Berlusconi sluit zich aan bij TikTok in campagne voor Italiaanse stemming

0
130


Uitgegeven op:

Rome (AFP) – Silvio Berlusconi, 85 jaar oud, heeft zich aangesloten bij TikTok en probeert samen met de andere politieke leiders van Italië jongere kiezers voor zich te winnen die het risico lopen zich in groten getale te onthouden bij de algemene verkiezingen later deze maand.

“Hallo jongens, hier ben ik! Welkom op mijn officiële TikTok-kanaal!” zei de voormalige premier en miljardair-mediamagnaat in zijn debuutvideo op het sociale medianetwerk, dat beter bekend staat om dansende tieners en influencers.

Gefilmd in de video zittend achter een bureau, gekleed in een pak en stropdas, was Berlusconi het onderwerp van veel spot online, met discussies over zijn permanente kleurtje — “Silvio, welke foundation draag je?” — en zijn gezicht bevroren door cosmetische chirurgie.

Maar vanaf vrijdag had de video bijna 500.000 “likes” ontvangen.

Een tweede video volgde snel, met Berlusconi nog steeds in een pak maar zittend in een stoel en een zelfspot vertelde over de Russische president Vladimir Poetin, de Amerikaanse president Joe Biden en paus Franciscus.

Beide eindigden ermee dat hij zijn hoofd heen en weer bewoog in de tijd om afscheid te nemen “op Tik Tok”, een gebaar dat voorbestemd lijkt om viraal te gaan.

De campagne voor de Italiaanse verkiezingen begon officieel eind juli, toen de regering van premier Mario Draghi ten val kwam.

Maar het is tot nu toe grotendeels op sociale media uitgevoerd, aangezien een groot deel van het land in augustus op hun traditionele zomervakantie was.

Met TikTok hopen Berlusconi en zijn medeleiders – van de extreemrechtse premier Giorgia Meloni tot Giuseppe Conte van de Vijfsterrenbeweging – jongere kiezers te bereiken.

Volgens een onderzoek dat vorige maand door digitale outlet Open Online werd gepubliceerd, is slechts de helft van de Italianen tussen 18 en 35 van plan om op 25 september te stemmen.

Berlusconi wil bijna tien jaar terugkeren in het parlement nadat hij werd gedwongen te vertrekken wegens een veroordeling voor belastingfraude.

Hij loopt voor de Senaat en zijn centrumrechtse Forza Italia-partij lijkt de regering binnen te gaan als onderdeel van een coalitie met Meloni’s extreemrechtse Broeders van Italië en Matteo Salvini’s anti-immigratieliga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in