Australië bestelt herziening van TikTok’s gegevensverzameling

0
89


De Australische minister van Binnenlandse Zaken heeft cyberbeveiligingsautoriteiten opdracht gegeven om de beveiliging van gegevensverzameling door sociale mediagigant TikTok te onderzoeken.

Clare O’Neil, die ook de minister van cyberbeveiliging is, riep Australiërs die TikTok gebruiken op om voorzichtig te zijn met het verzamelen van gegevens door de app.

“Ik zou tegen Australiërs willen zeggen: als je TikTok gebruikt, bedenk dan welke gegevens van jou worden verzameld, en weet dat we niet altijd 100 procent zeker zijn van hoe die gegevens worden gebruikt,” zei O’Neil op een tv-programma van de Australian Broadcasting Corporation (ABC) op 5 september.

“We moeten wel voorzorgsmaatregelen nemen in dit digitale tijdperk.”

Volgens Digital 2022, een rapport uitgebracht door WE ARE SOCIAL, een onderzoeksbureau voor internetgegevens, heeft de internationale versie van TikTok 7,38 miljoen volwassen gebruikers in Australië, de tweede alleen voor Facebook, Facebook Messenger en Instagram.

Epoch Times Foto
Clare Ellen O’Neil, minister van Binnenlandse Zaken en minister van Cyberbeveiliging, in het Parliament House op 1 september 2022 in Canberra, Australië. (Martin Ollman/Getty Images)

De stap komt nadat TikTok Australia in juli toegaf dat zijn werknemers in China toegang hadden tot de gegevens van Australische gebruikers.

“Onze beveiligingsteams minimaliseren het aantal mensen dat toegang heeft tot gegevens en beperken het alleen tot mensen die die toegang nodig hebben om hun werk te doen.” Brent Thomas, TikTok’s Australische directeur van openbaar beleid, schreef in antwoord aan James Paterson, de schaduwminister voor cyberbeveiliging en het tegengaan van buitenlandse inmenging.

“We hebben beleid en procedures die de interne toegang tot Australische gebruikersgegevens door onze medewerkers beperken, waar ze ook zijn gevestigd, op basis van de behoefte.”

Bezorgdheid over technologie in ‘autoritaire landen’

Volgens de minister is dit meer dan de dataverzameling van TikTok.

“Dit is een veel groter probleem over hoe, als Australiërs. We gaan ons bezighouden met technologie die is uitgevonden in autoritaire landen’, zei O’Neill op ABC.

TikTok is een enorm populair videoplatform in kort formaat waarmee gebruikers video’s van 15 seconden kunnen maken, delen en bekijken, vaak met zang, dans of komedie.

Begonnen in China als “Douyin” in september 2016, trok de app binnen een jaar 100 miljoen Chinese gebruikers aan en werd in september 2017 opnieuw gelanceerd als TikTok internationaal, met tientallen A-lijst beroemdheden en partnerschappen met de NBA, NFL en Comedy Central. .

In 2020 meldde TikTok bijna een miljard actieve gebruikers wereldwijd – minder dan vier jaar na de lancering.

bytedance-logo
Mensen lopen langs een logo van Bytedance, het in China gevestigde bedrijf dat eigenaar is van de korte video-app TikTok, of Douyin, op haar kantoor in Peking, China, op 7 juli 2020. (Thomas Suen/File Photo/Reuters)

De in China gevestigde sociale media zijn echter onder de loep genomen vanwege censuur, het eigendom ervan door het Chinese bedrijf ByteDance en de gerapporteerde link naar de Chinese Communistische Partij, die een direct verzoek kan indienen om toegang tot de gebruikersgegevens op grond van de Nationale 2017 Nationale Intelligentie wet.

O’Neill zei dat ze het ministerie van Binnenlandse Zaken had opgedragen een recensie op TikTok te beginnen.

“Maar ik zou alleen tegen Australiërs willen zeggen: dit is een heel moeilijk en heel nieuw probleem. Er is geen land ter wereld dat dit zo goed heeft gedaan”, zei ze.

“Ik heb met mijn collega’s in de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en andere bevriende landen gesproken, en we proberen allemaal onze weg te vinden door wat een reeks zeer moderne problemen is.”

Shadow Cybersecurity Minister: sluit het verbieden van TikTok . niet uit

De liberale senator James Paterson, schaduwminister voor cyberveiligheid en het tegengaan van buitenlandse inmenging, riep de regering op om een ​​verbod op TikTok niet uit te sluiten.

Paterson zei dat de coalitie na de evaluatie “alle passende initiatieven die de regering voorstelt” zou steunen, maar stelde voor dat de regering alle opties moest overwegen, inclusief een verbod.

“Ik ben bezorgd dat de minister, voordat hij enig advies van het ministerie van Binnenlandse Zaken ontving, preventief heeft uitgesloten dat apps voor sociale media worden verboden die een onaanvaardbaar nationaal veiligheidsrisico vormen”, vertelde Paterson aan Sydney Morning Herald.

“Het is mogelijk dat sommige van de privacy- en cyberbeveiligingsrisico’s met sommige van deze apps met succes kunnen worden beperkt door regelgeving, maar het is ook te voorzien dat strengere maatregelen, waaronder een verbod, de enige bevredigende oplossing zijn voor andere.”

Epoch Times Foto
Liberale senator James Paterson in de Senaat in het Parliament House in Canberra, Australië, op 21 november 2016. (AAP Image/Mick Tsikas)

Patterson zei dat opties voor het omgaan met sociale-mediaplatforms onder meer kunnen bestaan ​​​​uit het versterken van de regelgeving voor gegevensbeveiliging, zoals het verplichten van Australische gebruikersgegevens in Australië en het blokkeren van toegang vanuit autoritaire landen zoals de VRC.

Hij zei dat de regering ook maatregelen zou kunnen overwegen om buitenlandse inmenging openbaar te maken, zoals het verplichten van accounts om te worden geïdentificeerd als ze verband houden met een buitenlandse overheid.

De beoordeling zal ook kijken naar andere sociale media, waaronder WeChat, een andere Chinese app die populair is onder Chinese Australiërs, meldde Sydney Morning Herald.

“Het gaat niet alleen om TikTok”, vertelde O’Neil aan de nieuwszender.

“We hebben hier een basisprobleem waar we technologiebedrijven hebben die zijn gevestigd in landen met een meer autoritaire benadering van de particuliere sector, en dit is een relatief nieuw probleem.”

The Epoch Times heeft contact opgenomen met het ministerie van Binnenlandse Zaken om te bevestigen of de beoordeling WeChat zal bevatten, maar heeft nog geen reactie ontvangen tegen publicatietijd.

Daniel Teng heeft bijgedragen aan dit rapport.

Personeel van Epoch Times Sydney

Volgen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in