Big Tech-medewerkers zijn TikToking op het werk – en hun bazen vinden het niet altijd leuk

0
8


Een dag uit het leven van een twintiger op TikTok die in de techniek werkt, ziet er misschien zo uit: begin de dag met een gratis ontbijt en een latte. Ga onmiddellijk naar buiten voor een lunchpauze van meerdere uren. Keer terug naar het kantoor en dwaal door de ruime, lichte ruimte, bezoek de slaapruimte of de Harry Potter-thema ontmoetingsruimte. “Maak het werk af.” Vertrek dan om 17.00 uur.

De werkdag van een LinkedIn-medewerker omvat gezichtsmaskers maken voor “een klein zelfzorgmomentje”, gevolgd door eucalyptushanddoeken en kombucha op kantoor. De dag van een Google-medewerker bestaat uit scooters, uitzicht op de daken, rondhangen met een hond en afspreken met collega’s.

Dit is de ’tech girlie’-kant van TikTok, waar lifestyle-vlogging heeft geleid tot een huisindustrie van makers die het werken in de technologie – en volgers de ins en outs van hun werkdag hebben laten zien – een belangrijk onderdeel van hun persoonlijke merk hebben gemaakt. De video’s volgen vaak een standaardformaat: vrolijke, vrolijke achtergrondmuziek wordt afgespeeld bij snelle opnamen van dia’s van vergaderingen, thematische werkruimten en snacklades. Opmerkingen van kijkers schommelen tussen minachting en verlangen, waarbij velen spottend erop wijzen hoe weinig werk er in de video’s wordt getoond. Maar steevast vragen tientallen: huur je?

Tech-medewerkers hebben miljoenen views verzameld op deze glanzende ambitieuze video’s. Maar rommelige grenzen rond filmen op het werk hebben geleid tot HR-waarschuwingen en zelfs ontslagen van technologiebedrijven waarvan de makers zeggen dat ze slecht voorbereid zijn om de influencer-slash-corporate-medewerker te navigeren. Bedrijven krijgen ondertussen in wezen gratis promotie – ze moeten gewoon het risico lopen dat hun influencers te veel laten zien of dingen onthullen waarvan ze misschien niet willen dat de hele wereld ze ziet.

“Ik en mijn vrienden van technische makers, we zijn allemaal eerder gemarkeerd op [our] bedrijf om te zeggen: ‘Hé, doe dat niet'”, zegt Chloe Shih. Shih, een YouTuber met meer dan 51.000 volgers, zegt dat videomakers het creëren van hun eigen merk en vrije meningsuiting moeten balanceren met eisen van hun werkgevers die beperken wat kan worden gedeeld, hetzij door expliciet beleid of impliciete angsten.

Wat is toegestaan ​​en wat niet is niet altijd duidelijk voor beide partijen, en bedrijven proberen “zo streng mogelijk te zijn” terwijl ze beleid en verwachtingen voor influencers uitbouwen, aldus Shih.

Sommige bedrijven zijn strenger dan andere en verbieden het filmen van lobby’s, ingangen en beveiligingsmaatregelen zoals badges. Anderen verbieden filmen aan bureaus, zelfs als het computerscherm wazig is – het onthullen van zelfs hints van waar je aan werkt is verboden terrein. Maar makers houden regelmatig de lijn in hun inhoud, wat resulteert in gesprekken met HR, collega’s of managers. Sommige makers hebben bijvoorbeeld video’s gedeeld waarin ze rondleidingen door kantoren en werkruimten geven nadat ze andere makers vergelijkbare inhoud hadden zien posten, wat de beveiligings- en veiligheidsteams boos maakte.

Terwijl Shih haar eigen merk van vloggen in de technische industrie heeft gecultiveerd, heeft ze tactieken ontwikkeld om inhoud aan volgers te leveren en haar werkgevers in ieder geval grotendeels tevreden te houden. Ze praat liever niet over haar vergoeding, en als ze momenteel problemen heeft op haar werk, kiest ze ervoor om het achteraf te bespreken – zoals ze deed in haar meest virale video, een 14 minuten durend overzicht van alle redenen waarom ze haar baan bij TikTok opzegde .

Shih, die ook bij Meta, Google heeft gewerkt en nu productmanager is bij Discord, heeft video’s gemaakt als ‘Hoe ziet het Discord-hoofdkwartier eruit? // kantoorrondleiding + ontmoet het team!” en “First Week at Discord als Product Manager” (de laatste gesponsord door HelloFresh).

Van Discord-medewerkers die ook makers en beïnvloeders zijn, wordt verwacht dat ze “hun verantwoordelijkheden als aandeelhouders en tegenover elkaar handhaven”, zegt Lucy Anthony, senior counsel voor werkgelegenheid bij het bedrijf.

“Ons beleid ondersteunt persoonlijke expressie en beschermt tegelijkertijd de vertrouwelijke informatie van het bedrijf en onze medewerkers”, zegt Anthony. “Als werknemers extern over of namens Discord spreken, moet dit in overeenstemming zijn met dit beleid.”

Anthony heeft niet uitgelegd welk specifiek beleid Discord heeft voor makers.

“Ik denk dat alle tech-makers hun best doen om hun bedrijf te respecteren, want dat is nummer één, ze kunnen niet ontslagen worden”, zegt Shih. Voor velen betekent dit dat inhoud niet echt een echte werkdag weerspiegelt; een maker die af en toe video’s maakt over hun werk bij Google, zegt dat ze vooral het eten op hun werk filmen omdat het tonen van hun eigenlijke werk niet is toegestaan.

“Ik heb kritiek gekregen omdat ik te veel voedsel filmde en mensen zich afvroegen hoeveel ik werk”, vertelde de werknemer, die om anonimiteit vroeg om vrijuit over hun bedrijf te praten, De rand in een e-mail. “Maar in werkelijkheid kan ik gewoon niet veel van mijn echte werk laten zien!”

Maar technische werkers die niet hypervigilant zijn – zelfs niet bij kleinere bedrijven – hebben geen baan meer.

Michelle Serna, die door @brokeasshorsegirl op TikTok gaat, maakt ongecompliceerde, onbewerkte video’s, waaronder het documenteren van haar leven met het runnen van een paardenranch en het uitoefenen van een fulltime baan. Serna, die bij gezondheidstechnologiebedrijf Visionable werkte, was voorzichtig om nooit de naam van haar werkgever op TikTok bekend te maken, maar sprak in plaats daarvan over haar onconventionele pad in de industrie en haar ervaring als externe werknemer die een goed salaris verdiende.

In augustus uploadde Serna een korte video naar TikTok met koffie die ze op een maandagochtend vroeg had gemorst. Serna zegt dat ze pas later besefte dat een bedrijfsvergadering vaag te horen is op haar computer in de andere kamer (de video is inmiddels verwijderd). De video sloeg niet aan zoals haar andere – Serna zegt dat hij maar een paar duizend keer was bekeken – maar de volgende dag werd ze ontslagen wegens nalatigheid.

“Als ik je vertel dat ik echt geschokt was dat ik werd ontslagen, was ik zo geschokt omdat ik nooit ergens voor werd berispt”, zegt Serna. “Er is nooit met mij gesproken over mijn contentcreatie. Er werd nooit met me gesproken over mijn prestaties op het werk.”

Visionable heeft niet gereageerd op De rand’s verzoek om commentaar.

In tegenstelling tot andere makers, zegt Serna dat ze nooit is gewaarschuwd voor haar aanwezigheid op TikTok, die godslasterlijk en eenvoudig kan zijn en deel uitmaakt van haar aantrekkingskracht. Visionable had zelfs Serna in een marketingvideo laten zien die haar routine na het werk op haar ranch deelde, en Serna zei dat het bedrijf haar TikTok-aanwezigheid intern had gevierd, die dit jaar snel groeide tot meer dan 150.000.

Terwijl makers volgers opbouwen met hun technische banen, profiteren ook de bedrijven die hen in dienst hebben

Toen Serna in september het nieuws over haar ontslag op TikTok deelde, waren de volgers grotendeels positief. En hoewel ze toegaf dat het opnemen van de video een vergissing was, zegt Serna dat bedrijven zoals haar vorige werkgever niet in staat zijn om te navigeren met werknemers met aanzienlijke internetaanhang. Serna zegt dat een paar andere makers die in de technologie werken contact met haar hebben opgenomen nadat ze openbaar werd gemaakt over haar ontslag, en zeiden dat ze bang waren over hoe hun bedrijven zouden reageren op hun inhoud.

Terwijl makers volgers opbouwen met hun technische banen, profiteren de bedrijven die hen in dienst hebben ook van de virale video’s waarin blije, goedbetaalde werknemers de voordelen van hun baan ophemelen. Een accountstrateeg bij Google prijst het bedrijf voor het brengen van reddingshonden en zegt dat het hen “een onmiddellijke boost van serotonine” gaf. Een door LinkedIn gesponsorde TikTok volgt een andere Google-medewerker van kantoor naar een influencer-evenement, waarbij de maker haar dankbaarheid uitdrukt voor het hebben van ’twee droombanen’.

Hoewel Serna niet direct de naam van haar voormalige werkgever in TikToks zei, was de informatie gemakkelijk doorzoekbaar, zegt ze, en volgers vroegen regelmatig of haar bedrijf personeel aannam.

“Ik heb zoiets van, ‘Je wilde me voor je goede pers.’ Want als je erover nadenkt, ben ik een goede pers”, zegt Serna. “Ik kom uit een niet-traditionele achtergrond, ik heb geen universitair diploma, ik ben een jonge vrouw, ik heb een handicap, ik ben een externe werknemer die veel geld verdient.”

De wildgroei aan content die uitsluitend luxe voordelen en schijnbaar lichte werklasten benadrukt, kan ook de realiteit van het werken van 9 tot 5 verdoezelen. Sommige mensen zullen er bewust voor kiezen om dagen te filmen waarop er iets interessants gebeurt, zegt Shih. Andere makers hebben het zo druk tijdens hun eigenlijke werkdag dat ze in het weekend dezelfde outfit aantrekken om zichzelf op te nemen terwijl ze doen alsof ze werken. De sterk samengestelde pluisinhoud laat ook niet zien dat het schijnbaar genereuze kantooraanbod in feite het tegenovergestelde effect kan hebben.

“Kijk naar de Google-campus, kijk naar de Facebook-campus, kijk naar de LinkedIn-campus – ze maken hun campussen niet zo omdat ze van hun werknemers houden”, zegt Serna. “Ze maken het zo, zodat ze je daar kunnen houden.”

Google heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar. LinkedIn heeft ondertussen “duidelijk intern beleid dat van toepassing is op alle werknemers”, aldus woordvoerder Leonna Spilman, hoewel Spilman niet schetste wat dat beleid is. “We stellen ze beschikbaar zodat iedereen bij LinkedIn ze kan volgen, ook wanneer ze ervoor kiezen hun ervaringen te delen in gemeenschappen waar ze om geven”, zegt Spilman.

Toch kan het ’tech girlie’-genre van inhoud een doel dienen, vooral voor vrouwen, mensen van kleur en andere traditioneel ondervertegenwoordigde groepen in de branche die hopen een baan te vinden.

Nylah Boone, een TikTok-creator die zichzelf als een micro-influencer beschouwt, besprenkelt de inhoud van de werkdag met andere niet-gerelateerde vlogs, zoals reisvideo’s, de uithalen van Trader Joe en Q&A’s voor volgers. In april plaatste Boone, toen ze als aannemer bij Apple werkte, een video van haar eerste dag werken vanuit het Apple-kantoor, waarin ze haar ochtendroutine en woon-werkverkeer liet zien, samen met fragmenten van het gebouw, een banketbakkerij op kantoor en lunch met co- arbeiders. De video, getiteld ‘Day in the life of a Black girl working in tech’, is bijna 400.000 keer bekeken, met honderden reacties waarin Boone werd gevraagd om loopbaanadvies en vragen over haar werk en dagelijkse routine.

“Mijn volgers of mensen die contact met me wilden opnemen of commentaar gaven, waren voor 80 procent zwarte vrouwen”, zegt Boone. “Dat was belangrijk voor mij om contact te maken met andere zwarte vrouwen en om hen aan te moedigen: ‘Je kunt in deze branche werken of in deze rol werken.'”

Shih zegt ook dat ze gemotiveerd is om inhoud over haar baan te maken om anderen zoals haar gratis carrièrebronnen te geven. Na een toestroom van smeekbeden om advies te hebben ontvangen, zette Shih een Discord-server op voor technische professionals en hoopvolle mensen om elkaar te ontmoeten en verbinding te maken. Het maken van video’s zoals die waarin wordt uiteengezet waarom ze met TikTok is gestopt, is haar manier om eerlijk en transparant te zijn met volgers, zegt ze.

“Ik heb alles min of meer met vuurproef gedaan”, zegt Shih over haar start in de technologie. “En als ik terug kon gaan en mezelf kon vertellen dingen te doen, zou het mijn uitkomst zo dramatisch hebben veranderd.”

In mei verloor Boone onverwachts haar baan bij Apple toen haar contract niet werd verlengd. Ze maakte daar ook video’s over – een drietal clips die haar baanverlies documenteren, is tot nu toe ongeveer 150.000 keer bekeken.

Boone is inmiddels doorgestroomd naar een baan bij een marketingbureau, waar ze tijdens haar werk video’s voor TikTok kan blijven maken. Maar ze zegt dat tech-beïnvloeders een belangrijke manier zijn waarop bedrijven potentiële sollicitanten kunnen bereiken, vooral mensen die anders misschien niet op zoek zijn naar een baan in de sector.

“Stel je voor dat er geen POC-makers of zwarte vrouwen waren die de inhoud over hun banen in de technologie maakten. Er zijn zoveel mensen op [TikTok]… zoals middelbare school, middelbare school [girls]’, zegt Boonen. “Als ze er geen blootstelling aan hebben, zullen ze niet weten dat er andere opties voor hen zijn.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in