Artsen in Seattle wenden zich tot TikTok om verkeerde informatie te bestrijden

0
80

Het is stil als Dr. Grace Chang scoots terug van de camera. Dan slaat de muziek aan. Regard’s “Ride It” doopt op de achtergrond terwijl Chang, in marineblauwe kleding met een roségouden stethoscoop om haar nek, haar vuisten pompt op de maat van de muziek. Er verschijnen woorden op het scherm – koperspiraaltje, baarmoederhalskapje, condooms, implantaat – een verscheidenheid aan anticonceptie-opties zonder of met een laag hormoon. Het is een hapklare explosie van geluid en data en dan, na negen seconden, is het voorbij.

Met haar smetteloze huid zou Chang gemakkelijk kunnen doorgaan voor een TikTok-influencer. Maar in haar kantoor in Natural Medicine van Seattle herinneren haar prominent weergegeven diploma’s in natuurgeneeskundige geneeskunde en acupunctuur je er nadrukkelijk aan dat er professionele expertise is die elk videofragment van brandstof voorziet. “Ik hou van mijn medische carrière – ik heb er heel hard voor gewerkt”, zegt ze, en ze merkt op dat haar missie op sociale media vooral is om plezier te hebben en wellness-informatie te delen waar ze een passie voor heeft, van hormonen tot seksueel welzijn.

Chang is een voorbeeld van een nieuw soort beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg, het soort dat je net zo gemakkelijk progestageen voorschrijft als dat ze danst voor een ringlicht. In de begindagen van de pandemie, toen roekeloze suggesties over injecties met bleekmiddel de medische wenkbrauwen de lucht in stuurden, realiseerden experts zich dat ze een probleem hadden. “De alledaagse leek gaat niet naar medische tijdschriften – ze gaan naar Instagram en TikTok om erachter te komen of ze zich tegen Covid moeten laten vaccineren”, legt dr. Lora Shahine uit, een reproductieve endocrinoloog bij Pacific Northwest Fertility, die meer dan 289.400 volgers heeft verzameld sinds ze begon in 2019 te posten over onvruchtbaarheid en miskraam op TikTok. “We moeten erbij zijn en opvoeden.”

Dus daar zijn ze – niet alleen om Covid-mythen te vernietigen, maar ook om de Gen Zers te bereiken die liever sociale netwerken raadplegen dan geriatrische sites zoals WebMD. Een artikel gepubliceerd in Onderwijs en training voor academische spoedeisende geneeskunde in 2021 merkte op dat zoekopdrachten naar “#doctor” op TikTok resulteerden in 6,7 miljard videoweergaven. De Atlantische Oceaan publiceerde eerder dit jaar zelfs een stuk over het fenomeen: “When Your Doctor Is on TikTok.” Nu kan iedereen, van de Wereldgezondheidsorganisatie tot een plastisch chirurg uit Detroit, miljoenen volgers krijgen (respectievelijk 2,9 miljoen en 7,9 miljoen).

Voor sommige artsen die de migratie van sociale media hebben voltooid, is TikTok een natuurlijke manier om de demografie te bereiken die ze behandelen. “Als het om adolescenten gaat, is dit een groep mensen die berucht is vanwege het onderbenutten van het gezondheidszorgsysteem”, zegt dr. Tessa Commers, een kinderarts aan de kustlijn die 1,4 miljoen volgers heeft op haar Ask Doctor T-account. “We moeten naar buiten en ook de feiten gaan delen, anders hebben we geen professionals op die platforms en op plekken waar mensen informatie zoeken. Ik denk dat het absoluut de toekomst van de geneeskunde is.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in