Australië gaat TikTok en WeChat . onderzoeken

0
112


TikTok had jarenlang gereageerd op privacykwesties door te beloven dat de verzamelde informatie over gebruikers in landen als Australië niet zou worden teruggestuurd naar China, waar het moederbedrijf, ByteDance, is gevestigd. Maar vorige maand werd uitgelekt dat de app Amerikaanse gebruikersgegevens had gedeeld.

O’Neil gaf toe dat het zorgwekkend was dat Australiërs “weten dat hun gegevens niet worden beschermd” door sommige bedrijven, maar dat “ze nog steeds door miljoenen mensen worden gebruikt”.

Ze zei dat de regering Australiërs beter moest informeren over hoe hun gegevens werden gebruikt en waarom ze er om zouden moeten geven.

Bezig met laden

“Ze weten misschien iets over het feit dat het datagebruik een beetje onduidelijk is, maar dat weerhoudt hen er niet van om de app te gebruiken”, zegt ze. “We moeten waarschijnlijk wat meer met mensen in gesprek gaan over waarom het iets is waar ze zich zorgen over zouden maken.

“TikTok is niet het begin en het einde hiervan. [It’s about] zeer dominante technologiebedrijven en de rol die ze spelen in ons leven.”

Fergus Ryan, een senior analist bij het Australian Strategic Policy Institute en een van de eerste onderzoekers ter wereld die drie jaar geleden bezorgdheid begon te uiten over de risico’s van TikTok, zei dat het positief was om te zien dat de nieuwe regering de kwestie serieus nam.

Ryan zei dat het belangrijk is dat de overheid erkent dat risico’s niet alleen beperkt zijn tot het feit dat gebruikersgegevens van TikTok toegankelijk zijn en worden in Peking.

“De risico’s strekken zich ook uit tot de zeer reële mogelijkheid dat de Chinese Communistische Partij haar invloed op TikTok’s moederbedrijf ByteDance zal gebruiken om het politieke discours over de app te manipuleren,” zei hij.

“We hebben dat al zien gebeuren op WeChat, een andere op de VRC gebaseerde app voor sociale media, toen ze eerst de toenmalige premier Scott Morrison censureerden en vervolgens de-platformden.

“Maar het kan ook op een minder directe manier gebeuren. Chinese informatie-operaties vinden plaats op alle sociale media-apps. Er is geen reden om te denken dat ze niet ook op TikTok zouden plaatsvinden.”

Ryan zei dat het ook de moeite waard zou zijn om landen samen te brengen om collectieve actie te ondernemen via groepen zoals de Quad en het Five Eyes-partnerschap voor het delen van inlichtingen.

Bezig met laden

Volgens meerdere Amerikaanse media overweegt de Amerikaanse president Joe Biden beperkingen op te leggen aan TikTok.

In 2018 heeft Australië baanbrekende wetten inzake buitenlandse inmenging aangenomen, waardoor het een strafbaar feit werd om een ​​politiek of overheidsproces te beïnvloeden op een manier die heimelijk is of bedrog inhoudt.

O’Neil zei dat de regering zou kijken naar de “volgende fase van het werk” dat nodig is om buitenlandse inmenging in Australië te bestrijden.

“Ik denk dat het onderwerp buitenlandse inmenging erg cruciaal is”, zei ze. “En het wordt steeds belangrijker, aangezien de spanningen over de hele wereld toenemen.”

Doorbreek het rumoer van de federale politiek met nieuws, meningen en deskundige analyses van Jacqueline Maley. Abonnees kunnen zich hier aanmelden voor onze wekelijkse Inside Politics-nieuwsbrief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in