Apple dreigt een werknemer te ontslaan vanwege een virale TikTok-video

0
99


Apple dreigt met het ontslaan van een medewerker die een TikTok-video plaatste met standaard iPhone-beveiligingstips. De werknemer, Paris Campbell, zegt dat haar werd verteld dat ze het bedrijfsbeleid had geschonden door zichzelf te identificeren als een Apple-werknemer en berichten te plaatsen over Apple-gerelateerde onderwerpen.

Het sociale-mediabeleid van het bedrijf waarschuwt werknemers tegen het plaatsen van berichten over klanten, collega’s of vertrouwelijke informatie, maar Apple verbiedt werknemers niet specifiek om volledig over de technologie te posten.

“We willen dat je jezelf bent, maar je moet ook respectvol zijn in berichten, tweets en andere online communicatie”, luidt een intern document.

Campbell, een alleenstaande moeder die in New York woont, werkt al bijna zes jaar bij Apple, meest recentelijk als reparateur in de Apple Retail. Vorige week reageerde ze op een andere TikTok-gebruiker die haar iPhone bij Coachella was kwijtgeraakt en ontving vervolgens dreigende sms-berichten waarin stond dat haar persoonlijke gegevens op de zwarte markt zouden worden verkocht tenzij ze de iPhone van haar Apple ID zou verwijderen.

“Ik kan je niet precies vertellen hoe ik deze informatie weet, maar ik kan je wel vertellen dat ik de afgelopen zes jaar een gecertificeerde hardware-ingenieur ben geweest voor een bepaald bedrijf dat graag over fruit praat,” zei Campbell in haar reactievideo, voordat de gebruiker wordt gewaarschuwd niet naar de afpersers te luisteren. “Je telefoon is eigenlijk nutteloos voor hen, en jij bent de enige persoon die ze kan redden, en ik stel voor dat je dat niet doet.”

Die video ging viraal en werd in ongeveer 24 uur 5 miljoen keer bekeken. Op vrijdag kreeg Campbell een telefoontje van een manager die haar vertelde de video te verwijderen, anders zou ze worden onderworpen aan disciplinaire maatregelen “tot en met ontslag”. Toen ze vroeg wat er zou gebeuren als ze de video liet staan, zei ze dat de manager de oorspronkelijke opmerking terugliep en zei dat hij contact met haar zou opnemen. Tot nu toe heeft hij dat niet.

In het weekend plaatste Campbell een tweede video met de titel “dear Apple”, waarin ze onthulde dat ze een Apple-werknemer was en zei dat ze wachtte om te horen of ze zou worden ontslagen. “Tot deze video heb ik mezelf nooit echt geïdentificeerd als een Apple-medewerker”, zei ze. “Het grappige is echter dat na het doornemen van het socialemediabeleid… nergens staat dat ik mezelf niet publiekelijk als Apple-werknemer kan identificeren, alleen dat ik dit niet op een manier moet doen waardoor het bedrijf er slecht uitziet. ”

Campbell, die sinds 2011 stand-upcomic is, heeft een aanzienlijke aanhang op sociale media, waaronder 439.000 volgers op TikTok.

De populariteit van haar berichten is misschien niet genoeg om te voorkomen dat ze ontslagen wordt. Vorig jaar heeft Apple twee spraakmakende activisten ontslagen wegens het naar verluidt delen van vertrouwelijke informatie. Maar Campbell zegt dat haar video’s geen informatie bevatten die nog niet publiekelijk beschikbaar is.

“Ik vind dat Apple’s reactie in schril contrast staat met hoe we onszelf als bedrijf afschilderen door mensen te vertellen anders te denken, te innoveren en met creatieve oplossingen te komen”, zegt ze in een interview met De rand. “Ik heb niet alleen al die Apple-kennis omdat ik voor Apple werk. Ik kom tot deze kennis omdat ik een lange technische opleiding en geschiedenis heb. Daarom hebben ze mij ingehuurd.”

Apple reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar van De rand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in