzichte van dezelfde maand van 2021.

Er was echter een veel sterkere groei te zien in het aantal toeristen uit verschillende andere landen, waarbij het aantal bezoekers uit Griekenland, Spanje en het VK meer dan verdubbelde in vergelijking met juni 2021.

Veel van degenen op het strand en aan de kustcafés in Saranda zijn lid van de enorme diaspora van Albanië en keren voor de zomervakantie terug naar hun thuisland. Een familie zei dat ze waren overgevlogen uit Londen na twee jaar weg te zijn gebleven vanwege de pandemie.

De inspanningen om de toeristische infrastructuur te ontwikkelen en nog meer bezoekers naar Albanië te brengen, zijn aan de gang.

Tot voor kort was er slechts één internationale luchthaven in gebruik, Mother Teresa International Airport in de hoofdstad Tirana. Afgelopen zomer werd echter de vernieuwde Kukës International Airport geopend en zijn er plannen om nieuwe luchthavens te bouwen in de toeristische hotspots Saranda en Vlora – ondanks sterke tegenstand tegen de geplande luchthaven van Vlora van milieugroeperingen die willen dat de locatie wordt verplaatst van een beschermd wetlandgebied.

De Albanese regering wil het eerste skigebied van het land in Korça creëren, zei premier Edi Rama tijdens een bezoek aan de stad in 2021. De stad heeft de afgelopen jaren al een continue ontwikkeling van haar toeristisch aanbod doorgemaakt, met de opening van veel nieuwe hotels .

Een ander project is de nieuwe toeristenhaven van Durres, een van de grootste investeringen in de toeristische sector in Albanië, die de oude industriële haven voor de stad zal vervangen, die verder zal worden verplaatst.

Op kleinere schaal zijn er veel lokale investeringen gedaan om toeristische bestemmingen aantrekkelijker te maken. Zo heeft Saranda nu een slimme nieuwe boulevard langs de kust, compleet met schaduwrijke bomen, banken en speeltoestellen voor de kinderen, een project gefinancierd door de Wereldbank. Hier wandelen zowel lokale families als toeristen als de temperatuur ’s avonds daalt.

Er moet echter nog veel gebeuren, aangezien de toestroom van honderdduizenden toeristen de infrastructuur van de Albanese kuststeden en -dorpen onder druk zet. Over het algemeen heeft Albanië een dringende behoefte om te investeren in infrastructuur, van vervoer tot energie tot gemeentelijke infrastructuur.

Afvalbeheer is een ander probleem. Net als in andere landen van de Westelijke Balkan is de afvalproductie de afgelopen decennia sterk toegenomen, maar de infrastructuur voor afvalbeheer heeft dit over het algemeen niet bijgehouden. Zwerfvuil is een groot probleem, zo erg dat het leger meestal wordt ingezet om de stranden van het land schoon te maken voor het toeristenseizoen in de zomer. Recente inspanningen om het probleem aan te pakken omvatten een verbod op plastic tassen voor eenmalig gebruik.

Veilig is een ander punt van zorg. Deze zomer kwamen drie strandgangers om het leven toen ze werden geraakt door speedboten of jetski’s, die gevaarlijk dicht bij zwemmers kwamen op veel van de stranden van Albanië. De dood van een zevenjarig meisje, dat in augustus dodelijk werd geraakt door een speedboot, leidde tot protesten, waarbij mensen de staatsautoriteiten de schuld gaven omdat ze er niet voor zorgden dat dergelijke ongelukken niet gebeuren.

Maar zelfs met die uitdagingen, hebben de mensen in de sector lang geloofd dat er een enorm potentieel is om de aangeboden soorten toerisme te verbreden, weg van de traditionele pakketreizen. Afgezien van Albanië’s Unesco-werelderfgoedlocaties in Berat, Butrint en Gjirokastra, is er ook potentieel voor avontuurlijk toerisme, natuurbestemmingen, raften, wandelen, paardrijden en andere soorten vakanties, hebben toerismeprofessionals verteld bne IntelliNieuws.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in