Bijna 1 op de 5 TikTok-video’s over nieuwsonderwerpen vol verkeerde informatie: Rapporteren

0
94


In een onderzoeksrapport dat deze maand is uitgebracht, staat dat de zoekresultaten op TikTok over verschillende nieuwsonderwerpen, waaronder de Covid-pandemie en de aanhoudende oorlog in Oekraïne, vol verkeerde informatie staan.

Onderzoekers bij NewsGuard, een bedrijf dat desinformatie controleertzocht naar inhoud over prominente nieuwsonderwerpen op TikTok en zei dat ze ontdekten dat bijna een van de vijf video’s die automatisch werden aanbevolen door het korte video-hostingplatform verkeerde informatie bevatte.

NewsGuard’s co-chief executive officer (CEO) Steven Brill zei dat de hoeveelheid verkeerde informatie en het gemak waarmee deze kon worden gevonden verontrustend was gezien de populariteit van TikTok bij de jeugd.

Het bedrijf dat desinformatie controleert, analyseerde 540 TikTok-resultaten, op basis van de top 20 resultaten van 27 zoekopdrachten over nieuwsonderwerpen.

“Van de zoekresultaten ontdekte NewsGuard dat 105 video’s – 19,4 procent – ​​valse of misleidende beweringen bevatten. Deze zoektermen bevatten neutrale zinnen, zoals ‘2022 verkiezing’ en ‘mRNA vaccin’, evenals zoekopdrachten die kunnen worden gebruikt om meer te weten te komen over controversiële nieuwsonderwerpen, zoals ‘6 januari FBI’ en ‘Uvalde tx samenzwering’, de rapport zei.

Lees ook| Hacker heeft mogelijk persoonlijke gegevens van meer dan 1 miljard TikTok-gebruikers blootgelegd: rapport

Een paar voorbeelden gevend, zei NewsGuard dat wanneer gebruikers op TikTok naar klimaatverandering zochten, het platform zoekopdrachten voorstelde voor “klimaatverandering ontmaskerd” en “klimaatverandering bestaat niet”.

Bij het zoeken naar Covid-vaccin stelde TikTok voor om te zoeken naar “covid-vaccinschade”, “covid-vaccinwaarheden”, “covid-vaccin blootgesteld”, “covid-vaccin HIV” en “covid-vaccinwaarschuwing”, voegde het rapport eraan toe.

Soortgelijke misleidende video’s werden gevonden over de oorlog in Oekraïne, de presidentsverkiezingen van 2020 in de Verenigde Staten en de belegering van het Capitool op 6 januari.

Brill vroeg zich af of ByteDance, het bedrijf dat eigenaar is van TikTok, genoeg deed om deze verkeerde informatie te stoppen of dat het opzettelijk verkeerde informatie liet verspreiden als een manier om verwarring te zaaien in de Verenigde Staten en andere democratieën in het Westen, meldde Associated Press woensdag.

“Het is of incompetentie of het is iets ergers”, zei Brill tegen AP.

TikTok reageerde ondertussen op het NewsGuard-rapport door te zeggen: “We staan ​​geen schadelijke verkeerde informatie toe, inclusief medische verkeerde informatie, en we zullen deze van het platform verwijderen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in