artsen, verpleegkundigen met klachten van anti-vaxxers, trollen

0
78


Elizabeth scrolde vorig jaar door haar TikTok-feed toen ze een video zag van iemand die beweert dat luchtbellen in een canule levensbedreigende luchtembolie veroorzaken. Als arts wist ze dat dit niet klopte.

Elizabeth – een pseudoniem verleend door Jeetje om haar te beschermen tegen professionele gevolgen – reageerde door zichzelf te filmen en uit te leggen waarom het normaal en onschadelijk is om kleine luchtbelletjes in een intraveneuze slang te hebben.

Binnen 24 uur ging het TikTok-account van Elizabeth van twee volgers naar 10.000. Mensen begonnen haar vragen te stellen in het commentaargedeelte over waarom het zo lang duurde om een ​​dokter te zien. Ze antwoordde met meer video’s.

Nieuws gedaan zonder angst.

Bespaar 50% en ontvang het laatste nieuws Crikey lezen.

DOE MET ONS MEE

“Ik vond het geweldig om een ​​manier te creëren om uit te leggen hoe het systeem werkt,” vertelde Elizabeth aan Jeetje. “Het ging van de grond.”

Elizabeth ging over op nieuwe onderwerpen, deelde video’s waarin ze beschrijft hoe het is om als arts te werken en erkent het racisme en seksisme dat historisch aanwezig was in het medische systeem.

“Ik begon video’s te maken over vaccins en het liep allemaal op rolletjes”, zei ze.

Onderworpen aan klachten van anti-vaxxers en trollen

Elizabeth begon berichten te ontvangen dat ze het onderwerp was van professionele klachten (officieel “meldingen” genoemd) die waren ingediend bij de Australian Health Practitioner Regulation Agency (AHPRA).

Haar tienduizenden volgers op de sociale media hadden haar blootgesteld aan ergerlijke klachten – frivole of ongegronde bezwaren tegen haar gedrag die waren ingediend met de bedoeling om leed of schade te veroorzaken.

Elizabeth vertelde Jeetje dat het niet alleen antivaccinatieklagers waren. Een van de meldingen noemde haar een “klootzak”, zei ze, terwijl een andere beweerde dat haar “vibe” mensen zou ontmoedigen om naar het ziekenhuis te gaan waar ze werkte.

“Ik trok de woede van anti-vaxxers aan, maar een tweede deel van mijn online persoonlijkheid was het doorbreken van het historische systeem van discriminatie in het medische systeem en ik denk dat sommige mensen daar ook geen fan van waren,” zei ze.

Sociale media worden overspoeld met medische desinformatie. Het gamma loopt van goedbedoelende maar slecht geïnformeerde gebruikers die gezondheidsinhoud creëren tot volslagen complottheoretici. Terwijl de technologiebedrijven beloven hun platforms te controleren, betekenen hun reactieve contentmoderatiesystemen dat ze verantwoordelijk zijn voor het versterken van verkeerde informatie aan een nieuw publiek.

Artsen, verpleegkundigen en andere artsen nemen het heft in eigen handen door TikTok te gebruiken om valse informatie te ontmaskeren en belangrijke informatie over de volksgezondheid te delen met mensen waar ze zich ook bevinden. Klachten zijn slechts een van de hindernissen waarmee deze makers worden geconfronteerd.

Iedereen kan een klacht indienen over het gedrag van een arts, verpleegkundige of andere zorgverlener, ook als hij geen patiënt is. Deze worden vastgelegd in een interne database, beoordeeld en doorgaans onderzocht. Als wordt geoordeeld dat ze hun patiënten of het publiek in gevaar brengen, kunnen behandelaars worden gewaarschuwd, voorwaarden worden gesteld aan hun gedrag of zelfs hun registratie worden opgeschort of geannuleerd.

Klachten zijn niet gebruikelijk – minder dan 1% van de 825.000 geregistreerde beoefenaars ontving klachten in 2020-21 – dus Elizabeth was geschokt toen ze merkte dat ze het onderwerp was van talloze klachten, waaronder vijf op één dag.

Reageren op AHPRA-klachten is een tijdrovend en kostbaar proces. Elizabeth zei dat ze 10 tot 20 uur zou besteden aan het beantwoorden van elk bericht. Het daaropvolgende proces kan jaren duren om op te lossen.

Een andere online maker, Dr. Michael Mrozinski, die bijna 300.000 volgers heeft op TikTok-account @dr_michael_says, zei dat hij “duizenden en duizenden aan juridische kosten” heeft uitgegeven om op klachten te reageren.

“Ik realiseerde me dat naarmate mijn aanhang groeide, ik alleen maar meer klachten zou krijgen”, zei Elizabeth.

Elizabeth nam een ​​laatste video op waarin ze uitlegde wat ze doormaakte, verwijderde al haar video’s en stopte met posten. Ze stopte.

Haar ervaring resoneerde met andere makers. Ellie is een geregistreerde verpleegster op de spoedeisende hulp wiens TikTok-account @eswift95 groeide tot 30.000 volgers nadat ze begon met het maken van video’s over haar slopende diensten tijdens de pandemie. Zij zei Jeetje ze heeft mensen online laten dreigen met klachten omdat ze haar inhoud niet leuk vinden.

Eerder dit jaar deelde de NSW Nurses and Midwives’ Association een van Ellie’s video’s op hun Facebook-pagina. De video toont Ellie, gekleed in scrubs, in ontzetting een zonnebril afzettend, vergezeld van het bijschrift “wanneer je naar je werk loopt en er is een rij Ambos buiten de noodgevallen”. Het was een momentopname van haar frustratie bij het werken in een gezondheidssysteem dat midden in een crisis zit.

Van de 500 oneven opmerkingen van steun, walging en elke emotie daartussenin, schreef een Facebook-gebruiker: “Niemand kan klagen zoals verpleegsters”. Toen Ellie antwoordde door hem te vertellen te overwegen wie voor zijn dierbaren zorgt als ze ziek zijn, zei de gebruiker dat hij haar opzocht in het AHPRA-register en beloofde de volgende dag een klacht in te dienen over haar gedrag. (Een dergelijke klacht is niet ontstaan.)

Mrozinski maakte een TikTok als reactie op Elizabeth’s afscheidsvideo waarin hij AHPRA opriep om meer te doen om beoefenaars op sociale media te beschermen tegen “vervelende klachten”, wat culmineerde in een petitie ondertekend door meer dan 5000 mensen.

De pandemie benadrukte dit probleem, zei hij, aangezien beoefenaars sociale media gebruikten om verkeerde informatie over COVID-19 te corrigeren, terwijl bewezen medische wetenschap een controversiëler onderwerp werd: “Mensen die tegen vaccins zijn, hebben een gemakkelijke manier gevonden om artsen te intimideren en te bedreigen hun licentie”, zei hij over AHPRA-meldingen.

Hoe internet het klachtensysteem heeft bewapend?

Vervelende klachten bestonden al lang voordat sociale media bestonden. Een AHPRA-woordvoerder verwees Jeetje op bestaande middelen, waaronder een Vexatious Notifications Framework dat in 2020 is geïntroduceerd om klachten aan te pakken.

Hoewel het raamwerk niet verhindert dat vervelende klachten een melding worden, maakt het raamwerk het nu mogelijk deze klachten in een eerder stadium van het proces te identificeren en te behandelen.

De Australian Medical Association (AMA) weigerde hier specifiek commentaar op te geven, maar wees op hun eerdere lobbywerk voor hervormingen van het meldingsproces. In het verleden hebben ze hun bezorgdheid geuit over onderzoeken die langer dan een jaar hebben geduurd en een trend van een toenemend aantal meldingen (van 3601 in 2016-17 naar 10.147 in 20-21).

“Het is waar dat we soms vervelende klachten krijgen. Onze gegevens suggereren dat vervelende klachten zeldzaam zijn, en dit wordt ondersteund door onafhankelijk onderzoek”, aldus de AHPRA-woordvoerder.

AHPRA’s 2017-rapport Vervelende klachten verminderen, identificeren en behandelen vastgesteld dat minder dan 1% van de klachten hinderlijk is. Het identificeert ook een aantal beweegredenen achter deze klachten, waaronder een categorie ideologische klachten die zijn ingediend tegen beoefenaars “met betrekking tot controversiële ethische kwesties die, indien bewezen, geen wetsovertreding zouden vormen”.

In het rapport wordt geen melding gemaakt van sociale media. Het werd zelfs gepubliceerd voordat TikTok zelfs buiten China beschikbaar was. Dat elke beoefenaar onmiddellijk kan worden blootgesteld aan een enorm publiek via sociale-mediaplatforms, vormt een nieuw risico, volgens Information Futures Lab associate editor Stevie Zhang.

“Door de aard van het vergaren van een groot publiek, zet je jezelf en je inhoud voor steeds meer mensen, en daarmee vergroot je de kans dat het in de schoot van een slechte acteur terechtkomt”, vertelden ze. Jeetje.

Zhang zei dat er grote online gemeenschappen zijn van personen die zich tegen vaccins en tegen COVID-19 beperken en die geneigd zijn om gezondheidswerkers aan te vallen door bureaucratische processen te misbruiken. Deze omvatten het overspoelen van programma’s voor het rapporteren van vaccinschade met valse rapporten, het lanceren van ongegronde juridische uitdagingen of het indienen van klachten tegen mensen voor het promoten van vaccins.

Een voorbeeld van een lid van een online gemeenschap die klachten tegen artsen coördineert voor het promoten van vaccinwetenschap (Afbeelding: Telegram)

“Het bewapenen van bureaucratische processen kan een heel effectieve manier zijn om tegenstanders het zwijgen op te leggen, omdat het je klacht, wat het ook is, een gevoel van legitimiteit geeft”, zei Zhang.

Elizabeth is niet van plan om haar TikTok-account nieuw leven in te blazen, ondanks positieve feedback over haar video’s van haar publiek en andere beoefenaars.

Ze gelooft dat er een algemeen voordeel is van het vermenselijken van het medische systeem – “het heeft een aantal van de barrières weggenomen in de perceptie van mensen dat artsen een oude blanke kerel met een jas zijn” – maar besloot dat het uiteindelijk niet de moeite waard was om haar eigen risico te nemen carrière als arts.

‘Ik heb niets te winnen. Ik heb geen behoefte aan aandacht. Het is gewoon heel frustrerend”, zegt ze.

Crikey is nieuws voor lezers die de waarheid aankunnen.

We staan ​​versteld van de steun die we de afgelopen weken van over de hele wereld hebben gekregen – en bedankt als je hebt bijgedragen aan ons defensiefonds.

Voor het geval je je wilde abonneren, we houden de 50% korting nog iets langer aan, en nu krijg je als bonus een exemplaar van Uitlenende laatste Crikey lezen.

Gina Rushton

Gina Rushton
Redacteur

ONDERSTEUNING CRIKEYLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in