Big Tech kan niet stoppen geobsedeerd te zijn door Apple en TikTok

0
129


Op 26 juli maakte Alphabet, het moederbedrijf van Google en YouTube, haar resultaten bekend. In zijn winstoproep zei de CEO van het bedrijf, Sundar Pichai, dat YouTube Shorts, de versie van TikTok-achtige korte video’s, elke maand door meer dan 1,5 miljard gebruikers werd bekeken. Een dag later onthulde Meta – moederbedrijf van Facebook en Instagram – ook hun resultaten.

“TikToks grote innovatie was het besef dat sociale media niet langer sociaal hoeven te zijn, alleen maar media”, zegt digitaal strateeg Jay Owens. En die erkenning is er een die andere bedrijven, waaronder Meta, met Instagram, proberen te volgen. “Meta had ongetwijfeld gegevens die aantoonden dat vrienden en familie niet langer de belangrijkste bronnen van betrokkenheid op Instagram en Facebook waren, maar durfde niet de sprong te wagen om het tabblad Verkennen van Instagram als startpagina te maken”, zegt ze. “Nu spelen ze een inhaalslag – en gebruikers lijken niet één maar drie apps te hebben die worden gedomineerd door verticale video.”

Instagram-chef Adam Mosseri heeft al besloten om enkele van de meer belangrijke wijzigingen in de app terug te draaien na een publieke verontwaardiging, maar het bedrijf zal waarschijnlijk zijn strategie om Reels te promoten voortzetten. Het wekt allemaal bezorgdheid op voor gebruikers, die de arsenaal aan verschillende apps die ze gebruiken zien veranderen in een aantal monsterachtige super-apps van Frankenstein die er in principe hetzelfde uitzien en werken, alleen met een ander logo. “Strategisch gezien is het een puinhoop”, zegt Owens. “Platforms moeten dubbel zoveel investeren in inhoud en hun makers koesteren van de eerste virale hit tot de wereldwijde ster. Maar de verschuiving naar een puur algo-gesorteerde feed ontmoedigt makers.”

Terwijl alle apps strijden in een race om elkaar te kopiëren, worden ze geconfronteerd met andere grote problemen. De resultaten van Snap, Twitter en Meta wezen allemaal op een van de existentiële problemen voor online adverteren en het volgen van gebruikers: de wijzigingen die in iOS 14.5 werden geïntroduceerd, waardoor gebruikers zich konden afmelden voor de mogelijkheid om door grote apps te worden gevolgd.

Apple’s introductie van app-tracking-transparantie (ATT) geeft eindgebruikers meer mogelijkheden, maar laat apps geen toegang meer tot gebruikersgegevens waarvan ze gewend waren te profiteren. Hiermee kunnen gebruikers instemmen met of weigeren dat apps ze volgen en gegevens rapporteren aan adverteerders. De mogelijkheid om zich af te melden heeft altijd bestaan, maar is van oudsher minder expliciet dan de onvermijdelijke pop-up van Apple. Meta zou dit jaar $ 10 miljard aan advertentie-inkomsten kunnen verliezen vanwege de gebruikersprompt op Apple-apparaten. “We hebben nog steeds te maken met tegenwind op het gebied van targeting en meting, zoals Apple’s iOS-veranderingen, die volgens ons bijdragen aan de groei-uitdagingen in de digitale advertentie-industrie”, zei Dave Wehner, Chief Financial Officer van Meta, die na de oproep verhuisde om de Chief Strategy Officer van het bedrijf. De chief business officer van Alphabet, Philipp Schindler, gaf toe dat hij “door sommige adverteerders terugtrok in de uitgaven” vanwege de onzekerheid binnen de sector.

De verandering trof Meta-eigenschappen bijzonder hard, en heeft het bedrijf een een-tweetje toegebracht in combinatie met de opkomst van TikTok, dat Meta’s gebruikers steelt – en dus zijn adverteerders, die willen dat hun producten door de meeste mensen worden gezien. Andrew Rosen, oprichter en directeur van media-analistenbedrijf Parqor, zegt: “een combinatie van trends waarbij gebruikers van Meta-eigendommen naar TikTok verhuizen, en Meta die het moeilijker heeft om er geld mee te verdienen na ATT, heeft Meta gedwongen haar productontwerp te herhalen.”

Maar Mark Zuckerberg, CEO van Meta, klaagde Apple aan voor meer dan alleen de wijzigingen in de manier waarop apps hun gebruikers kunnen volgen. Het bedrijf is verwikkeld in een “zeer diepe, filosofische competitie” over de toekomstige richting van de metaverse, zei Zuckerberg in interne commentaren gerapporteerd door The Verge. Hoewel Meta een sleutelrol heeft gespeeld bij de vorming van een sectoroverschrijdende Metaverse Open Standards Group, heeft Apple duidelijk gestuurd – een teken dat, meent Zuckerberg, een indicatie is dat Apple een gesloten systeem wil ontwikkelen voor de metaverse verbonden aan zijn headsets, vergelijkbaar met de omgeving die het heeft ontwikkeld voor zijn iPhones.

Wat Apple zelf betreft, de resultaten van 28 juli toonden aan dat het bedrijf, in tegenstelling tot sommige van zijn concurrenten, erin slaagde de schattingen van analisten voor zijn totale inkomsten te verslaan en het hoofd boven water te houden. “De recordresultaten van dit kwartaal getuigen van de voortdurende inspanningen van Apple om te innoveren, nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen en het leven van onze klanten te verrijken”, aldus Tim Cook, CEO van Apple. Voor Wedbush’s Ives was het een meer bravoure-uitvoering dan dat: gelijk aan een “Top Gun: Maverick-type prestatie voor Cook en co.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in