Ben je TikTok-moe? Hier leest u hoe u kunt stoppen met scrollen en meer Zs kunt terugwinnen

0
90


Een persoon die naar een smartphone kijkt. Deel op Pinterest
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat 80% van de mensen zegt dat ze te laat opblijven met apps zoals TikTok, wat leidt tot vermoeidheid overdag. Getty Images
 • Uit een nieuw onderzoek van de American Academy of Sleep Medicine blijkt dat 93% van Gen Z toegeeft na bedtijd op te blijven om deel te nemen aan sociale media. Maar de meerderheid van de volwassenen van generatie op generatie zei hetzelfde.
 • Experts waarschuwen dat onvoldoende slaap de fysieke en mentale gezondheid en academische/werkprestaties van een persoon beïnvloedt.
 • Het is mogelijk om weer op het goede spoor te slapen door een paar eenvoudige tips te volgen.

De schoolklokken luiden weer in de Verenigde Staten, wat betekent dat de wekker waarschijnlijk ook eerder afgaat.

Maar wakker worden is misschien moeilijk voor Gen-Zers, meestal gedefinieerd als mensen geboren tussen 1997 en 2012.

Uit een nieuw onderzoek onder meer dan 2.000 mensen van de American Academy of Sleep Medicine (AASM) blijkt dat 93% van Gen Z slaap heeft verloren nadat ze tot na bedtijd zijn opgebleven om door sociale media te scrollen of zich bezig te houden met sociale media.

“Slaap is belangrijk voor de fysieke, mentale en emotionele ontwikkeling van jonge mensen en is onvoldoende [rest] kan een goede groei en ontwikkeling beïnvloeden”, zegt Azizi Seixas, PhD, directeur van het Media and Innovation Laboratory en Center for Translational Sleep and Circadian Sciences aan de University of Miami, Miller School of Medicine.

Onderzoek heeft uitgewezen: dat de hersenen pas op 25-jarige leeftijd volledig zijn ontwikkeld.

Hoewel jonge mensen slaap nodig hebben om zich te ontwikkelen, zijn het niet alleen ‘kinderen van tegenwoordig’ die laat opblijven om te vegen, scrollen en tikken. Uit de AASM-enquête bleek dat 80% van de deelnemers zei dat ze laat opbleven om sociale media te gebruiken.

Hoewel experts suggereren dat elk gebruik van sociale media de slaap kan beïnvloeden, kan TikTok, dat in 2021 Facebook en Google overtrof als het populairste webdomein ter wereld, bijzonder problematisch zijn voor de slaap. En de gewoonte om door virale video na virale video te bladeren, kan moeilijk te doorbreken zijn.

“TikTok heeft min of meer [become the] gokautomaat hendel [of the] beloningssysteem in onze hersenen”, zegt Howard Pratt, DO, medisch directeur gedragsgezondheid bij Community Health of South Florida, Inc. (CHI).

Dit is wat zorgverleners willen dat u weet over het belang van rust, de rol van sociale media en hoe u slaaphygiëne kunt opfrissen.

Het feit dat sociale media de slaap kunnen verstoren, komt waarschijnlijk niet als een verrassing.

Een studie uit 2016 gaf aan dat het de rust aanzienlijk zou kunnen beïnvloeden, en als gevolg daarvan de gezondheid en het welzijn van jonge volwassenen.

Meer recentelijk suggereerde een onderzoek uit 2021 onder meer dan 1.000 TikTok-gebruikers in China dat de populaire app zou kunnen leiden tot meer vermoeidheid overdag. Onderzoekers geloven dat de vermoeidheid kan worden toegeschreven aan verhoogde niveaus van cognitieve opwinding voor het slapengaan.

Dit onderzoek verbaast Dr. Alex Dimitriu niet, double board gecertificeerd in Psychiatry and Sleep Medicine en oprichter van Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine en BrainfoodMD.

“Het is aangetoond dat het gedrag van ‘zoeken en vinden’, vooral met voedsel, muizen met een slaaptekort eindeloos wakker houdt”, zegt Dimitriu. “Dit is evolutionair logisch – het vinden van voedsel kan zelfs belangrijker zijn dan slapen.”

En Dimitriu zegt dat mensen TikTok in een soortgelijk licht zien. Charissa Chamorro, PhD, een in New York City gevestigde privé klinisch psycholoog gespecialiseerd in angststoornissen en slaapgerelateerde problemen, is het daarmee eens.

“Met TikTok blijf je verslaafd, want de volgende video kan de grappigste, meest besproken of meest fascinerende zijn die je ooit hebt gezien”, zegt Chamorro. “Je blijft laat op, ondanks dat je moe bent, omdat je hersenen snakken naar de volgende fix van fascinerend entertainment. De video’s op TikTok zorgen ook voor een directe beloning terwijl de voordelen van slapen later worden ervaren.”

Het blauwe licht van apparaten helpt waarschijnlijk niet. Ouder onderzoek van eReaders uit 2014 suggereerde dat blauw licht de ochtendoplettendheid, het circadiane ritme en de slaap nadelig beïnvloedde.

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat slapen belangrijk is, maar is het zo cruciaal dat je je nachtelijke afspraakweergave met TikTok moet negeren? De video’s zijn tenslotte leuk, en een onderzoek uit 2019 wees uit dat online interactie met mensen psychische problemen bij volwassenen daadwerkelijk kan verminderen.

Maar experts delen dat het het beste is om prioriteit te geven aan slaap en het gebruik van sociale media de prioriteit te geven, vooral dicht bij het naar bed gaan.

De CDC beveelt aan: dat personen van 13 tot 18 jaar elke 24 uur acht tot tien uur slaap nodig hebben, en volwassenen van 18 tot 64 jaar minstens zeven uur slaap per nacht,

Carleara Weiss, PhD, MS, RN. De slaapwetenschapsadviseur van Aeroflow Sleep legt uit dat consequent minder dan deze aanbevolen hoeveelheden krijgen een negatieve invloed kan hebben op de fysieke en mentale gezondheid en prestaties. Weiss zegt dat veelvoorkomende problemen die voortkomen uit een gebrek aan slaap, nadelig kunnen zijn voor:

 • Fysieke prestatie
 • geheugen
 • aan het leren
 • stemming
 • aandacht
 • concentratie
 • immuunfunctie
 • hormoonregulatie

Omdat de leeftijdscategorie van Gen Z 10 tot 25 jaar oud is, wat betekent dat alleen de oudste leden van de generatie volledig ontwikkelde hersenen kunnen hebben, merkt Weiss op dat een gebrek aan slaap bijzonder schadelijk kan zijn voor hun fysieke, cognitieve, sociale en emotionele gezondheid.

Een transversaal onderzoek uit 2019 onder medische studenten in Saoedi-Arabië die minstens 18 jaar oud waren, suggereerde dat een slechte slaapkwaliteit verband hield met meer psychische problemen. Een meta-analyse uit 2021 koppelde ook slechte slaap aan negatieve geestelijke gezondheidsresultaten.

Een beleidsverklaring uit 2014 van de American Academy of Pediatrics – de meest recente over slaap bij adolescenten – gaf aan dat onvoldoende slaap het risico op depressie, obesitas en slaperige rij-ongevallen bij adolescenten en jonge volwassenen zou kunnen verhogen.

Meer recent onderzoek uit 2017 ondersteunen deze bevindingen.

Bovendien zegt Weiss dat het het risico kan verhogen voor:

 • hart-en vaatziekte
 • type 2 diabetes
 • Dementie
 • kanker

Sociale media zijn niet allemaal slecht. Het kan ons helpen ons verbonden te voelen. Maar Seixas zegt dat te veel ervan ongewenste bijwerkingen kan hebben. Naast slaapgebrek omvatten deze risico’s:

 • slechte mentale en emotionele gezondheid (stemming en depressie)
 • angst om iets te missen (FOMO)
 • uitstelgedrag
 • ongezond lichaamsbeeld
 • cyberpesten

Een studie uit 2016 van de volwassenen van 19 tot 32 jaar suggereerde dat het gebruik van sociale media zou kunnen leiden tot een verhoogde depressie. Een meta-analyse uit 2021 duidde op een verband tussen depressiesymptomen, tijd besteed aan sociale-mediasites en intensiteit van gebruik bij leeftijd en geslacht.

Een Facebook-klokkenluidersrapport uit 2021 onthulde dat het bedrijf, dat eigenaar is van Instagram en sindsdien zijn naam heeft veranderd in Meta, intern onderzoek had gedaan waaruit bleek dat 13,5% van de tienermeisjes zei dat Instagram de gedachten aan zelfmoord verergerde. Zeventien procent van de tienermeisjes meldde dat het platform hun eetstoornissen verergerde.

Lezen over de resultaten van de AASM-enquête en de effecten van slaapgebrek en te veel sociale media kan aanvoelen als één gigantische doom-scroll. Maar experts delen dat het mogelijk is om het gebruik van sociale media te verminderen en de slaap te verbeteren.

Stel limieten in en houd ze aan

Dimitriu herinnert mensen eraan dat ze tijdens hun leven nooit de hele internet- of TikTok-bibliotheek met inhoud zullen bekijken, laat staan ​​een nacht. Hij stelt voor om een ​​bedtijd voor sociale media in te stellen voordat je echt van plan bent om in slaap te vallen.

“Neem een ​​actieve beslissing om na verloop van tijd te stoppen en andere interesses na te streven”, zegt Dimitriu.

Seixas stelt voor om één tot twee uur voor het slapengaan met sociale media te stoppen en die scroll-sessie te beperken tot 30 minuten.

Inventariseren

Elke persoon reageert anders op sociale media, dus het is belangrijk om uw individuele behoeften aan grenzen te beoordelen.

“Let op je stemmingen voor en na [you view social media]’, zegt Dimitriu. “Let op hoe je je voelt voordat je op sociale media gaat. Ontsnap je aan een bepaald gevoel? Sommigen dachten?”

Vervolgens stelt Dimitriu voor om soortgelijke aantekeningen over uw gevoelens te maken nadat u zich hebt afgemeld. Hij stelt voor om jezelf af te vragen: ‘Heeft de ervaring je meer of minder gelukkig gemaakt? Gespannen? Makkelijker om daarna in slaap te vallen?”

Gebruik deze beslissingen om te bepalen hoe lang u op een platform kunt blijven en wanneer u het gebruik voor het slapengaan moet beëindigen.

Doe hetzelfde voor slaapbehoeften. Hoewel de CDC zijn aanbevelingen voor leeftijdsgroepen heeft, hebben sommige mensen mogelijk meer slaap nodig om zich op hun best te voelen. Ze zijn misschien spot-on voor anderen.

“Iedereen klaagt als ze moe zijn, en maar weinig mensen waarderen hoe goed ze zich voelen als ze genoeg slaap krijgen”, zegt Dimitriu. “Maak er een punt van om in te checken en te zien hoe je je voelt na een stevige zeven tot acht uur. Dat gevoel zou de aanzet moeten zijn om sociale media weg te doen en meer te slapen.”

Creëer een bedtijdroutine

Als kind heb je misschien een speciale routine gehad met een verzorger. Misschien lazen ze je een lievelingsverhaal voor of zongen ze een slaapliedje. Oudere kinderen en volwassenen kunnen ook baat hebben bij een routine, zegt Weiss.

“Geef de tijd om ‘alle tabbladen’ in de hersenen te sluiten, te ontspannen en tot rust te komen”, zegt ze.

Als je op zoek bent naar iets anders om te doen, stelt Dimitriu voor de klok terug te draaien, figuurlijk gesproken, door andere media te consumeren.

“Lezing [something offline, like a physical book] is vaak het beste om te slapen omdat het minder spannend is”, zegt hij.

Boeken stralen ook geen blauw licht uit.

Weiss zegt dat meditatie ook vaak een efficiënte manier is om te ontspannen en meer slaap te krijgen. Een recensie uit 2018 gaf aan dat er enig bewijs zou kunnen zijn dat mindfulness-meditatie de slaap zou kunnen verbeteren en riep op tot meer onderzoek.

Blijf consistent

Als je eenmaal hebt bepaald hoeveel slaap je per nacht nodig hebt, is het tijd om wat (eenvoudige) wiskunde te doen.

“Zoek uit hoe laat je moet opstaan ​​voor school of werk en stel vanaf daar je bedtijd in”, zegt Seixas. “Als je schema eenmaal is ingesteld, probeer dan binnen een uur na je schema naar bed te gaan en wakker te worden. Hierdoor zal je lichaam eraan wennen om elke dag op hetzelfde tijdstip wakker te worden – en in slaap te vallen. Dit betekent dat je van nature slaperig wordt als het tijd is om naar bed te gaan, waardoor je makkelijker in slaap valt.”

Pratt is het daarmee eens.

“Misschien wilt u een slaapschema bijhouden”, zegt Pratt. “Normaal gesproken hebben mensen moeite … naar bed gaan … dus het is belangrijk om te zeggen: ‘Mijn dag zal op dit moment eindigen en eraan vasthouden’.

Idealiter houd je dit schema ook in het weekend aan.

Kijk niet als eerste op je telefoon

Als je twee uur voor het slapengaan de schermtijd negeert en acht uur slaapt, zijn dat 10 volle uren zonder sociale media. Dat is 600 minuten – maar wie telt er?

Het is verleidelijk om ’s ochtends als eerste te willen kijken wat je op TikTok hebt gemist. Weiss stelt voor om de verleiding te weerstaan.

“De angst om iets te missen verhoogt de angst en de afhankelijkheid van sociale media”, zegt ze.

Sta in plaats daarvan op, poets je tanden en train of probeer wat mindfulness-oefeningen voordat je inlogt op social media of zelfs je telefoon oppakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in