maandag, januari 30, 2023
Home News B. Dylan Hollis van TikTok blaast maffe vintage kookboekrecepten nieuw leven in

B. Dylan Hollis van TikTok blaast maffe vintage kookboekrecepten nieuw leven in

0
19


Zelfportretten van TikTok-persoonlijkheid B. Dylan Hollis thuis in Laramie, Wyo. Van links naar rechts maakt Hollis varkenscake, een Spaghetti-O Jello-ring met worstjes en Velveeta-toffees.
Zelfportretten van TikTok-persoonlijkheid B. Dylan Hollis thuis in Laramie, Wyo. Van links naar rechts maakt Hollis varkenscake, een Spaghetti-O Jello-ring met worstjes en Velveeta-toffees. (Samengestelde afbeelding/B. Dylan Hollis)

Opmerking

Je weet nooit wat B. Dylan Hollis aan het koken is. Tegenwoordig is het een onschuldig ogend pindakaasbrood. Maar morgen zijn Velveeta fudge en tonijnsalade Jell-O eerlijk spel.

Deze recepten, hoe gek ze ook mogen klinken, zijn geen figuurlijk voedsel van een gek theekransje. Hollis hoeft alleen maar een van zijn 20e-eeuwse vintage kookboeken open te slaan voor inspiratie, een obsessie die hij nu deelt met een publiek van 9 miljoen volgers op TikTok.

“Ik kan je verzekeren dat de recepten die je in oude druk kunt vinden absurd zijn, ik hoef niets te verzinnen”, zegt Hollis, die post als @bdylanhollis. “Koop gewoon een kookboek uit 1970, dan weet je wat ik bedoel.”

FoodTok Talk

Maak kennis met de thuiskoks, bakkers en chef-koks wiens recepten populair worden op TikTok. Elke week profileren we een nieuwe bron van kookinspiratie.

Terwijl pandemische bakkers hun handen in zuurdesem- en bananenbrood groeven, vond Hollis, 27, een andere bron van inspiratie: vintage koken. Vanuit zijn eenvoudige keuken zoekt, bakt en test Hollis zich een weg door de 20e eeuw. Het is een reis die hem heeft geleid naar nep-appeltaarten uit de tijd van de depressie, SpaghettiO’s Jell-O-ringen uit de jaren 60 en door tijdperken die werden gekenmerkt door tekorten, oorlog en ultraverwerkte boodschappen. Het zijn niet alleen de rare recepten waar kijkers zich aan vastklampen; Hollis ‘geanimeerde persoonlijkheid en slapstick-grappen maken hem tot een innemende gids van een vorige eeuw.

B. Dylan Hollis verzamelt vintage kookboeken en test de mafste recepten die hij vindt. (Video: Jess Eng/The Washington Post)

Hollis had vóór de pandemie nog nooit serieus gebakken. Het Amerika van het midden van de eeuw was daarentegen een lang gekoesterde obsessie geweest. Hollis, geboren en getogen in Bermuda, verhuisde in 2014 naar de universiteit in Laramie, Wyo, waar hij jaren 40 bigbandjazz studeerde en rondreed in een klassieke Cadillac uit 1963. Aan het begin van de pandemie begon hij grappige korte films op TikTok te plaatsen over Wyoming en jazz, meestal om verveling te voorkomen. Maar toen hij eenmaal zijn eerste paar vintage recepten tegenkwam, was hij verslaafd.

‘Ik zou bijvoorbeeld een snel brood uit 1932 bakken. En ik had even het gevoel alsof ik in 1932 was met alle beperkingen die ze destijds hadden”, zegt hij. ‘Ik denk niet dat er veel meer is dat die reactie kan teweegbrengen. Ik werd er verliefd op.”

Het eten TikTokers waar we geen genoeg van kunnen krijgen

Wanneer Hollis een vintage recept probeert, zijn de resultaten nooit gegarandeerd. Gekreun en grimassen gaan vaak gepaard met zijn receptentests op de camera, vooral als het om gelatine of ingeblikt voedsel gaat. Wat Hollis onderscheidt van andere TikTok-voedselmakers, is zijn durf om te proberen en verrast te worden door deze absurd klinkende recepten.

In zijn eerste vintage receptenvideo maakt hij een varkenscake. Nadat hij elk element van het recept heeft beledigd, graaft hij sceptisch een vork in een klonterige cakeplak en brengt een recensie uit die alleen maar meer nieuwsgierigheid wekt. “Het smaakt naar een vraagteken”, zegt Hollis. “Een goed vraagteken.”

Niet alle recepten bevatten merkwaardige ingrediëntencombinaties. Tot op heden is zijn meest populaire video een pindakaasbrood uit de Grote Depressie waarvoor slechts zes ingrediënten nodig zijn en dat bijna 34 miljoen keer is bekeken. Volgens Hollis hebben dit soort recepten kijkers aangetrokken, niet alleen vanwege hun eenvoud, maar ook vanwege hun historisch perspectief. Aan het einde van de video, wanneer het tijd is om het brood te proeven, ontspant zijn sceptische gezicht zich tot een tevreden grijns: “Dit is waarom ik bak.”

Twee jaar na het begin van zijn passieproject voor retro kookboeken, heeft Hollis een levendige gemeenschap rond zijn video’s gezien. Hij heeft geleerd dat recepten die voor sommigen maagkrampen zijn, nostalgische genoegens kunnen zijn voor anderen die om nauwkeurige metingen vragen om thuis mee te doen. En de weinige sceptici die aan zijn beoordelingen twijfelen, merken vaak dat ze het met Hollis eens zijn nadat ze het zelf hebben geprobeerd.

“Veel mensen maken de recepten die ik maak omdat ze niet geloven dat het goed is”, zegt hij. “Zeker genoeg, twee of drie dagen later, zie je in de reacties. ‘Dit is echt goed, ik neem het terug.’”

Voor Hollis betekent het bezit van een robuuste vintage kookboekencollectie veel meer bronnen van maffe culinaire inspiratie. Wat begon met het doorzoeken van landgoedverkopen en antiekwinkels naar oude kookboeken, is uitgegroeid tot een boekencollectie van 340 man sterk, en snel groeiend. Zijn schare fans, die graag willen horen hoe hij klinkt en zijn grappige regels overbrengt, levert nu de meeste van zijn kookboeken en recepten.

Of het nu een eenvoudig avocadobrood is of een Zweedse vleesring, Hollis verslindt alles wat hij kookt. Hij slaagt er in ieder geval in een hoopvolle hap uit te halen. Binnen zijn eigen kring reserveert hij de meeste bakcreaties echter strikt voor de proefkeuken. Want toen zijn vrienden lucht kregen van zijn nieuwe hobby en zijn video met pork cake zagen, veranderde hun houding.

“Ze vroegen me niet meer om desserts te bakken voor familiediners of vriendenbijeenkomsten”, zegt Hollis schouderophalend en grijnzend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in