Artsen beweren dat TikTok slecht is voor je geestelijke gezondheid – Scrubs

0
9


TikTok is de snelstgroeiende app voor sociale media ter wereld met meer dan 30 miljoen dagelijkse actieve gebruikers en een miljard accounts wereldwijd. Het platform is vooral populair geworden onder tieners en jongeren, maar experts zeggen dat we nog veel niet weten over de effecten op de geestelijke gezondheid. De app verandert de manier waarop we cultuur en digitale informatie via internet consumeren, en we ontdekken de gevolgen als ze zich in realtime voordoen.

“Het is beschamend dat we zo weinig weten over TikTok en de effecten ervan”, zegt Philipp Lorenz-Spreen, onderzoeker aan het Max Planck Instituut voor Menselijke Ontwikkeling in Berlijn. “Onderzoek loopt vaak achter op de industrie, en dit is een voorbeeld van een geval waarin dat een groot probleem zou kunnen worden.”

Generatie Z, of de ‘TikTok-generatie’ zoals het bekend is geworden, zal de app vaker gebruiken dan andere generaties. Volgens het Pew Research Center hebben de meeste tieners in de VS accounts op TikTok, waarbij 67% zegt dat ze de app hebben gebruikt en 16% zegt dat ze het “bijna constant” gebruiken.

“We zijn het aan onszelf en aan de gebruikers van deze platforms verplicht om te begrijpen hoe we worden veranderd door de schermen die we gebruiken en hoe we ze gebruiken”, zegt Michael Rich, een kinderarts die de impact van technologie op kinderen bestudeert in het Boston Children’s Hospital. “We hebben meer informatie nodig om weloverwogen beslissingen te nemen over hoe we jongere mensen kunnen helpen begrijpen hoe ze deze weloverwogen en bewust kunnen gebruiken – of helemaal niet.”

Onze obsessie met sociale media is niets nieuws, maar TikTok werkt anders dan andere apps zoals Instagram en Twitter.

Het algoritme achter TikTok gebruikt minuten en uren kijktijd als een indicator van de interesse van kijkers in plaats van betrokkenheidsstatistieken zoals klikken en “vind-ik-leuks”. Dit brengt extremere opvattingen en reacties naar voren en zorgt voor meer emotionele reacties bij de kijker.

“Wat dat met de hersenen doet, weten we niet”, zei Lorenz-Spreen.

De app is ook uniek performatief. Het moedigt kijkers aan om mee te doen met de Duet-functie. Er zijn ook tal van uitdagingen op de app waar gebruikers worden aangemoedigd om risicovol of ronduit gevaarlijk gedrag te vertonen. Het levert zeer op maat gemaakte inhoud om kijkers betrokken te houden.

Over het algemeen is TikTok “sneller dan enig ander platform in het detecteren van interesse”, zegt Marc Faddoul, mededirecteur van Tracking Exposed, een organisatie voor digitale rechten die het algoritme van de app onderzoekt.

Dit kan problematisch zijn, vooral omdat het te maken heeft met gevoelige kwesties zoals persoonlijk trauma en psychische aandoeningen.

“De app biedt een eindeloze stroom emotionele duwtjes, die op de lange termijn moeilijk te herkennen kunnen zijn en gebruikers echt kunnen beïnvloeden”, zei Faddoul. “Het zal niemand van de ene op de andere dag depressief maken, maar urenlang gebruik per dag kan een ernstige impact hebben op je geestelijke gezondheid.”

Het kan ook leiden tot meer interacties met verkeerde informatie. De app leidde tot een toename van het aantal ADHD-diagnoses bij kinderen nadat de hashtag #ADHD viraal ging.

Veel mensen hebben de app gebruikt als een manier om hun diepste, donkerste geheimen te ventileren.

“De platformgeest van TikTok lijkt te gaan over het heel luid posten van zeer intieme en intense dingen”, zei Register. “En mensen worden aangemoedigd om kwetsbaar te zijn om bij die geest te passen.”

Veel berichten verwijzen naar zeer persoonlijke momenten en situaties, maar het delen en herkennen van trauma kan leiden tot extra trauma, waarschuwen experts.

“Voor veel mensen kan het onthullen van misbruik of psychische problemen traumatisch en schadelijk zijn”, zegt Rich. “In klinisch werk hebben we systemen voor als er een onthulling plaatsvindt – er is een vangnet om ze op te vangen. En dat bestaat niet in een social media omgeving.”

Onderzoekers zeggen dat het gebruik van de app op zichzelf geen trauma veroorzaakt, maar het bestaande geestelijke gezondheidsproblemen kan verergeren.

“De meeste computers zijn niet op de hoogte van trauma’s, en wanneer sociale media niet op de hoogte zijn van trauma’s, kan het trauma verergeren”, zei Register. “Als ik naar sociale media kijk, is de vraag niet hoe het je geestelijke gezondheid beïnvloedt, maar hoe worden geestelijke gezondheidsproblemen die je al hebt verergerd door het ontwerp ervan?”

Rich is van mening dat de app meer onderzoek nodig heeft om te zien of er aanvullende beveiligingen nodig zijn om gebruikers te beschermen.

“Wetgevers en deze bedrijven moeten meer investeren om deze interface tussen de menselijke natuur en deze platforms echt te begrijpen”, zei hij. “We hebben meer informatie nodig om weloverwogen beslissingen te nemen over hoe we jongere mensen kunnen helpen begrijpen hoe ze deze weloverwogen en bewust kunnen gebruiken – of helemaal niet.”Weergaven posten:
19LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in