Artiestenprofiel: Andy Grammer over touren, TikTok en een ‘meisjesvader’ zijn | kunst

0
72


Andy Grammer is de singer-songwriter achter al je favoriete feelgoodhits. Van zijn debuutsingle ‘Keep Your Head Up’ uit 2011 tot ‘Don’t Give Up On Me’ uit 2019, verspreidt Grammer al meer dan tien jaar hoop en vreugde via zijn muziek. Hoe is hij erin geslaagd die boodschap te verspreiden zonder de oprechtheid te verliezen? Zoals Grammer het verwoordde in een interview met The Harvard Crimson, “in de kern, [it’s] gewoon wie ik ben.”

Het is een oprechtheid die schittert in een indrukwekkende verzameling hitlijsten die Grammer in de loop van zijn carrière heeft verzameld – hits die hij mee zal nemen naar zijn concert op 6 augustus in Boston in het Leader Bank Pavilion met co-headliners Fitz en de driftbuien.

Nummers als “Keep Your Head Up” en “Don’t Give Up On Me” brengen een glimp van hoop en optimisme in een verder donkere wereld. Op dezelfde manier passen nummers als ‘Fresh Eyes’, ‘Fine By Me’ en ‘Honey I’m Good’ Grammers positieve kijk toe op een kleinere schaal, waardoor luisteraars eraan worden herinnerd dat je echt een ‘Good Man’ kunt vinden.

Het zijn nummers die beschrijven wat Grammer ‘levensbewijzen’ noemt: netjes verpakte berichten die schijnbaar universele levenservaringen articuleren.

“Dat is mijn hoofddoel [when writing]: Hoe vind ik een deel van het leven waar we allemaal doorheen gaan?” zei Grammer. “Ik denk dat muziek een manier heeft om die dingen beter te begrijpen dan wat dan ook.”

Hoewel Grammers benadering van songwriting consistent is gebleven gedurende zijn hele carrière, hebben de ervaringen die ten grondslag liggen aan zijn schrijven grote veranderingen ondergaan. Naast het trouwen met zijn vrouw, Aijia Grammer, werd Grammer in 2012 onlangs vader en verwelkomde hij twee dochters in zijn gezin.

“Het was echt fascinerend om een ​​heel andere relatie met het vrouwelijke te hebben”, zei Grammer toen hem werd gevraagd naar de invloed van het vaderschap op zijn muziek. “Ik heb het grootste deel van mijn leven liefdesliedjes geschreven, zoals rechtstreeks aan mijn vrouw. En er is iets heel leuks aan neerwaarts schrijven.”

Grammer’s meest recente single “Good Man (First Love)” laat duidelijk zien hoe Grammer dit nieuwe aspect van zijn leven door middel van muziek verkent. Een lied dat ongetwijfeld de soundtrack zal worden voor duizenden vader-dochterdansjes die nog moeten komen, de ballad beschrijft hoe een vader de standaard van liefde voor zijn dochters bepaalt. Het is een duidelijke weerspiegeling van Grammers eigen perspectief als hij zich een toekomst voorstelt voor zijn jonge dochters, en toont Grammers vaardigheid in het toepassen van specifieke ervaringen uit zijn eigen leven om zijn muziek echt en herkenbaar te maken voor een breder publiek.

Grammer zal op 6 augustus samen met Fitz and the Tantrums de hoofdact zijn van een concert in Boston in het Leader Bank Pavilion.

Grammer zal op 6 augustus samen met Fitz and the Tantrums de hoofdact zijn van een concert in Boston in het Leader Bank Pavilion. Door met dank aan Alex Harper

Nieuwe persoonlijke ervaringen zijn niet de enige veranderingen die Grammer in de loop van zijn carrière heeft doorgevoerd. Hij heeft de muziekindustrie genavigeerd door de verschuiving van radio en downloads naar de dominantie van streamingdiensten. Het is een verschuiving die zijn benadering van het uitbrengen van muziek heeft veranderd.

In het begin van zijn carrière richtte Grammer zijn inspanningen op langere projecten, waarbij hij van 2011 tot 2019 vier albums uitbracht. Grammer’s recentere releases gaven de voorkeur aan een gestage stroom van eenmalige singles en kortere werken zoals het lange “Art for Joy” EP uitgebracht in juni. In een verandering van tempo voor de artiest, zal zijn volgende album komen als het hoogtepunt van vele singles die de komende maanden zijn uitgebracht.

“Zelfs voor mij als iemand een album dropt, zelfs als ik van ze hou, merk ik dat mijn aandachtsspanne is [too] laag om het allemaal te waarderen,” zei Grammer terwijl hij de verschuiving in zijn releasestrategie uitlegde. “Ik wil niet dat een nummer acht gewoon nooit wordt gehoord. Ik geef zoveel om elk van deze nummers.”

Voordat Grammer een multi-platina verkopende artiest werd, begon hij met straatmuzikanten in de straten van Santa Monica.

“Het was het meest vernederende wat je kon doen, waarbij je gewoon genegeerd wordt”, zei Grammer. “Soms kunnen artiesten erin verstrikt raken, denkend dat ze speciaal zijn of zingen ze voor mensen […] als je op straat optreedt, zit je er gewoon in en niemand geeft om je.”

Grammer schrijft dit bescheiden begin toe aan zijn succes in een andere nieuwe onderneming – TikTok. Grammatica onderscheidt zich van de talloze beroemdheden die hebben geworsteld met de wispelturige app voor sociale media die jonge, op internet gebaseerde influencers bevoordeelt. Ondanks het tarten van de stereotype TikToker, is de zanger erin geslaagd een aanzienlijke aanhang op de app op te bouwen, 1,2 miljoen volgers te overtreffen en verschillende virale video’s te plaatsen die miljoenen views en likes verzamelden.

“[On Tik Tok] het was echt leuk om te gaan, ‘Ik ben geen beroemdheid. Ik ben hier maar een mens. Wat doen wij? Wat is het spel? Hoe spelen we?’ […] Vreugde vinden en je ego aan de deur controleren is, denk ik, de sleutel tot succes”, zei hij.

Afgezien van het uitbrengen van nieuwe TikToks en nieuwe muziek, heeft Grammer een wervelend schema gehad dat geen tekenen van vertraging vertoont. De zanger trapte het jaar af door terug te keren op het podium met ‘The Art of Joy Tour Parts 1 & 2’. Tussen de shows door vond hij tijd om de bruiloft van een fan te laten crashen, president Joe Biden voor te stellen op de Fourth of July-viering van het Witte Huis en de keynote-toespraak te houden op de jaarlijkse conferentie van Mental Health America in Washington DC. Nu gaat de zanger terug op weg naar co-headline “The Wrong Party Tour” met Fitz en de driftbuien.

Fans kunnen tijdens de komende tour meer dan alleen muziek verwachten, aangezien Grammer van plan is om gesproken woordstukken in zijn set op te nemen.

“Voor mij is muziek het bed voor wat ik ga zeggen,” zei Grammer. “Bij poëzie haal je alles eruit en stop je de complexiteit in de woorden. En daar hou ik echt van.”

Maar hij kent ook het risico om het publiek iets te bieden dat ze niet verwachten. “Je kiest je plekjes, je kunt niet te ver gaan… [But] als je het goed doet, kun je het volgende nummer echt naar een hoger niveau tillen en echt speciale momenten in de show creëren.

In zijn interview met The Crimson plaagde Grammer ook dat publieksleden een aanstaande samenwerking tussen de co-headliners met de titel “The Wrong Party” zullen horen.

De tourdata voor “The Wrong Party Tour” vind je hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in