Bibliothecarissen worden creatief, ontmoeten lezers op TikTok

0
49


Het socialemediaplatform helpt bibliothecarissen diensten te promoten, jongere klanten te betrekken en contact te maken met de gemeenschap

Ashley Osborn, manager marketing en speciale evenementen bij de Marion Public Library, lacht om een ​​TikTok-video die bibliothecarissen op 25 januari hebben gemaakt. De openbare bibliotheek begon berichten op het socialemediaplatform te plaatsen om in contact te blijven met de gemeenschap en mensen te informeren over de diensten van de bibliotheek. (Grace King/The Gazette)

Marion Public Library-medewerkers Sam Exline (links) Ashley Osborn en Lara Moellers filmen een TikTok-video in de bibliotheek op 25 januari. De bibliotheek begon het socialemediaplatform te gebruiken als een manier om verbonden te blijven met de gemeenschap. (Grace King/The Gazette)

Marion Public Library-medewerkers Sam Exline (links) Ashley Osborn en Lara Moellers filmen een TikTok-video in de bibliotheek op 25 januari. De bibliotheek begon het socialemediaplatform te gebruiken als een manier om verbonden te blijven met de gemeenschap. (Grace King/The Gazette)

Marion Public Library-medewerkers Sam Exline (links) Ashley Osborn en Lara Moellers filmen een TikTok-video in de bibliotheek op 25 januari. De bibliotheek begon het socialemediaplatform te gebruiken als een manier om verbonden te blijven met de gemeenschap. (Grace King/The Gazette)

MARION – Het advies van Lara Moellers voor het filmen van TikTok – video’s die op het socialemediaplatform zijn geplaatst – is “laat trots los en heb er plezier mee.”

Moellers is assistent-bibliothecaris voor kinderen en gezinnen bij de Marion Public Library. Ze filmt graag creatieve video’s voor het socialemediaplatform om het publiek te informeren over de diensten die de bibliotheek biedt – en tegelijkertijd te entertainen.

Na 22 jaar in bibliotheken te hebben gewerkt, zei Moellers dat ze een misvatting heeft opgemerkt dat bibliotheken geacht worden stil te zijn. Met TikTok probeert ze dat om te draaien. ‘Je weet dat je het gehaald hebt als je door een beschermheer tot zwijgen wordt gebracht,’ zei Moellers lachend.

Vorige week hield Moellers een voorleesmoment voor bijna 50 peuters. Dat was niet stil, zei ze.

De Marion Public Library sluit zich aan bij bibliotheken in het hele land op het socialemediaplatform, danst op virale liedjes en bouwt een band op met collega’s. Sinds anderhalf jaar geleden lid geworden van TikTok, heeft de Marion Public Library meer dan 370 volgers gekregen. De video’s die op hun profiel zijn geplaatst – het handvat is @marionpubliclibrary – krijgen elk honderden ‘vind-ik-leuks’.

Mensen zijn zelfs begonnen met het stellen van vragen aan bibliothecarissen om meer te weten te komen over de diensten die worden aangeboden in de Marion Public Library. Kinderen zien de gezichten van de bibliothecarissen op TikTok en hebben het gevoel dat ze ze al kennen, waardoor ze zich meer welkom voelen als ze de bibliotheek bezoeken.

Becca Draus, programmeur voor kinderen en volwassenen van Marion Public Library, is het ermee eens dat het een geweldige manier is om te laten zien dat de openbare bibliotheken meer zijn dan stille leesruimtes. Voor één TikTok-video gleed ze eerst langs de nieuwe dia van de bibliotheek. De glijbaan is bedoeld voor kinderen van 9 jaar en jonger.

“Het begint het plezier en de vreugde van deze ruimte te laten zien,” zei ze.

@marioniapubliclibrary

Op TikTok kunnen de persoonlijkheden van de bibliothecarissen schitteren, zegt Ashley Osborn, manager marketing en speciale evenementen van Marion Library.

Een van de favoriete TikToks van Osborn die de bibliotheek produceerde, was met het crosscountry-team van Linn-Mar High School. Ze filmde hoe ze boeken van de voormalige locatie van de bibliotheek naar het nieuwe gebouw renden op de melodie van “Let’s Get It Started” van de Black Eyed Peas in oktober 2022.

“Ze vonden het geweldig, en ik denk dat het publiek graag ziet dat we samenwerken.”

Bibliotheken zijn tegenwoordig zoveel meer dan boeken, zei Osborn. ”We hebben voor elk wat wils, of je nu een lezer bent, content creator of iemand die wil leren naaien.“

@marioniapubliclibrary 770 dagen later kwamen we eindelijk bij het goede deel 🥹🙌🥳 #librarytok #marionia #booktok #fyp #librariansoftiktok ♬ Kunnen we doorgaan naar het goede deel X ajwavy – AjWavy
@marioniapubliclibrary De race gaat door totdat het nieuwe bibliotheekgebouw wordt geopend! Bedankt aan het Linn-Mar Cross Country-team voor het “rennen” van boeken van onze Uptown-locatie naar het nieuwe gebouw! 😁 #uptownmpl #marionia #library #librarytiktok #crosscountry #running #linnmar ♬ Let’s Get It Started – The Party Players

De openbare bibliotheek van Davenport ontmoet ook haar klanten op TikTok en heeft bijna 5.000 volgers en meer dan 261.000 likes op al hun video’s. Hun handvat is @davenportpubliclibrary.

“We deden allemaal een vrolijk dansje toen we zagen hoe populair het was”, zegt Brittany Peacock, community outreach supervisor bij de Davenport Public Library.

Op hun TikTok-pagina delen glimlachende bibliothecarissen informatie over hoe de bibliotheek werkt en welke programma’s en diensten beschikbaar zijn. Een voorbeeld is hoe een bibliotheekpas mensen kan helpen geld te besparen door schoolboeken voor school te huren in plaats van ze te kopen.

Mensen komen de bibliotheek binnen en voelen zich welkom omdat ze de bibliothecarissen op TikTok hebben gezien, zei Peacock. Bibliothecarissen werken samen met de tieneradviesraad van de bibliotheek – wiens leden helpen bij het nemen van beslissingen over de tienerruimte van de bibliotheek, welke boeken te kopen en leesprijzen in de zomer – om inhoud te creëren.

“We willen echt het stigma doorbreken dat bibliotheken koud en institutioneel zijn. We willen laten zien dat we ongelooflijk getalenteerde en gastvrije mensen hebben’, zei Peacock. “Als ik ooit een oppepper nodig heb, ga ik naar onze TikTok-pagina.”

Opmerkingen: (319) 398-8411; Grace.king@thegazette.comLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in