Amazon-advertenties bovenaan, maar TikTok heeft innovatiekroon

0
117


Duik briefing:

  • Consumenten beschouwen advertenties op Amazon als relevanter en aantrekkelijker dan die op andere toonaangevende digitale mediaplatforms, waardoor de e-commercegigant aan de top staat Kantar’s nieuwste Media Reacties-rapport. De analyse rangschikt kanaalpercepties onder zowel consumenten als marketeers.
  • Amazon heeft TikTok van de troon gestoten voor de nummer 1 plek in de jaarlijkse analyse, hoewel de app voor het delen van video’s van ByteDance nog steeds als leuker en innovatiever wordt beschouwd dan concurrenten en als op één na beste landde. Spotify klom vier plekken naar de nummer 3 slot, met de top vijf afgerond door Google en vervolgens Snapchat.
  • Influencer-marketing verving podcast-advertenties als het online formaat met de meeste aandelen, een ommekeer van 2021-trends. Zelfs nu marketeers klaar zijn om hun digitale investeringen op verschillende gebieden te verhogen, waaronder de metaverse, gaven consumenten voor het derde jaar op rij de voorkeur aan ‘real-world’ offline advertenties.

Duikinzicht:

Het afgelopen jaar heeft er een substantiële verschuiving plaatsgevonden in de richting van prestatiemarketingkanalen, belichaamd door de toename van medianetwerken in de detailhandel die gebruikmaken van bronnen van shoppergegevens om campagnes beter te targeten. Net zoals merken meer uitgaven hebben toegewezen aan marktplaatsen waar gesponsorde product- en display-vermeldingen kunnen worden gekoppeld aan e-commerceverkoop, lijken ook consumenten op het idee te komen.

Amazon leidde Kantar’s derde jaarlijkse Media Reacties-rapport, waarbij respondenten advertenties op de dienst relevanter, nuttiger en van betere kwaliteit vonden dan die elders. De techgigant is zich ervan bewust dat dit een ontluikende kracht is en is begonnen met het uitroepen van winsten op het gebied van advertentieverkoop aan investeerders.

Het advertentiedienstensegment van Amazon, dat begin 2022 begon uit te breken in inkomsten, groeide met 18% op jaarbasis tot $ 8,76 miljard in het tweede kwartaal. E-commerce-advertenties kwamen in het algemeen op nummer twee in termen van gelijkheid met consumenten in het rapport van Kantar, achter influencer-marketing en vóór podcast-advertenties, die twee plaatsen daalde ten opzichte van vorig jaar.

Terwijl Amazon bovenaan de ranglijst van Media Reacties stond op platformbasis onder consumenten, bleef TikTok voor het derde jaar de kroon op het gebied van meest innovatieve. De app brak tijdens de pandemie door in de mainstream dankzij een scrollende videofeed, mogelijk gemaakt door een ingenieus algoritme dat van de ene op de andere dag virale trends creëert.

De perceptie van de consument contrasteert met die van marketeers, die Instagram voor het tweede jaar op rij als hun favoriete mediamerk bestempelden, gevolgd door Google, YouTube (waarvan Google eigenaar is) en vervolgens TikTok. Instagram is relatief volwassen met betrekking tot adverteren, maar heeft onlangs een spil naar video ingevoerd en meer aanbevolen berichten gepusht die bleek frustrerend voor zowel gebruikers als influencers. Het heeft enkele wijzigingen teruggedraaid na een sterke terugslag.

TikTok, eigendom van het Chinese technologieconglomeraat ByteDance, is een vlampunt geworden voor controverse op zich voor gegevensprivacy en veiligheidsredenen. Dat heeft marketeers niet afgeweerd die graag een wereldwijd publiek willen bereiken dat de neiging heeft om naar het jongere publiek te neigen. Vierentachtig procent van de door Kantar ondervraagde marketeers is van plan om de komende maanden meer geld uit te geven aan TikTok.

“Vorig jaar waren marketeers op hun hoede om vertrouwen te stellen in TikTok omdat het een groeiend platform was – maar dit jaar bereikte TikTok de goede plek om zijn innovatiestatus te behouden en tegelijkertijd het vertrouwen van marketeers te winnen”, zegt Pablo Gomez, hoofd creatief en media bij Kantar in Singapore en APAC leiden de media in een verklaring. “Als gevolg hiervan zijn meer marketeers van plan om in 2023 meer uit te geven aan TikTok dan enig ander wereldwijd advertentieplatform.”

TikTok’s beheersing van korte video’s heeft rivalen zoals Instagram, Facebook, YouTube en Snapchat ertoe aangezet om snel copycat-functies te introduceren. Marketeers jagen op hun beurt de hausse na.

Online video, videostreaming en verhalen op sociale media zijn de drie belangrijkste kanalen die volgens Kantar tussen 2022 en 2023 een nettoverhoging van de budgettoewijzingen zullen ontvangen. Netto 61% van de marketeers verhoogt ook de activiteit in de metaverse, een concept dat veel ophef heeft gekregen, maar dat nog op grote schaal moet worden bewezen of op technologisch gebied zinvol moet worden gerealiseerd. Kantar gaf aan dat een deel van deze focus misplaatst zou kunnen zijn in een uitdagende macro-economische omgeving die wordt gekenmerkt door inflatie en volatiele mediatrends.

“Marketeers worden nog steeds gelokt door de sirene van het nieuwe en glanzende, zoals het omarmen van aandacht als een nieuwe statistiek en de metaverse als een nieuw kanaal – maar het is absoluut noodzakelijk om een ​​holistisch begrip te behouden van advertentieplatforms en wat consumenten ervan vinden ‘, zegt Jane Ostler, executive vice president of creative and media solutions bij Kantar, in een verklaring.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in