Biden overweegt uitvoerend bevel dat TikTok-gegevensverzameling zou kunnen beperken, uitgaande investeringen in China

0
77


President Joe Biden overweegt een aantal uitvoerende maatregelen die het vermogen van Amerikanen om in China te investeren en de gegevensverzamelingspraktijken van Chinese bedrijven zouden kunnen beperken.

Nieuwsberichten die in het weekend van de beraadslagingen zijn gepubliceerd, zeggen dat de president een reeks opties overweegt om het vermogen van China om te concurreren met Amerikaanse bedrijven in sectoren die zorgen baren voor de nationale veiligheid, te beperken.

“Er zijn meerdere opties die worden overwogen, variërend van het creëren van nieuwe openbaarmakingen tot het opzetten van een systeem dat de overheid de mogelijkheid zou geven om investeringen te blokkeren”, schreef Owen Tedford, senior onderzoeksanalist bij Beacon Policy Advisors, in een notitie op dinsdag aan klanten . “Er is ook een hybride optie waarbij investeringen kunnen worden geblokkeerd als er iets problematisch is in de onthullingen.”

De populaire app voor het delen van video’s TikTok en het moederbedrijf ByteDance Ltd. zouden het meest opvallende doelwit van de nieuwe maatregelen kunnen zijn, na bezorgdheid dat de Chinese overheid gegevens zou kunnen misbruiken die zijn verzameld over Amerikaanse gebruikers. Bloomberg meldde vrijdagavond dat het Witte Huis overweegt een op zichzelf staand bevel uit te vaardigen dat specifiek gericht is op TikTok.

TikTok, met naar schatting 78,7 miljoen Amerikaanse gebruikers, is lange tijd de focus geweest van Amerikaanse beleidsmakers. President Trump startte een proces dat had kunnen leiden tot een verbod op het gebruik van de app in de VS, maar Biden trok zich terug van die aanpak ten gunste van zijn eigen beoordeling van de zaak.

Brendan Carr, de senior Republikein bij de Federal Communications Commission, schreef in juni een brief aan Apple Inc. AAPL,
-0,82%
CEO Tim Cook en Sundar Pichai, CEO van Google-moeder Alphabet Inc. GOOG,
-1,10%
met het verzoek om TikTok uit de app stores van hun bedrijf te verwijderen.

“Het is duidelijk dat TikTok een onaanvaardbaar nationaal veiligheidsrisico vormt omdat de uitgebreide gegevensverzameling wordt gecombineerd met de schijnbaar ongecontroleerde toegang van Peking tot die gevoelige gegevens”, schreef Carr.

In juli riepen de Democratische senator Mark Warner uit Virginia en de Republikeinse senator Marco Rubio uit Florida de Federal Trade Commission op om een ​​onderzoek in te stellen naar de gegevensverzamelingspraktijken van TikTok.

TikTok reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar, maar het bedrijf zei in een blogpost naar aanleiding van de Warner-Rubio-brief dat het werkt aan een systeem in samenwerking met het in de VS gevestigde Oracle Corp. ORCL,
-1,14%
dat zou “de behoefte aan gegevensoverdracht tussen regio’s verminderen” en de toegang tot Amerikaanse gegevens door bedrijfsfunctionarissen buiten de VS zou beperken

Robert Kaminski, een beleidsanalist bij Capital Alpha Partners, schreef in een recente notitie aan klanten dat een FTC-onderzoek de beste uitkomst voor het bedrijf zou kunnen zijn, omdat dit kan leiden tot corrigerende maatregelen die een agressievere wetgevende of administratieve aanval op TikTok kunnen voorkomen.

“Als dit gebeurt, beschouwen we dit als positief voor het bedrijf, omdat elke resulterende FTC-actie een corrigerend karakter zou hebben en waarschijnlijk controleerbare beleidslijnen en procedures zou opleggen waar TikTok ter verdediging op zou kunnen wijzen”, schreef hij.

Het geplande uitvoerend bevel van Biden zal waarschijnlijk ook strengere voorwaarden scheppen voor de manier waarop Amerikanen in China kunnen investeren, nadat de regering publiekelijk een bepaling in de onlangs aangenomen CHIPS-wet steunde die een openbaarmakingssysteem voor dergelijke investeringen zou creëren.

Die bepaling kwam niet in de eindafrekening, maar Tedford van Beacon Policy Advisors schreef dat “het creëren van een openbaarmakingssysteem ons basisscenario blijft voor een uitvoerend bevel van Biden”, hoewel het mogelijk is dat het bevel zo kan worden geschreven dat het mogelijk is voor het ministerie van Handel om investeringen te blokkeren die zij in strijd acht met de nationale veiligheidsbelangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in